Proktológia

Utolsó módosítás:2024.04.10 14:42

A proktológia rendkívül fontos szerepet tölt be az emberi egészség megőrzésében és a jó életminőség elérésében. A proktológia szakorvosainak szakértelme és tapasztalata nélkülözhetetlen azoknak a betegségeknek és problémáknak a kezelésében, amelyek az anus és a végbél területét érintik.

Mi az a proktológia?

Mit vizsgál a proktológia?

Milyen kórképekkel foglalkozik a proktológia?

Milyen panaszok esetén érdemes proktológushoz fordulni?

Milyen terápiás eszközök lehetségesek proktológiai kórképek esetén?

Online Bejelentkezés

Dr. Baranyai László

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Mi az a proktológia?

A proktológia a medicina egyik szakterülete, amely a végbél, az anus és a környező területek betegségeivel foglalkozik. Ez magában foglalja az aranyér, végbélrepedés, végbél prolapszus, végbéltáji viszketés, anális fisztulák, anális tályogok, valamint a végbélrák és egyéb daganatok diagnosztizálását és kezelését.

A proktológusok az orvosok, akik ezen problémák diagnosztizálására és kezelésére specializálódtak. Számos különböző vizsgálati módszert és kezelési lehetőséget alkalmaznak, például vizsgálatokat, endoszkópos eljárásokat, konzervatív terápiákat és sebészeti beavatkozásokat is. A proktológiai kezelések és tanácsadások segíthetnek a betegeknek enyhíteni a kellemetlen tüneteket és javítani az életminőségüket.

Mit vizsgál a proktológia?

A proktológia vizsgálatai során a proktológus többféle paramétert értékel és tart szem előtt, hogy megfelelő diagnózist állíthasson fel és megfelelő kezelési tervet javasolhasson a betegnek. Ezek a paraméterek lehetnek:

 • Tünetek és panaszok: A beteg által tapasztalt tünetek és panaszok fontosak lehetnek a diagnózis felállításában. Ilyen tipikus panasz a proktológiaproktológia területén a fájdalom, vérzés, viszketés, égő érzés vagy duzzanat a végbél vagy az anus területén.
 • Anamnézis felvétele: A beteg orvosi előzményeinek és aktuális panaszainak megismerése, amelyek segíthetnek az esetleges kockázati tényezők vagy korábbi betegségek azonosításában.
 • Fizikális vizsgálat: A végbél és az anus területének alapos vizsgálata, amely magában foglalhatja a digitális rektális vizsgálatot, a rektoszkópiát vagy a sigmoidoszkópiát.
 • Szövettani vizsgálat: Ha szükséges, szövetminták (biopsziák) vételére kerül sor, hogy további diagnosztikai információkat nyújtsanak a proktológia szakemberének.
 • Laboratóriumi vizsgálatok: Vér- és székletvizsgálatokat végezhetnek, például a vörösvértest-szám, a gyulladási markerek vagy a székletben lévő vér kimutatása céljából.
 • Képalkotó vizsgálatok: Ha szükséges, a proktológia szakemberei képalkotó eljárásokat, például ultrahangot, CT-vizsgálatot vagy MRI-t rendelhetnek el, hogy részletesebb képet kapjanak a végbél és az anus területéről.
 • Specifikus tesztek: A proktológa területén szükség esetén speciális teszteket is elvégezhetnek, például anális manometriát (az anus izomzatának működését vizsgáló teszt) vagy az anális ph-mérést.
 • Endoszkópos vizsgálatok: Az anoszkópia, rektoszkópia vagy kolonoszkópia segíthet az orvosnak közvetlenül vizsgálni és értékelni a végbél belső részét.

Ezek a paraméterek lehetővé teszik a proktológia szakorovosak számára, hogy átfogó képet kapjon a beteg állapotáról és azonosítsa az esetleges proktológia területére specifikus problémákat. A megfelelő diagnózis alapján a proktológus aztán javasolhatja a megfelelő kezelési tervet, legyen az konzervatív terápia, gyógyszeres kezelés vagy szükség esetén sebészeti beavatkozás.

Milyen kórképekkel foglalkozik a proktológia?

A proktológia, ahogyan már korábban is többízben említésre került, az  az orvosi szakterület, amely a végbél, a végbélnyílás és a környező területek betegségeivel foglalkozik. Számos kórképpel foglalkozik a proktológia, például:

 • Aranyér (hemorrhoid): Az aranyér olyan betegség, amely a végbél körül lévő véna duzzanatával és kidudorodásával jár. Különböző típusai vannak, beleértve a belső és a külső aranyereket. Tünetei közé tartozhat a végbélben vagy az anusban tapasztalt fájdalom, viszketés, vérzés és duzzanat. További érdekes és hasznos információkat a Trombózis- és Hematológiai Központ oldalán olvashat az aranyérről.
 • Végbélrepedés (fissura ani, analis fissura): Ez egy kis repedés vagy seb a végbél nyálkahártyáján, általában az állandó székrekedés és erőlködés következtében alakul ki. A tünetek közé tartozik a végbélben tapasztalt éles fájdalom, vérzés és kellemetlenség.
 • Végbél prolapszus (rectal prolapse): Ez a proktológia területébe tartozó betegség akkor fordul elő, amikor a végbél nyálkahártyája a végbélnyíláson kívülre fordul. Ez lehet részleges vagy teljes prolapszus, és gyakran székrekedés, vagy a környező szalagrendszer és izmok megrenyhülése miatt alakul ki.
 • Végbéltáji viszketés (pruritus ani): Az anus körüli vagy a végbélben jelentkező viszkető érzés szintén a proktológia területébe tartozik, amely különféle okokból, például irritáció, fertőzés vagy allergia miatt alakulhat ki.
 • Végbélrák: Ez a daganatos betegség a végbélben alakul ki, és az anus körüli területeket is érintheti. A végbélrák tünetei közé tartozhatnak a végbélben vagy az anusban tapasztalt fájdalom, vérzés, véres széklet, hasi fájdalom, idegentest-érzés és fogyás.
 • Anális fertőzések és egyéb állapotok: A proktológia foglalkozik más állapotokkal is, mint például az anális fisztula, anális tályog, végbélgyulladások és más végbélben vagy anusban előforduló problémák.

Emellett a proktológia szintén foglalkozik az anogenitális területet érintő szexuális úton terjedő fertőzésekkel (STI-k), ideértve a gonorrhoeát, a szifiliszt, a chlamydiát, a herpeszt, a HPV-t és más egyéb szexuális úton terjedő fertőzéseket. Ezeket az állapotokat a venerológusok mellet gyakran diagnosztizálják és kezelik a proktológia szakemberei, különösen azokban az esetekben, amikor az anális vagy a végbél területe érintett. A proktológia i vizsgálatok és kezelések segíthetnek a betegeknek enyhíteni a tüneteket, javítani az életminőséget és megelőzni a súlyosabb komplikációkat.

A leggyakoribb proktológiai kórkép

Milyen panaszok esetén érdemes proktológushoz fordulni?

Proktológushoz fordulás ajánlott, ha bármilyen olyan tünet vagy panasz jelentkezik, amely a végbél, az anus vagy a környező területekkel kapcsolatos. Tünetek, melyek esetén érdemes mindenképpen felkeresni a proktológia szakemberét:

 • Végbéltáji fájdalom: Ha éles vagy nyilaló fájdalmat tapasztal a végbélben vagy az anus környékén, különösen a székletürítés során, akkor mindenképpen szükséges a proktológia szakemberét felkeresni.
 • Vérzés: Ha vérzést észlel a végbélnyílás területén, vagy esetleg a székletben, akkor haladéktalanul proktológushoz kell fordulni. A vér friss vagy sötétvörös, esetleg alvadékos, ami lehet aranyér vagy más súlyosabb probléma jele is.
 • Viszketés vagy égő érzés: Ha folyamatos viszkető érzést vagy égő érzést tapasztal az anus vagy a végbél környékén, forduljon a proktológiaszakemberéhez.
 • Duzzanat vagy kitüremkedés: Ha tapintható duzzanatot vagy kitüremkedést észlel a végbél környékén vagy az anusban.
 • Székletürítési nehézségek: Amennyiben szorulás vagy nehézség jelentkezik a széklet ürítése során, vagy ha a széklet formájában, színében vagy konzisztenciájában bekövetkező változásokat tapasztal, mindenképpen keressen fel egy proktológia szakrendelést.
 • Székrekedés vagy hasmenés: Abban az esetben, ha tartósan jelentkezik a székrekedés vagy a hasmenés, ami kényelmetlenséget vagy más problémákat okoz, ajánlott proktológia konzultációt kérni.
 • Székletürítési problémák: Ha változásokat észlel a székletürítési szokásaiban, például gyakoribb vagy ritkább szükségletet, vagy más változásokat, akkor is érdemes felkeresni egy gasztroenterológus-proktológus szakembert.
 • Szexuális úton terjedő fertőzések (STI-k) gyanúja: Ha anális területen vagy a végbélnyíláson szokatlan tüneteket tapasztal, például égő érzés, viszketés vagy kiütések.
 • Anális környék bőrproblémái: Ritkán ugyan, de előfordulhatnak tályogok, fisztulák az anus és a végbélnyílás környékén. Ezek általában más betegség szövődményeiként jöhetnek létre. Ebben az esetmen mindenképpen proktológia felkeresése javasolt.
 • Kellemetlen szag vagy váladékozás az anus körül: Ezek az állapotok gyakran fertőzésre utalhatnak.

Milyen terápiás eszközök lehetségesek proktológiai kórképek esetén?

A proktológia kórképeinek kezelése számos terápiás eszközt tartalmazhat, amelyeket az orvos a betegség típusa és súlyossága alapján választ ki. Néhány gyakori terápiás eszköz a proktológia szakterületén a következő lehet:Végbélfájdalom

 • Gyógyszerek: A gyógyszerek széles választékát alkalmazzák a proktológia kórképek kezelésére. Például aranyér esetén gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító vagy értónust javító készítményeket alkalmazhatnak. Végbélrepedés esetén helyi érzéstelenítők, gyulladáscsökkentők és székrekedést enyhítő szerek is alkalmazhatók.
 • Kenőcsök és krémek: A végbélnyálkahártya különböző problémáinak kezelésére kifejlesztett kenőcsök és krémek segíthetnek enyhíteni a tüneteket és javítani a gyógyulást. Ezek általában tartalmazhatnak gyulladáscsökkentő, érzéstelenítő, vagy értónust javító összetevőket.
 • Gyulladáscsökkentők: Gyulladáscsökkentő gyógyszerek, például kortikoszteroidok segíthetnek csökkenteni a gyulladást és duzzanatot, ami aranyér vagy végbélrepedés esetén jelentkezhet.
 • Rendszeres székletlazítás: A székrekedés megelőzése fontos lehet bizonyos proktológia területébe tartozó problémák, például a végbélrepedés vagy a végbél prolapszus kialakulásának megelőzésében.
 • Diétás és életmódbeli változtatások: Egészséges étrend és megfelelő folyadékbevitel segíthet a székrekedés kezelésében, amelyek gyakori proktológia területébe tartozó problémákhoz vezethetnek.
 • Skleroterápia és egyéb eljárások: Az aranyér kezelésére alkalmazott más eljárások közé tartozik a skleroterápia (sclerotherapy), a gumi pólusos bandázs (rubber band ligation), infravörös koaguláció (infrared coagulation) és elektrokauterizáció (electrocautery).
 • Krioterápia: Az aranyér kezelésére krioterápiát is alkalmazhatnak, ami hideg terápiát jelent, hogy csökkentsék a gyulladást és a duzzanatot.
 • Sebészi beavatkozások: Súlyosabb proktológiai problémák esetén, például nagyobb aranyér vagy végbélrák esetén sebészeti beavatkozások lehetnek szükségesek, például aranyér eltávolítása vagy végbélrák műtéti kezelése.

A proktológia fontosságát az jelzi, hogy a végbél és az anus területei olyan alapvető szerepet töltenek be az emésztőrendszer működésében és az emberi egészségben, amelyek jelentős hatással lehetnek az életminőségre. Az egészséges végbél- és anusfunkciók nélkülözhetetlenek a székletürítés, a székletkontroll és a kényelmes üléshez. A proktológiai problémák, mint például az aranyér vagy a végbélrák, gyakran kellemetlen tünetekkel járnak, amelyek az életminőséget jelentősen befolyásolhatják, és súlyosabb esetekben akár életveszélyesek is lehetnek.[getTeamWithLabelID]