Aranyér

Utolsó módosítás:2024.06.10 13:05

Nevével ellentétben az aranyér nem egy kellemes vagy ,,fényes” állapot, hanem igencsak sok fájdalmat és bosszúságot okozhat. Az aranyér a végbél környékén található vénák kitágulását és duzzanatát jelenti, mely egy gyakori probléma különösen 50 éves kor felett. Szerencsére azonban van lehetőség megszabadulni ettől a fájdalmas állapottól, meg is mutatjuk hogyan!


Kapcsolódó szolgáltatásaink a Gasztroenterológiai Központban
Mit jelent az aranyér és milyen típusai vannak?
Hogyan jön létre az aranyér?
Milyen tünetek jelzik az aranyér fennállását?
Kik körében gyakori az aranyér?
Hogyan vizsgálható ki az aranyér?
Kezelhető-e az aranyér?
Mik a kezeletlen aranyér szövődményei?
Hogyan előzhető meg az aranyér?

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Gasztroenterológiai Központban

Mit jelent az aranyér és milyen típusai vannak?

Az aranyér a végbél környékén található vénák kitágulását és duzzanatát jelenti. Alapesetben a végbélben található vénák a bőr alatt észrevétlenül futnak és nem okoznak semmilyen tünetet, vagy problémát. Ha azonban ezek a vénák valamilyen okból megduzzadnak és megnagyobbodnak, akkor irritáló tüneteket okozhatnak. Méretükből fakadóan szűkíthetik a végbél átmérőjét, akadályozhatják és fájdalmassá tehetik a székletürítést, valamint könnyen sérülhetnek is és vérzéseket okozhatnak. Amint látható tehát az aranyér egy kínos állapot, ami kellemetlen tüneteket okozhat. Ráadásul igencsak gyakori, különösen az idősebbek vagy a terhes nők körében fordul elő gyakran aranyér. Érdemes tudni azonban, hogy az aranyér kezelhető, számos hatékony módszer áll rendelkezésre a tünetek enyhítésére. Az aranyér tünetei gyakran javulnak otthoni kezelésekkel, de az orvosi beavatkozás is szükséges lehet bizonyos esetekben. A több rost fogyasztása segíthet az aranyér megelőzésében.

Online Bejelentkezés

Dr. Baranyai László

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Az aranyér két fő típusra osztható: létezik belső és külső aranyér. A belső aranyér a végbél belső részén helyezkedik el, általában nem látható vagy érezhető, és ritkán okoz panaszokat vagy fájdalmat. Székletürítés során azonban a fellépő erőlködés miatt kis mennyiségű vérzés jelentkezhet miatta, valamint az aranyér a végbélnyíláson keresztül előbukhat. Ezt prolapsusnak vagy aranyér előesésnek nevezzük. Az aranyér prolapsus fájdalommal járhat.

A külső aranyér a végbélnyílás körül alakul ki, és gyakran fájdalmas, viszketéssel és duzzanattal jár, valamint vérzést okozhat. Az aranyér további típusaként említhető a külső aranyérben kialakuló trombózisos aranyér. Ez akkor jön létre, ha vérrög alakul ki az aranyér belsejében. A trombózisos aranyér erős fájdalommal, duzzanattal, gyulladással járhat. Megjelenését tekintve egy kemény, elszíneződött csomónak tűnhet a végbélnyílás közelében.

Hogyan jön létre az aranyér?

Az aranyér kialakulásának számos oka lehet, valójában kockázatot jelent bármilyen fajta erőlködés, ami növeli a hasra vagy alsó végtagokra nehezedő nyomást. A tartós erőlködés és a fokozott nyomás duzzanatot és gyulladást okozhat a végbél vénáiban és létrehozhatja az aranyér állapotát. Az aranyér hátterében tehát állhat súlygyarapodásból eredő kismedencei nyomás. Ez különösen igaz terhesség alatt, valamint a túlsúly is növeli a medence és a végbél környékére nehezedő nyomást. A székrekedés miatti erőlködés is nyomást gyakorol a végbél vénáira, ami aranyér kialakulásához vezethet. Ugyanígy az aranyér hátterében állhat a nehéz tárgyak felemeléséhez vagy súlyemeléshez szükséges erőlködés is. A hosszú ideig tartó ülés, különösen kemény felületeken szintén növeli az aranyér kialakulásának kockázatát. Az életkor előrehaladtával a végbél vénáinak rugalmassága csökken, ami miatt tovább nőhet az aranyér kockázata.

Kapcsolódó cikkünk

Ezekkel az ételekkel kényeztetheti az emésztőrendszerében élő mikrobiotát

Ezekkel az ételekkel kényeztetheti az emésztőrendszerében élő mikrobiotát

A bélbarát étrend kedvező hatással van a bélben található sok milliárd mikroorganizmusra, ami nem csak az emésztésünknek tesz jót, de testi-lelki egészségünknek is záloga. Milyen ételekkel támogathatjuk élettársunkat, a mikrobiotát? És miért érdemes fermentált ételeket is fogyasztanunk? A kérdésekre ...

Milyen tünetek jelzik az aranyér fennállását?

Az aranyér tünetei változóak lehetnek attól függően, hogy belső vagy külső aranyérről van szó. A belső aranyér ritkán okoz fájdalmat, kivéve, ha előreesik. Éppen ezért sokan nem tudják, hogy belső aranyér áll fent náluk, mert általában nem okoz tüneteket. Figyelmeztető jel lehet, ha vért lát a WC-papíron, a székletben vagy a WC-csészében. Ezek a végbélvérzés jelei. Az előesett aranyér azt jelenti, hogy kidudorodik a véna a végbélnyíláson kívülre, akár óvatosan vissza is lehet tolni. Az ilyen típusú aranyér vérezhet vagy fájdalmat okozhat. Szintén fájdalmas lehet és vérzést okozhat, ha megreped az aranyér.

A külső aranyér jelei közé tartoznak:

 • Viszkető végbélnyílás
 • Kemény csomók a végbélnyílás közelében, amelyek fájhatnak vagy érzékenyek lehetnek
 • Ülésre fokozódó fájdalom a végbélnyílás területén
 • Végbélvérzés

Kik körében gyakori az aranyér?

Aranyér bárkinél előfordulhat, akár a tizenévesek körében is jelentkezhet. Mivel azonban az aranyér kialakulásához időre van szükség, gyermekeknél ritka az előfordulása, 50 év felett válik egyre gyakoribbá. Egy korábbi bekezdésben említettük, hogy az aranyér létrejöttében szerepet játszik a kismedencére eső fokozott nyomás és az erőlködés. Éppen ezért gyakoribb az aranyér előfordulása a következő személyeknél:Aranyér - Gasztroenterológiai Központ

 • Túlsúlyos/elhízott emberek
 • Terhes nők
 • Kevés rosttartalmú étrendet fogyasztók
 • Krónikus székrekedésben vagy hasmenésben szenvedők
 • Súlyemelők vagy akik rendszeresen emelnek nehéz tárgyakat
 • Akik sok időt töltenek a WC-n ülve
 • Akik erőltetik magukat székelés közben

Hogyan vizsgálható ki az aranyér?

Az aranyér diagnózisa általában a jellegzetes tünetek fennállása és fizikális vizsgálat után mondható ki. Az orvos részletesen kikérdezi a tüneteit és az anamnézisét kitérve azokra  a pontokra, amik miatt fokozott nyomás nehezedhet a végbélnyílásra (például túlsúly, terhesség, székrekedés). Ezt követően az orvos bevezetheti egy kesztyűs, kenőanyaggal bekent ujját a végbélbe, hogy kitapintsa a duzzadt ereket. Bele is világíthat egy eszközzel, hogy lássa a végbélnyílást és a végbélnyálkahártyát. Szükség esetén akár szigmoidoszkópos vizsgálatot is végezhet az orvos, melynek során egy kamerával ellátott, megvilágított csövet használ a vastagbél és a végbél alsó (szigmoid) részének megtekintésére.

Az aranyér kivizsgálása kellemetlen érzést okozhat, de nem fájdalmas. Általában érzéstelenítés nélkül elvégezhetőek a fenti vizsgálatok az orvosi rendelőben. Ha azonban a tünetek arra utalnak, hogy esetleg más emésztőrendszeri betegség állhat fent vagy az illetőnek fokozott kockázati tényezői vannak vastagbélrák szempontjából, kolonoszkópiás vizsgálatot is kérhet az orvos. Ezt viszont altatásban végzik.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Kezelhető-e az aranyér?

Igen, van lehetőség az aranyér kezelésére. Az aranyér enyhe esetei akár otthoni módszerekkel is enyhíthetők, míg a súlyosabbak esetén orvosi beavatkozásra lehet szükség. Az aranyér gyakran magától, kezelés nélkül is elmúlik, viszont tehetünk a fájdalom és a vérzés enyhítése érdekében:

 • Életmódbeli változtatások: A rostban gazdag étrend és a megfelelő folyadékbevitel segíthet megelőzni a székrekedést és az aranyér kialakulását. A rendszeres testmozgás szintén fontos.
 • Gyógyszerek: Számos vény nélkül kapható krém, kenőcs és kúp áll rendelkezésre az aranyér tüneteinek enyhítésére. Hashajtók szedésével lágyítható a széklet.
 • Meleg vizes ülőfürdők: A meleg víz enyhíti a fájdalmat és a duzzanatot, így érdemes kipróbálni 10-20 percre a meleg vizes ülőfürdőket.
 • Nedves törlőkendő vagy testápolóval átitatott WC- papír használata: Ez segíthet megtisztítani a végbél környékét, valamint enyhíti a viszketést és a fájdalmat.

Súlyosabb esetekben az orvosok különböző eljárásokat alkalmazhatnak, például szkleroterápiát, gumiszalagos ligálást, elektrokoagulálást vagy műtéti eltávolítást javasolhatnak. Érdemes orvoshoz fordulni, ha az aranyér tünetei súlyosbodnak, zavarják a mindennapi életet vagy az alvást. Akkor is forduljon orvoshoz, ha a tünetek egy hét otthoni kezelés után sem javulnak!

Mik a kezeletlen aranyér szövődményei?

Habár az aranyér kellemetlen és fájdalmas lehet, általában nem okoz komolyabb problémát. Ritkán az aranyér esetében is előfordulhatnak szövődmények, melyek a következők lehetnek:

 • Vérszegénység: Az aranyér folyamatos vérvesztést okozhat, ami vérvesztéses vérszegénységhez vezethet.
 • Strangulált aranyér: A végbélnyílásban lévő izmok elzárhatják a véráramlást a kitüremkedett belső aranyér elől. Ha a belső aranyér vérellátása megszűnik, az rendkívüli fájdalmat okozhat.
 • Vérrög képződés: Néha vérrög is képződhet az aranyérben, ezt nevezzük trombózisos aranyérnek, ami szintén fájdalmas lehet.
 • Fertőzés: Az aranyér, különösen az előesett aranyér nagyobb kockázatnak van kitéve a fertőzések szempontjából is.

Hogyan előzhető meg az aranyér?

Az aranyér megelőzésének legjobb módja, ha elkerüljük a székrekedést. Ennek érdekében érdemes olyan ételeket fogyasztani, ami puhítja a székletet. Az aranyér megelőzése és az aranyér tüneteinek csökkentése érdekében kövesse az alábbi tippeket:

 • Fogyasszon magas rosttartalmú ételeket! Egyen több gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát. Ezzel lágyítja a székletet és növeli annak térfogatát. Ez segít elkerülni az aranyér hátterében álló erőlködést.
 • Igyon sok folyadékot! Igyon naponta 2-2,5 liter vizet vagy más folyadékot, hogy a széklete lágy maradjon. A hidratált állapot elérését segíti az is, ha kerüli az alkoholt.
 • Ne erőlködjön! A székletürítés közbeni erőlködés és a légzés visszatartása nagyobb nyomást gyakorol a végbél alsó részén lévő vénákra, ami miatt létrejöhet aranyér. Hagyja, hogy a széklet távozzon a normális ütemében.
 • Végezzen gyakran testmozgást! Maradjon fizikailag aktív, hogy megelőzze a székrekedést és csökkentse a vénákra nehezedő nyomást. A testmozgás segíthet a súlyfelesleg leadásában is, ami az aranyér okozója vagy súlyosbító tényezője lehet.
 • Kerülje a hosszú ideig tartó ülést! A túl hosszú ideig tartó ülés, különösen a WC-n ülve is növelheti a végbélnyílásban lévő vénákra nehezedő nyomást.

  Téma szakértője

  Specialitások:
  • proktológiai kivizsgálás
  • aranyér kezelése
  • végbél vérzés
  • végbél polip
  • végbélrepedés
  • végbél betegségek humánus vizsgálata és kezelése
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)