Hírek

Vastagbél divertikulózis – az egyre többeket érintő megbetegedés

Vastagbél divertikulózis – az egyre többeket érintő megbetegedés

A vastagbél divertikulózis a 21. század civilizációs betegsége, ami elsősorban a rostban gazdag étrenddel előzhető meg – hívja fel a figyelmet dr. Sárdi Krisztina , a Gasztroenterológiai Központ gasztroenterológus szakembere, aki szerint ez az állapot egyre több embert érint.

Mik lehetnek a zsírmáj tünetei?

Mik lehetnek a zsírmáj tünetei?

A zsírmáj sokáig tünetmentes, illetve, ha meg is jelennek az első tünetek, azok olyan általánosak, hogy nem feltétlenül következhetünk belőle a zsírmájra. Holott fontos lenne idejében felismerni az állapotot, ugyanis kezeletlenül súlyos következményei lehetnek. Dr. Németh Alíz , a Gasztroenterológiai Központ hepatológusa, ...

Ezekkel az ételekkel kényeztetheti az emésztőrendszerében élő mikrobiotát

Ezekkel az ételekkel kényeztetheti az emésztőrendszerében élő mikrobiotát

A bélbarát étrend kedvező hatással van a bélben található sok milliárd mikroorganizmusra, ami nem csak az emésztésünknek tesz jót, de testi-lelki egészségünknek is záloga. Milyen ételekkel támogathatjuk élettársunkat, a mikrobiotát? És miért érdemes fermentált ételeket is fogyasztanunk? A kérdésekre ...

A kenyér és liszt problémája: miért ne kezdjünk saját szakállunkra gluténmentes étrendet?

A kenyér és liszt problémája: miért ne kezdjünk saját szakállunkra gluténmentes étrendet?

Gyakran előfordul, hogy lisztes ételek fogyasztása után jelentkező hasi panaszok vagy különböző autoimmun betegségek (I. típusú cukorbetegség, Hashimoto-pajzsmirigy gyulladás, ekcéma) miatt hosszabb ideje gluténmentes étrenden levő páciens érkezik a rendelésre, lisztérzékenység fennállásának gyanújával. Dr. Pászthory ...

Az vagy, amit megeszel – egészségmegőrzés a magzati élettől a felnőttkorig

Az vagy, amit megeszel – egészségmegőrzés a magzati élettől a felnőttkorig

A bél állapota meghatározó jelentőségű egészségünk szempontjából, de mit is jelent ez a gyakorlatban? Hogy befolyásolhatjuk életmódunk révén a bél-világ állapotát, és milyen új, ígéretes lehetőségeket rejthet a mikrobiom-terápia az orvostudományban? A kérdéseket dr. Pászthory Erzsébet ...

Mi történik a gasztroenterológusnál?

Mi történik a gasztroenterológusnál?

Hasfájás, gyomorégés és puffadás – csak néhány olyan, az étkezéssel összefüggő panasz, amivel gasztroenterológushoz fordulunk. A gasztroenterológia az emésztőszervek betegségeivel foglalkozó, a belgyógyászatból önállósodott szakterület. Dr.Pászthory Erzsébet  a Gasztroenterológiai Központ ...

Ezért ne hagyja ki a rostokat az étrendjéből!

Ezért ne hagyja ki a rostokat az étrendjéből!

Immunrendszerünk hetven-nyolcvan százaléka az emésztőrendszerben található, és szoros kapcsolatban áll a gyomor-bél rendszerben élő hasznos mikroorganizmusokkal. Dr. Sárdi Krisztina, a Gasztroenterológiai központ belgyógyász, gasztroenterológusa arra hívja fel a figyelmet, hogy a bélmikrobióta egészségéhez ...

Miként harmonizálhatjuk tudatosan a bélműködésünket?

Miként harmonizálhatjuk tudatosan a bélműködésünket?

Az emésztőrendszer és az agy folyamatos, kétirányú kapcsolatban áll egymással, ennek köszönhetően a környezeti ingerek és a bél állapota kölcsönösen hatnak egymásra. A prefrontális kontroll erősítésével lehetővé válik a limbikus rendszerből a bél irányába történő kedvezőtlen hatások leküzdése ...

Egészséges mikrobiota? Irány az edzőterem!

Egészséges mikrobiota? Irány az edzőterem!

Nemcsak bélbarát, rostokban gazdag étrenddel, de mozgással is sokat tehetünk a bélrendszer mikrobiotájának egészségéért – tudtuk meg Dr. Sárdi Krisztinától, a Gasztroenterológiai központ belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől.

Lehet, hogy néma cöliákiája van, és nem is tud róla?

Lehet, hogy néma cöliákiája van, és nem is tud róla?

A c öliákia az egyik leggyakoribb genetikai hátterű autoimmun betegs é g, melynek tünetei változatosak lehetnek. Előfordulhat, hogy a cöliákiás betegnek nincsenek panaszai, ám b é lbolyhainak károsodása é szrev é tlenül zajlik é s szerológiája is pozitív. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergia Központ belgyógyász, ...