Divertikulitisz

Utolsó módosítás:2024.05.23 00:12

Divertikulitisz: A Nyugati világban egyre inkább terjedő, ám sokszor figyelmen kívül hagyott egészségügyi probléma, mely sokak számára nem csupán a bélrendszerben, de az életükben is kellemetlenséget okoz.

 

Mi az a divertikulum?

Mi az a divertikulitisz?

Mikor gyakori a divertikulitisz?

A divertikulitisz oka

Mely bélszakaszokat érintheti a divertikulitisz?

A divertikulitisz tünetei

A divertikulitisz szövődményei

A divertikulitisz terápiája

Mi az a divertikulum?

A divertikulum egy kis kiemelkedés vagy tasak, amely a test egy szervének falában képződik, leggyakrabban a belekben. A vastagbél divertikulumai például olyan kis tasakok vagy kiemelkedések, amelyek a vastagbél nyálkahártyájában alakulnak ki. Ennek oka a bélfal meggyengülése, aminek következtében a nyálkahártya kiboltosulhat a bélfali izomrétegek között, vagy a teljes bélfal az izomréteggel egyött boltosul ki. Ezek a divertikulumok általában a vastagbél alsó részén, a vastagbél utolsó szakaszában, alakulnak ki. A divertikulumok legtöbbször nem járnak tünetekkel és nem okoznak problémát, de ha begyulladnak, akkor sajnos kialakul a divertikulitisz, ami kellemetlen tüneteket okozhat és orvosi beavatkozást igényelhet.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mi az a divertikulitisz?

A divertikulitisz egy olyan gasztroenterológiai kórkép, amiről akkor beszélümk, ha a divertikulumok - a vastagbél nyálkahártyájában kialakuló kis tasakok vagy kiemelkedések - begyulladnak vagy a bennük pangó béltartalom felülfertőződik és begyullad. A divertikulózisban szenvedő emberek esetében a divertikulitisz a tasakokban megragadt ételmaradékok vagy széklet miatt alakulhat ki, ami a baktériumokkal felülfertőződve gyulladást okozhat. Ez általában hasi fájdalommal, lázzal, hányással és más emésztési problémákkal járhat. A divertikulitisz súlyossága változhat az enyhe tünetektől a súlyos fertőzésig és a szövődményekig, mint például a vastagbél perforációja vagy a peritonitis kialakulása. Fontos az orvosi kezelés és a megfelelő étrendi változtatások, hogy megelőzzük vagy kezeljük ezt az állapotot.

Mikor gyakori a divertikulitisz?

A divertikulitisz általában az idősebb felnőtteknél fordul elő gyakrabban, általában 40 év felett, és az életkor előrehaladtával a kockázata nő. Emellett az alacsony rostbevitelű étrend, a mozgásszegény életmód és az elhízás is hajlamosító tényezők lehetnek a divertikulitisz kialakulásában. Az életmód és a táplálkozás szerepe kiemelkedő, mivel a rostszegény étrend, valamint a mozgásszegény életmód hozzájárulhat a vastagbélrendszerben lévő nyomás növekedéséhez, ami elősegíti a divertikulumok  és így a divertikulitisz kialakulását. Az életmódbeli változtatások és a megfelelő táplálkozás, amely magában foglalja a rostban gazdag étrendet és a rendszeres testmozgást, segíthet csökkenteni a divertikulitisz kockázatát és megelőzni az állapotot.

Kapcsolódó cikkünk

Az vagy, amit megeszel – egészségmegőrzés a magzati élettől a felnőttkorig

Az vagy, amit megeszel – egészségmegőrzés a magzati élettől a felnőttkorig

A bél állapota meghatározó jelentőségű egészségünk szempontjából, de mit is jelent ez a gyakorlatban? Hogy befolyásolhatjuk életmódunk révén a bél-világ állapotát, és milyen új, ígéretes lehetőségeket rejthet a mikrobiom-terápia az orvostudományban? A kérdéseket dr. Pászthory Erzsébet ...

A divertikulitisz oka

A divertikulitisz kialakulásának pontos oka még nem teljesen ismert, de valószínűleg több tényező játszik szerepet a betegség kialakulásában. A legfontosabb tényezők közé tartozik:

 • Divertikulózis: A vastagbélben lévő divertikulumok jelenléte hajlamosító tényező a divertikulitisz kialakulására. A divertikulumok a vastagbél meggyengült falán kialakult dudorok, amelyekben ételmaradékok vagy széklet partikulumok megragadhatnak, és ezek a divertikulumokat elzárhatják vagy akár felül is fertőződhetnek.
 • Alacsony rostbevitel: Az alacsony rostbevitelű étrend hozzájárulhat a divertikulózis kialakulásához és a divertikulitisz kockázatának növekedéséhez. A rostok segítenek az emésztésben és az ürítés könnyítésében, így az alacsony rostbevitelű étrend hozzájárulhat a székrekedéshez és a vastagbélben lévő nyomás növekedéséhez, ami a divertikulumok kialakulását elősegítheti.
 • Életmód: A mozgásszegény életmód és az elhízás szintén hajlamosító tényezők lehetnek a divertikulitisz szempontjából. A mozgásszegény életmód és az elhízás hozzájárulhat a vastagbélben lévő nyomás növekedéséhez és a divertikulumok kialakulásához.
 • Genetikai tényezők: Bizonyos esetekben a divertikulitisz hajlama családi halmozódást mutathat, ami azt jelenti, hogy a genetikai tényezők is szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a tényezők együttműködhetnek és egymást fokozhatják a divertikulitisz kockázatának növelése érdekében. A megfelelő étrendi és életmódbeli változtatások, valamint az orvosi kezelés segíthetnek csökkenteni a divertikulitisz kialakulásának és súlyosságának kockázatát.

Mely bélszakaszokat érintheti a divertikulitisz?

A divertikulitisz általában az alsó vastagbél részeit érinti, ahol a divertikulumok leggyakrabban kialakulnak. Ezek közé tartozik a colon descendens, vagyis a vastagbél lefelé tartó Divertikulitiszszakasza, valamint a sigmabél, amely a vastagbél utolsó szakasza és a végbél előtti terület körülbelül 40-45 centiméteres része. Itt különösen nagy nyomás nehezedik a bélfalra, ami hajlamosító tényező lehet a divertikulumok és a divertikulitisz kialakulására. Fontos azonban megjegyezni, hogy ritkább esetekben a divertikulitisz más területeket is érinthet a vastagbélben, attól függően, hogy hol alakultak ki a divertikulumok és hol lépnek fel a gyulladásos vagy fertőző folyamatok. Ezért az elhelyezkedés és a tünetek változhatnak az egyes betegeknél.

A divertikulózis gyakran olyan területeken alakul ki, ahol a bélizomzat kissé gyengébb, ami hajlamosító tényező lehet a divertikulumok kialakulására. 

Genetikai hajlam mellett a gyenge kötőszövet vagy a bélmozgási zavarok is hozzájárulhatnak a divertikulózis kialakulásához. Az idősek és a túlsúlyos emberek hajlamosabbak lehetnek erre a betegségre, és az életmód is szerepet játszik a divertikulumok kialakulásában.

Az alacsony rosttartalmú étrend, a túlzott vörös hús fogyasztása, a dohányzás és a kevés testmozgás mind kockázati tényezők lehetnek a divertikulózis szempontjából. Ezek a tényezők növelhetik a székrekedés és kemény széklet kockázatát, ami további nyomást gyakorolhat a bélfalra és elősegítheti a divertikulumok kialakulását.

A divertikulózis gyakran tünetmentes marad, de ha begyullad vagy fertőzött lesz, divertikulitisz alakulhat ki. Ez lázzal kísért hasi fájdalomhoz vezethet, és súlyos esetekben szövődményeket, mint például peritonitisz, gennygyülemek vagy bélelzáródás okozhat. Fontos orvosi segítséget kérni a tünetek jelentkezésekor, mivel a megfelelő kezelés elengedhetetlen a szövődmények elkerülése érdekében.

A divertikulitisz tünetei

A legtöbb ember számára a divertikulózis általában tünetmentes marad, és nem okoz komolyabb problémákat. Azonban ha a vastagbélben lévő divertikulumokat széklettel töltött kidudorodások alakítják ki, és ezek a kidudorodások begyulladnak és fertőzöttek lesznek, akkor beszélhetünk divertikulitiszről, ami komolyabb tüneteket okozhat.

A divertikulitisz legjellemzőbb tünete a lázzal kísért hasi fájdalom, különösen a bal alhasi területen. Ezen kívül más tünetek is előfordulhatnak, mint például a székletben jelentkező vérzés vagy változások a székletürítésben. Ha a gyulladt divertikulum átlyukad, a fertőzött béltartalom a hasüregbe kerülhet, ami életveszélyes hashártyagyulladást (peritonitisz) okozhat.

Fontos orvosi segítséget kérni, ha a divertikulitisz tünetei jelentkeznek. A bal alhasi fájdalmat néha enyhítheti a jegelés, de soha ne alkalmazzon meleg borogatást, mert az felgyorsíthatja a fertőzés előrehaladását és súlyosabb szövődményekhez vezethet. A tünetek kezelése és a megfelelő orvosi ellátás fontos a komplikációk elkerülése érdekében.

A divertikulitisz szövődményei

A divertikulitisz szövődményei közé tartoznak:

 • Perforáció: Ha a gyulladt divertikulum átlyukad, a fertőzött béltartalom a hasüregbe kerülhet, ami peritonitist okozhat, azaz a hashártya gyulladását.
 • Abszcesszus: Gyulladt divertikulumok körül gennygyülemek (abszcesszusok) alakulhatnak ki, amelyek további komplikációkhoz vezethetnek, ha nem kezelik őket megfelelően.
 • Sipolyképződés: A divertikulitisz súlyos esetében a gyulladt divertikulumokhoz vezető fistulák (szerkezetek) alakulhatnak ki a szomszédos szervekhez, például más részekhez a vastagbélben vagy a húgyhólyaghoz.
 • Bélakadás: Súlyos divertikulitisz esetén hegesedés és szűkület alakulhat ki a vastagbélben, ami akadályozhatja a széklet áthaladását és bélakadást okozhat.
 • Vérzés: A divertikulitisz során a divertikulumokban lévő erek károsodhatnak, ami vérzést okozhat. Bár a vérzés általában enyhe és önmagában megszűnik, súlyos esetekben sürgős orvosi beavatkozásra lehet szükség.

Ezek a szövődmények súlyos állapotokat jelenthetnek, amelyek azonnali orvosi ellátást igényelnek. A megfelelő kezelés és gondozás elengedhetetlen a komplikációk elkerülése és a gyógyulás elősegítése érdekében.

A divertikulitisz terápiája

A divertikulitisz kezelése általában az állapot súlyosságától és a beteg egyéni körülményeitől függ. Az alábbiakban néhány általános kezelési lehetőség:

 • Pihenés és diéta: Az enyhe divertikulitisz esetén általában a betegeket pihenésre és speciális étrendre utasítják. A kezdeti szakaszban ajánlott a folyadékpótlás, majd a rostban gazdag, könnyen emészthető ételek fokozatos bevezetése.
 • Gyógyszerek: Gyakran alkalmaznak antibiotikumokat a fertőzés kezelésére. Emellett fájdalomcsillapítókat is felírhatnak a fájdalom enyhítésére és a kellemetlenségek kezelésére.
 • Székrekedés kezelése: A székrekedés kezelésére és megelőzésére rostdús étrendet és elegendő folyadékfogyasztást ajánlanak, valamint bizonyos esetekben hashajtókat is alkalmaznak.
 • Súlyos esetek: Súlyos vagy ismétlődő divertikulitisz esetén, valamint szövődmények jelenlétében, mint például abszcesszus vagy perforáció, gyakran szükség lehet kórházi kezelésre, és akár műtétre is sor kerülhet a fertőzött szövetek eltávolítására vagy más szövődmények kezelésére.
 • Életmódbeli változtatások: Az életmódbeli változtatások, mint például a rendszeres testmozgás, a megfelelő táplálkozás és a dohányzás elkerülése segíthet csökkenteni a divertikulitisz kockázatát és elősegíteni az egészség megőrzését.

Fontos megjegyezni, hogy a kezelés minden esetben egyénre szabott, és az orvos által végzett alapos vizsgálat és értékelés alapján történik. A megfelelő kezelési terv kialakítása érdekében fontos az orvosi utasítások betartása és az orvos által javasolt kezelési módszerek követése.

Téma szakértői