Hanyálmirigy gyulladás

Utolsó módosítás:2024.04.19 14:24

A hasnyálmirigy feladata az emésztésben részt vevő enzimek termelése és a cukorháztartás biztosítása. Hasnyálmirigy gyulladás esetén ezek a funkciók sérülnek és az enzimek magát a hasnyálmirigyet kezdik megemészteni. Ez számtalan súlyos tünettel és akár életveszélyes szövődménnyel is járhat.

Mit jelent a hasnyálmirigy gyulladás?
Hol található a hasnyálmirigy és mi a feladata?
Milyen tünetekkel jelentkezik a hasnyálmirigy gyulladás?
Mik a hasnyálmirigy gyulladás leggyakoribb okai?
Okozhat-e szövődményeket a hasnyálmirigy gyulladás?
Hogyan történik a hasnyálmirigy gyulladás kivizsgálása?

Kezelhető-e a hasnyálmirigy gyulladás?
 

Mit jelent a hasnyálmirigy gyulladás?

A hasnyálmirigy gyulladása, más néven pancreatitis, azt a kóros állapotot jelenti, amikor a hasnyálmirigy gyulladt lesz. A hasnyálmirigy egy fontos szervünk, amely két fő funkciót lát el: enzimeket termel az emésztéshez, valamint az inzulin és glukagon nevű hormonokat a vércukorszint szabályozásához. A hasnyálmirigy gyulladása esetén ezek a funkciók sérülnek. A hasnyálmirigy gyulladása lehet akut és krónikus. Az akut hasnyálmirigy gyulladás hirtelen jelentkezik és súlyos fájdalmat, hányást és egyéb emésztőrendszeri tüneteket okozhat. Az akut hasnyálmirigy gyulladás hátterében gyakran epekövek állnak és megfelelő kezeléssel néhány nap alatt elmúlhat az állapot. A krónikus hasnyálmirigy gyulladás ezzel szemben hosszú távú, idővel rosszabbodó állapot, amely a hasnyálmirigy maradandó károsodásához vezethet. Akkor fordul elő, ha valamilyen állandó vagy visszatérő, a hasnyálmirigyet károsító hatás áll fent. A krónikus hasnyálmirigy gyulladás leggyakoribb oka az erős alkoholfogyasztás, de a cisztás fibrózis és más öröklött rendellenességek is okozhatják.  Az állandó gyulladás a hasnyálmirigy szöveteinek hegesedését okozza. A krónikus hasnyálmirigy gyulladás tünetei közé tartozik a hányinger, a hányás, a fogyás és a zsíros széklet.

Online Bejelentkezés

Dr. Pászthory Erzsébet

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Hol található a hasnyálmirigy és mi a feladata?

A hasnyálmirigy (pancreas) egy nagy, mirigyes szerv, ami a gyomor mögött, a hasüreg hátsó falához közel található. A kivezetőcsöve a vékonybélbe nyílik, így az általa termelt enzimek oda ürülnek. A hasnyálmirigy fontos szerepet játszik az emésztésben és a vércukorszint szabályozásában. A hasnyálmirigy exokrin funkciója az emésztésben fontos enzimeket megtermelése, mint például az amiláz, a lipáz és a tripszin. Ezek az enzimek segítenek az ételek lebontásában és felszívásában az emésztőrendszerben. A hasnyálmirigy másik, endokrin funkciója az inzulin és a glukagon hormonok termelése és kibocsátása. Ezek a hormonok kulcsfontosságúak a vércukorszint szabályozásában. Az inzulin segít bejuttatni a glükózt a sejtekbe, hogy energiát nyerjenek, míg a glukagon szüksége esetén segíti a májat a glükóz felszabadításában.

A hasnyálmirigy funkciói tehát elengedhetetlenek az emésztéshez és az anyagcsere egyensúlyának fenntartásához. A hasnyálmirigy károsodása vagy betegsége - mint például a hasnyálmirigy gyulladás – súlyosan károsítja az anyagcserét.

Milyen tünetekkel jelentkezik a hasnyálmirigy gyulladás?

A hasnyálmirigy gyulladás jellemzően hasi fájdalommal jár, amely a has felső részén, a gyomortájon jelentkezik és övszerűen a hátba sugárzik. Akut hasnyálmirigy gyulladás esetén erős fájdalom jelentkezhet, míg krónikus esetben tompább jellegű. Fokozza a fájdalmat a fekvés, köhögés, sportolás és az étkezés; míg az előre görnyedés, összegömbölyödés enyhíti a fájdalmat. Az alábbiakban összegyűjtöttük a hasnyálmirigy gyulladás leggyakoribb tüneteit:

 • Hányinger és hányás: Gyakran előfordul, hogy a hasnyálmirigy gyulladás hányingert és/vagy hányást okoz, különösen akut esetben.
 • Fokozott szívverés (tachycardia): A gyulladás és a fájdalom hatására a szívverés gyakran felgyorsulhat.
 • Gyors felszínes légzés: A fokozott szívveréshez és az anyagcsere felborulásához társulhat.
 • Bőrpír és hőemelkedés: Néhány esetben a pancreatitis járhat bőrpírral, hőemelkedéssel vagy lázzal és általános rossz közérzettel.
 • Fokozott érzékenység a hasban: A hasnyálmirigy gyulladása miatt a has területén érzékenység vagy feszültség jelentkezhet.
 • Étvágytalanság és fogyás: A fájdalom és a gyomorpanaszok miatt az érintettek gyakran elvesztik étvágyukat és fogyást tapasztalhatnak.

Ezek a tüneteket főként akut hasnyálmirigy gyulladás esetén látjuk. Krónikus hasnyálmirigy gyulladás esetén a tünetek lehetnek enyhébbek és időről időre eltűnhetnek, majd újra jelentkezhetnek. A krónikus hasnyálmirigy gyulladás további tünetei, melyek arra utalnak, hogy a hasnyálmirigy funkciók kezdenek kimerülni:

 • Emésztési zavarok és fájdalom étkezés után
 • Étvágytalanság és fogyás
 • Zsíros széklet
 • Cukorbetegség

Mik a hasnyálmirigy gyulladás leggyakoribb okai?

A hasnyálmirigy gyulladás leggyakoribb okai között a következők szerepelnek:

 • Alkoholfogyasztás: Az alkohol, különösen az intenzív, tartós alkoholfogyasztás, az egyik leggyakoribb ok a hasnyálmirigy gyulladás hátterében. Az alkohol irritálja a hasnyálmirigy szövetét, és hozzájárulhat a gyulladás kialakulásához.
 • Epekövek: Az epekövek az epeutak és a hasnyálmirigybe vezető közös vezeték elzárása révén okozhatnak gyulladást. Az elzáródás által az enzimek a hasnyálmirigyben rekednek, valamint az elzáródás mögött fokozódik a nyomás. Ez aktiválja a hasnyálmirigyben lévő enzimeket, és azok elkezdik magát a hasnyálmirigyet emészteni.
 • Dohányzás: A dohányzás hosszú távú, rendszeres gyakorlása is növelheti a hasnyálmirigy gyulladás kockázatát.
 • Magas zsírtartalmú étrend: A túlzott zsírbevitel hozzájárulhat a hasnyálmirigy gyulladás kialakulásához, mivel a túlzott zsír fokozhatja a hasnyálmirigy enzimeinek termelését, amelyek irritálhatják a szervet.
 • Gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek, például bizonyos antibiotikumok, valamint néhány vény nélkül kapható gyógyszer hosszú távú szedése szintén oka lehet a hasnyálmirigy gyulladásnak.
 • Genetikai tényezők: Bizonyos genetikai rendellenességek, például a cisztás fibrózis hajlamosíthat a hasnyálmirigy gyulladás kialakulására.
 • A hasnyálmirigy gyulladás kevésbé gyakori okai közé tartoznak: Vírusfertőzések, autoimmun betegségek, magas kalcium szint a vérben, a hasnyálmirigy csökkent vérellátása, rák, daganatos betegségek, a hasnyálmirigy traumás sérülése.

Okozhat-e szövődményeket a hasnyálmirigy gyulladás?

Igen, a hasnyálmirigy gyulladás számos súlyos szövődményhez vezethet, különösen akut esetekben, de hosszabb távon krónikus esetben is. A hasnyálmirigy gyulladás egy sürgősségi állapot, mert a szövődményei akár életveszélyesek is lehetnek. A súlyos és tartós gyulladás ugyanis a hasnyálmirigy sejtek elhalásához vezethet. Ezáltal csökken a mirigy mérete és a károsodnak a funkciói. A gyulladás következtében a hasnyálmirigy körül gyakran folyadékkal töltött üregek, ún. pseudocysták alakulhatnak ki. Ezek a cysták fájdalmat és fertőzéseket okozhatnak. A hasnyálmirigy gyulladás súlyos esetekben ráterjedhet a környező erekre, ami vérzést okozhat. A hasnyálmirigy gyulladása és a pseudocysták sérülése peritonitist, azaz a hasüreg fertőzését okozhatja, ami egy életveszélyes állapot és sokkot okozhat.

A krónikus hasnyálmirigy gyulladás hosszú távon károsíthatja a mirigy szövetét, ami hasnyálmirigy-elégtelenséghez vezethet. Ez azt jelenti, hogy csökken az emésztéshez és a hormonális szabályozáshoz szükséges enzimek és hormonok mennyisége. Ez a tápanyagok, különösen a zsírok és a zsírban oldódó vitaminok felszívódási zavarát okozhatja a vékonybélben. A felesleges zsírok bejutnak a székletbe, ami zsíros székletet és végül krónikus hasmenést okozhat. A hasnyálmirigy gyulladása károsíthatja a hasnyálmirigy béta-sejtjeit is, amelyek az inzulin termeléséért felelősek. Ennek következtében cukorbetegség is kialakulhat. A krónikus hasnyálmirigy gyulladásban szenvedőknél megnő a hasnyálmirigy daganat kockázata is.

Hogyan történik a hasnyálmirigy gyulladás kivizsgálása?hasnyélmirigy gyulladás

A hasnyálmirigy gyulladás kivizsgálása általában több lépésből áll. A hasnyálmirigy gyulladása esetén a has érzékeny vagy feszült lehet a fizikális vizsgálat során. A laboratóriumi vizsgálatok során a vér magas amiláz és lipáz szintjei utalnak a hasnyálmirigy gyulladás fennállására. Ha a szintek legalább háromszor magasabbak a normálisnál, gyulladásra gyanakszunk. A hasnyálmirigy gyulladás diagnózisához általában képalkotó eljárásokat is alkalmaznak, például hasi ultrahangot, CT-vizsgálatot vagy MRI-t. Ezek a vizsgálatok segítenek az orvosoknak a hasnyálmirigy méretének, szerkezetének és esetleges elváltozásainak értékelésében. A képalkotó vizsgálatok kimutathatják a hasnyálmirigyében lévő duzzanatot és folyadéklerakódásokat, valamint az egyéb rendellenességeket. Fontos azonban tudni, hogy CT vizsgálatot a hasnyálmirigy gyulladás kialakulása után legalább 72 órával érdemes végezni, így az az előtti idősávban a hasi ultrahang a leggyakrabban választott képalkotó. Bizonyos esetekben az endoszkópos retrográd kolangiopankreatográfiát (ERCP) alkalmazzák a hasnyálmirigy és az epeutak részletesebb vizsgálatára. Ez az eljárás lehetővé teszi az epekövek és epeúti elzáródások azonosítását és kezelését.

Kezelhető-e a hasnyálmirigy gyulladás?

Igen, a hasnyálmirigy gyulladás kezelhető, de a kezelés sikeressége nagyban függ az állapot súlyosságától és a kiváltó okoktól. Akut hasnyálmirigy gyulladás esetén kiemelten fontos a folyadékpótlás. A hasnyálmirigy gyulladás dehidratál, úgyhogy 2-3 liter folyadékot is juttatnak a betegbe az első 24 órában. Az akut hasnyálmirigy gyulladás kezelése szondatáplálással történik, hogy folyamatosan kis adagban jusson az étel a tápcsatornába, így pihentessük a hasnyálmirigyet. A súlyos fájdalom kezelése is kiemelt fontosságú a hasnyálmirigy gyulladásban szenvedők számára. A fájdalomcsillapítók, például a morfin vagy a tramadol, segíthetnek enyhíteni a fájdalmat. Néhány esetben, különösen akut hasnyálmirigy gyulladás súlyos szövődményeinek esetén, mint például a ciszták, nekrózis esetén vagy az epekövek eltávolításához, sebészi beavatkozásra is szükség lehet, valamint antibiotikum is adható.

A krónikus hasnyálmirigy gyulladás kezelése során ezzel szemben kiemelt szerepet kap az életmódváltás és az enzimpótlás. Az étrendi változtatások, például az alacsony zsírtartalmú étrend vagy az alkohol és a koffein kerülése segíthetnek enyhíteni a tüneteket és elősegíteni a gyógyulást. Hosszútávon enzimkiegészítőkre és inzulininjekciókra lehet szükség, hogy pótolja a hasnyálmirigy által már nem termelt enzimeket és inzulint. Szükség lehet fájdalomcsillapítókra, és bizonyos esetekben műtéti beavatkozásra. A hegszövet vagy a hasnyálmirigy kövek eltávolítására szolgáló endoszkópos eljárások javíthatnak a fájdalmas panaszokon. A hasnyálmirigy részleges vagy teljes eltávolítása is szóba jöhet.

Téma szakértői