Haspuffadás

Utolsó módosítás:2024.04.19 14:13

A haspuffadás egy gyakori tünet mind a gyermekek, mind a felnőttek körében. A bélgázok jelenléte valójában egy teljesen normális jelenség, az emésztés során képződnek. Betegségre utalhat viszont, ha valakinél túlzott mértékben keletkeznek és hasi fájdalmat, a has feszítő érzését okozzák, vagy más tünetek is kapcsolódnak hozzá.

Mit jelent a haspuffadás?
Mi lehet a haspuffadás oka?
Milyen betegségekben és állapotokban alakulhat ki haspuffadás?
Milyen más tünetek jelentkezhetnek a haspuffadás mellett?
Hogyan kezelhető a haspuffadás?

Mit jelent a haspuffadás?

A haspuffadás azt az érzést jelenti, amikor a has túlságosan tele van vagy megfeszül. Ennek hátterében folyadék, gáz vagy szilárd anyag felhalmozódása állhat, mely érintheti a bélrendszer egészét vagy egy részét. A haspuffadás főként a fokozott gázképződés a gáz belekben rekedése miatt jön létre. A haspuffadás érzése akkor is gyakoribb, ha az illető hasizmai gyengék, például terhesség után. A haspuffadás következtében a has duzzadtnak, vastagnak tűnhet. A haspuffadás fokozott bélgáz kibocsátással vagy böfögéssel is társulhat. A feszültség és a gázok kényelmetlenséget okozhatnak, a haspuffadás tehát egy kellemetlen és akár fájdalmas állapot is lehet.haspuffasás okai és háttérbetegségei

A haspuffadás gyakori érzés, csecsemőkortól kezdve bárkinél kialakulhat. A haspuffadás azért is gyakori, mert számtalan dolog okozhatja, például az étrend megváltozása.  A haspuffadás lehet átmeneti és rövid távú, például bizonyos ételek vagy italok fogyasztása után, vagy krónikus probléma is lehet, amely hosszabb időn keresztül fennáll. A haspuffadás visszatérő is lehet. Ha valaki gyakran tapasztal haspuffadást vagy más emésztőrendszeri problémákat, fontos, hogy mihamarabb orvoshoz forduljon a kiváltó okok meghatározása és a megfelelő kezelés érdekében.

Mi lehet a haspuffadás oka?

A haspuffadás a belekben történő fokozott gázképződés miatt jön létre, illetve amiatt, hogy ez a gáz a belekben felhalmozódik. Normál körülmények között is folyamatosan történik gázképződés a beleinkben. A gáz ugyanis a táplálékok lebontása és emésztése során képződik, az emésztésben részt vevő baktériumok termelik melléktermékként. Vannak ugyanakkor bizonyos betegségek és állapotok, amikor a keletkező gáz mennyisége megnő. Emiatt kialakulhat haspuffadás. Ha a haspuffadás étkezés után jelentkezik, az emésztési probléma jele lehet. Ez lehet olyan egyszerű ok miatt is, mint például ha valaki túl sokat és túl gyorsan eszik. Bárkinél felhalmozódhatnak gázok a bélrendszerben, és kialakulhat haspuffadás a következő esetekben:

 • Sok sós étel és szénhidrát fogyasztása után
 • Sok levegő lenyelése után, ha valaki túl gyorsan eszik
 • Sok szénsavas ital fogyasztása után

Milyen betegségekben és állapotokban alakulhat ki haspuffadás?

A haspuffadás tehát természetes folyamat is lehet, de ugyanakkor betegségek jele is. Példaként említhetjük, hogy ételintolerancia miatt is kialakulhat haspuffadás, vagy más olyan állapotban, ami a gázok és emésztőrendszeri tartalmak felgyülemlését okozza. A menstruációs ciklus változásai szintén gyakori okai az átmeneti puffadásnak, de sajnos sok komoly betegség tünete is lehet a haspuffadás. A haspuffadás okai a következőképpen csoportosíthatóak:

Fokozott gázképződés miatti haspuffadás:

 • Szénhidrát felszívódási zavar: Sok embernek nehézséget okoz bizonyos szénhidrátok (cukrok) megemésztése. Haspuffadás alakulhat ki, ha túl sok szénhidrát jut el a bélbaktériumokig, mert nem szívódnak fel természetes módon az emésztési folyamat korábbi szakaszában. A szénhidrátok bakteriális lebontása során ugyanis gáz képződik. Néhány gyakori bűnös a laktóz, a fruktóz és a búzában és a babban lévő szénhidrátok.
 • A vékonybél baktériumok túlszaporodása (SIBO): Ez akkor fordul elő, amikor a vastagbélből a bélbaktériumok átvándorolnak a vékonybélbe. Ezeknek a baktériumoknak a túlszaporodása más baktériumokat elnyomhat, amelyeknek az lenne a feladata, hogy egyensúlyba hozzák őket. Egyes baktériumok ugyanis elnyelik a mások által termelt gázokat, de ha túl sok van az egyik fajtából és nem elég a másikból, az felboríthatja ezt az egyensúlyt és létrejöhet a haspuffadás.
 • Funkcionális bélbetegségek: Az irritábilis bél szindróma és a funkcionális bélbetegségek tünete is lehet a haspuffadás. Ezeket a betegségeket akkor diagnosztizálják, ha az emésztési problémák hátterében nem mutatható ki egyértelmű ok. A funkcionális bélbetegségek további tünete lehet a hasmenés, székrekedés, hányinger, hányás, láz, vérzés, vérszegénység és az akaratlan fogyás.
 • Viszcerális túlérzékenység: Egyesek már normál mennyiségű gázképződés mellett is érzik a haspuffadás feszítő, fájdalmas tüneteit. Ennek oka az emésztőrendszer túlérzékenysége lehet, és gyakran társul funkcionális bélbetegségekhez.

  Online Bejelentkezés

  Dr. Pászthory Erzsébet

  Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Az emésztőrendszer motilitási zavara miatti haspuffadás:

Az emésztési tartalmak akkor halmozódhatnak fel az emésztőrendszerben, ha abban elakadás vagy szűkület van, vagy ha a bélizmok valamilyen módon károsodtak. Az emésztőrendszeri tartalmak felhalmozódása kevesebb helyet hagy a normál mennyiségű gáz feldolgozásához. A felhalmozódás okai közé tartozhatnak:

 • Székrekedés: A székrekedés lehet alkalmi az étrend vagy életmódbeli tényezők miatt, vagy lehet krónikus valamilyen alapbetegség miatt. A vastagbélben felhalmozódott széklet miatt a nemrég megemésztett táplálék hosszabb ideig marad a belekben, várva arra, hogy ürülni tudjon. Emiatt a vastagbél előtt minden kitágul, hogy befogadja a plusz térfogatot, ami puffadáshoz vezet.
 • Bélelzáródás: Az elakadt székleten kívül más betegségekben is elzáródhat a béltartalom áramlása. Mind a vastag-, mind a vékonybél elzáródhat daganat, hegszövet, szűkület vagy sérv miatt. Az olyan gyulladásos betegségek, mint a Crohn-betegség és a divertikulózis is károsíthatják a vékonybél egyes részeit, és szűkületeket hozhatnak létre.
 • Súlygyarapodás: A körülbelül egy éve felszedett testsúly először a hasra szokott szállni. Ha tíz kilót vagy annál többet szed fel valaki, az már valószínűleg hatással van a has térfogatára is. Ez azt jelenti, hogy kevesebb hely marad a normális emésztési folyamatoknak, így még egy normális étkezés is okozhatja a haspuffadás érzetét.

Hormonális változások miatti haspuffadás:

Sok nő tapasztalja, hogy a menstruációs ciklus ütemében jelentkezik a haspuffadás is. A haspuffadás a perimenopauza hormonális ingadozásai alatt is gyakori panasz. Az ösztrogén ugyanis vízvisszatartást okoz. Amikor az ösztrogén mennyisége megugrik, a progeszteron pedig lecsökken, testszerte puffadás jelentkezhet (beleértve a bélfalat is). A menstruáció előtt ráadásul a méh térfogata is megnövekszik, amik mind a haspuffadás létrejöttéhez vezetnek. Az ösztrogén és a progeszteron az emésztés sebességére is hatnak, ezáltal okozhatnak bélgázképződést.

Egyéb okok miatti haspuffadás:

A haspuffadás egyéb, súlyosabb okok miatt is kialakulhat. Sajnos a haspuffadás egy tünet, így ha szűnni nem akaró vagy visszatérő haspuffadás jelentkezik, érdemes mihamarabb kivizsgáltatni. Ez különösen igaz, ha más, veszélyt jelző tünetek is jelentkeznek. A következő betegségek tünete lehet a haspuffadás:

 • Aszcitisz: Ez a folyadék fokozatos felhalmozódását jelenti a hasüregben. Általában májbetegség, néha pedig veseelégtelenség vagy szívelégtelenség okozza.
 • Hasnyálmirigy-elégtelenség: Akkor jön létre, ha a hasnyálmirigy már nem képes elegendő emésztőenzimet előállítani ahhoz, hogy betöltse az emésztési folyamatban betöltött funkcióját. Tünete lehet a haspuffadás.
 • A gyomor vagy a belek gyulladása: Ezt általában bakteriális fertőzés (például a H. pylori-fertőzés) vagy túl sok alkoholfogyasztás okozza. Gyomorfekély is kialakulhat.
 • Daganat: A haspuffadás a petefészek-, méh-, vastagbél-, hasnyálmirigy-és a gyomorrák tünete is lehet. Ahhoz, hogy időben felismerésre kerülhessenek a rosszindulatú daganatos elváltozások, fontosak az éves szűrővizsgálatok.

Milyen más tünetek jelentkezhetnek a haspuffadás mellett?

A has feszítő, telt érzése mellett más tünetek is jelentkezhetnek haspuffadás esetén. Gyakori haspuffadás esetén a következő tünetek előfordulása:

 • hasi görcsök
 • hasfájás
 • böfögés
 • hasmenésHogyan kezelhető a haspuffadás
 • székrekedés
 • duzzanat
 • bélgázok távozása

Hogyan kezelhető a haspuffadás?

A haspuffadás kezelésének módja a haspuffadás okától függ. Éppen ezért a haspuffadás kezelése egyéni. Sok esetben a haspuffadás magától elmúlik, ha viszont nem, akkor számos lépést tehetünk a haspuffadás enyhítése érdekében. Segíthet például az étrend megváltoztatása. Próbáljon meg feljegyezni minden olyan ételt, amely rontja a haspuffadás tünetét, és próbálja meg elkerülni azokat. Segíthet, ha csökkenti a következő termékek fogyasztását:

 • sós ételek
 • szénhidrátok
 • szénsavas italok
 • hagyma vagy fokhagyma
 • búza
 • rozs
 • laktóztermékek
 • gyümölcs

A fenti termékek mennyiségének csökkentése mellett az is segít enyhíteni a haspuffadás panaszán, ha növeli a rostban gazdag ételek mennyiségét. Fogyasszon például több gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát, valamint növelje az ivott víz mennyiségét. A rendszeres testmozgás számtalan más jótékony hatása mellett a haspuffadás tünetét is enyhíti. A testmozgással erősíthetőek a hasizmok is. A haspuffadás tünetét enyhíthetik az emésztést segítő gyógyszerek és étrend-kiegészítők, valamint vitaminok is.

Ha a haspuffadás hátterében egy konkrét betegség áll, annak kezelésével javítható a haspuffadás panasza. Menopauza esetén például a hormonterápia segíthet, míg irritábilis bél szindrómában a magas rosttartalmú étrend és az alacsony FODMAP-értékű étrend betartása. Ilyen esetben érdemes az orvos és dietetikus tanácsait követni, hogy javítani lehessen a haspuffadás kellemetlen panaszán.

Téma szakértője

Specialitások:
 • ételallergia, ételintolerancia
 • cöliákia (lisztérzékenység)
 • reflux betegség
 • laktóz-, hisztamin érzékenység
 • csalánkiütés miatti gasztroenterológiai góckutatás
 • gyomorfekély
 • vastagbél divertikulózis, vastagbéldaganat szűrés
 • Reflux,SIBO
 • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)