Ascites, vagyis hasűri folyadékgyülem

Utolsó módosítás:2024.05.02 12:18

Az ascites egy súlyos és gyakran elhanyagolt jelenség, amely során a hasüregben jelentős mennyiségű folyadék halmozódik fel. Ez a jelenség gyakran a májcirrózis, a szívelégtelenség vagy akár a rák következménye lehet. Az ascites nemcsak kényelmetlenséget és fizikai szenvedést okozhat, hanem súlyosabb szövődményeket is eredményezhet, mint például a fertőzés vagy a vérzés. Az ascites megfelelő kezelése és gondozása létfontosságú, és az időben történő felismerés és beavatkozás döntő jelentőségű lehet az egészség és az életminőség megőrzése szempontjából.

 

Mi az az ascites, vagyis hasűri folyadékgyülem?

Ascites, vagyis hasűri folyadékgyülem oka

Kórképek, amelyekhez társul ascites, vagyis hasűri folyadékgyülem

Ascites, vagyis hasűri folyadékgyülem tünetei

Ascites, vagyis hasűri folyadékgyülem terápiája

Online Bejelentkezés

Dr. Németh Aliz

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Mi az az ascites, vagyis hasűri folyadékgyülem?

Az ascites, vagyis hasűri folyadékgyülem egy olyan állapot, amikor a hasüregben folyadék halmozódik fel. A hasüregben normális körülmények között is van egy kis mennyiségű folyadék, egyrészt a gasztrointesztinális szervekben, ami segíti az emésztést, másrészt pedig a hashártya lemezei között, amik segítik az általános hasüregi funkciókat. Azonban különböző okokból, például májbetegségekből, szívelégtelenségből vagy daganatos megbetegedésből eredő állapotokból adódóan ez a hasűri folyadékgyülem túlzott méretűvé válhat.

Az ascites lehet enyhe, közepes vagy súlyos, attól függően, hogy mennyi folyadék halmozódik fel a hasüregben. A tünetek között szerepelhet a hasi duzzanat és a hasfal feszülése, nehézlégzés közben, étvágytalanság, fogyás és általános gyengeség. Az ascites kezelése általában a kiváltó ok kezelésétől függ, és magában foglalhat diétás változtatásokat, gyógyszereket vagy akár a folyadék leszívását is. Fontos a kezelés, mivel az ascites, vagyis hasűri folyadékgyülem súlyosabb formái komoly komplikációkat, például fertőzést okozhatnak vagy nyomást gyakorolhatnak a környező szervekre, mint például a tüdőre vagy a szívre, így vezetve újabb tünetekhez.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Ascites, vagyis hasűri folyadékgyülem oka

Az ascites, vagyis a hasűri folyadékgyülem leggyakoribb oka általában a májbetegségekhez kapcsolódik, például májzsugor, vagyis a májcirrózis. A májzsugor esetében a máj hegesedése és a májszövetek pusztulása miatt a máj nem működik megfelelően, ami a vérnyomás emelkedését okozza a portális vénában (a májba érkező vér útvonalában). Ennek eredményeként a folyadék visszatartódik a hasüregben, ami ascites, vagyis hasűri folyadékgyülem kialakulásához vezet.

Az albumin és az ascites közötti kapcsolat pedig azért kiemelten fontos, mert az albumin egy olyan fehérje, amely a vérben található, és nagyon fontos szerepet játszik a folyadékháztartás szabályozásában. A májcirrózis vagy más májbetegségek gyakran csökkentik az albumin szintjét a vérben. Az alacsony albumin szint csökkentheti a vérnyomást a vérerekben, ami hozzájárulhat az ascites, vagyis hasűri folyadékgyülem kialakulásához, mivel nincs elegendő nyomás arra, hogy a folyadék megfelelően visszaáramoljon a vénás rendszerbe, és ne maradjon szabadon a hasüregben.

Az albumin pótlása, például az albumin infúzió, az ascites kezelésének részét képezheti. Az albumin hozzájárulhat a vérnyomás emeléséhez a vérerekben, így segítve csökkenteni a folyadék visszatartódását a hasüregben. Ezáltal az albumin fontos terápiás eszköz lehet az ascites kezelésében, különösen olyan esetekben, amikor az alacsony albuminszint súlyosbítja a hasűri folyadékgyülem problémáját.

Kapcsolódó cikkünk

Mik lehetnek a zsírmáj tünetei?

Mik lehetnek a zsírmáj tünetei?

A zsírmáj sokáig tünetmentes, illetve, ha meg is jelennek az első tünetek, azok olyan általánosak, hogy nem feltétlenül következhetünk belőle a zsírmájra. Holott fontos lenne idejében felismerni az állapotot, ugyanis kezeletlenül súlyos következményei lehetnek. Dr. Németh Alíz , a Gasztroenterológiai Központ hepatológusa, ...

Kórképek, amelyekhez társul ascites, vagyis hasűri folyadékgyülem

Az ascites, vagyis a hasűri folyadékgyülem különféle kórképekkel társulhat, amelyeket részletesen bemutatva az okok és a folyamat együttérthetőbbé válik.Ascites, vagyis hadűri folyadékgyülem

 • Májcirrózis:
  • Ok: A májcirrózis olyan állapot, amikor a májsejtek fokozatosan károsodnak és hegesednek. Ennek következtében a máj elveszíti normális szerkezetét és működését.
  • Folyamat: A májcirrózis során a máj elveszíti a képességét arra, hogy megfelelően szabályozza a vér áramlását és megfelelő mennyiségű albumint termeljen. Ennek eredményeként a vérnyomás emelkedik a portális vénában (a májba érkező vér útvonalában), és a folyadék visszatartódik a hasüregben. A folyamat így vezet ascites, vagyis hasűri folyadékgyülem kialakulásához.
 • Szívelégtelenség:
  • Ok: A szív elégtelen teljesítménye miatt a vér nem kering megfelelően a szervezetben, és folyadék halmozódik fel a test különböző részeiben, ideértve a hasüreget is.
  • Folyamat: A szív elégtelen teljesítménye miatt a vérkeringés lelassul vagy gyengül, így a folyadék a vénás rendszerben visszamaradhat és ascites kialakulását eredményezheti.
 • Daganatos megbetegedés:
  • Ok: A daganatok nyomást gyakorolhatnak a szervezetben, beleértve a vérerekre és a nyirokrendszereket is, ami akadályozhatja a megfelelő véráramlást.
  • Folyamat: A daganatok növekedése miatt a vérkeringés akadályozott lehet, és a nyomás hatására a folyadék visszatartódik a hasüregben, ami ascites, vagyis hasűri folyadékgyülem kialakulását eredményezheti.
 • Vesebetegségek:
  • Ok: A vesebetegségek, például a veseelégtelenség vagy a vesebetegség más formái, befolyásolhatják a folyadék- és elektrolitháztartást a szervezetben, ami folyadékfelhalmozódáshoz vezethet.
  • Folyamat: A vesebetegségek általában zavarják a vizeletképződést és/vagy a folyadékek eltávolítását a szervezetből. Ennek következtében a folyadék visszatartódhat a testben, ideértve a hasüreget is.

Ezen kórképek mindegyike potenciálisan hasűri folyadékgyülem kialakulását okozhatja, de az okok részletes diagnózisa és kezelése minden esetben orvosi szakember feladata. A megfelelő kezelés célja az alapbetegség kezelése, valamint az ascites enyhítése és a hasűri folyadékgyülem csökkentése.

Ascites, vagyis hasűri folyadékgyülem tünetei

Az ascites, vagyis a hasűri folyadékgyülem tünetei változhatnak a folyadékgyülem mértékétől és az alapbetegségtől függően. A tünetek általában fokozatosan alakulnak ki, és lehetnek enyhék vagy súlyosak. Néhány jellemző tünet hasűri folyadékgyülem esetén:

 • Hasi duzzanat és feszülés: A hasi duzzanat és feszülés általában az elsődleges tünet az ascites során, amely a hasban jelentkezik. A hasi terület jelentősen duzzadhat és feszülhet, ami kényelmetlenséget okozhat.
 • Nehézség lélegzés közben: A nagy mennyiségű folyadék a hasüregben nyomást gyakorolhat a tüdőre, ami légszomjhoz és nehézséghez vezethet a lélegzetvétel során.
 • Étvágytalanság és fogyás: Az ascites együtt járhat az étvágytalansággal és fogyással. A duzzadt has és a kellemetlen érzés étkezés közben csökkentheti az étvágyat, és így csökkentheti az elfogyasztott táplálék mennyiségét.
 • Hasi fájdalom: Néhány beteg fájdalmat vagy kellemetlenséget tapasztalhat a hasban, különösen akkor, ha a hasűri folyadékgyülem nyomást gyakorol a szervekre vagy az idegekre.
 • Hányinger és hányás: Az ascites együtt járhat a gyomor-bél traktus nyomásának növekedésével, ami hányingert és hányást okozhat.
 • Székrekedés: Az ascites nyomást gyakorolhat a belekre, és megnehezítheti a rendszeres bélmozgást, ami székrekedéshez vezethet.

Fontos megjegyezni, hogy az ascites tünetei más betegségekkel is összekeverhetők lehetnek. Ha valaki ilyen tüneteket tapasztal, fontos, hogy minél hamarabb forduljon orvoshoz, hogy kivizsgálják az okokat és megkezdjék a megfelelő kezelést. Az időben történő diagnózis és kezelés kulcsfontosságú lehet az ascites okának azonosításában és a szövődmények elkerülésében.

Ascites, vagyis hasűri folyadékgyülem terápiája

Az ascites, vagyis a hasűri folyadékgyülem terápiája általában több irányból közelíthető meg, attól függően, hogy mi az alapbetegség, és mennyire súlyos a folyadékgyülem. Néhány általános terápiás megközelítés:

 • Alapbetegség kezelése: Az első lépés az alapbetegség kezelése, ami az ascitest okozza. Például, ha a májcirrózis okozza az ascitest, akkor a májbetegség kezelése a fő cél.
 • Folyadékbevitel és sószegény diéta: A folyadékbevitel korlátozása és a sószegény diéta segíthet csökkenteni a folyadék felhalmozódását a szervezetben, és enyhítheti az ascites tüneteit.
 • Diuretikumok: Olyan gyógyszerek, mint a diuretikumok (vizelethajtók), segíthetnek a folyadékürítés növelésében a szervezetből, ezáltal csökkentve a hasűri folyadékgyülemet. Fontos azonban a diuretikumok megfelelő adagolása és követése, mivel túlzott használatuk veszélyeztetheti a vesefunkciót.
 • Paracentézis: Ez egy eljárás, amely során egy tűt helyeznek be a hasüregbe a folyadék leszívására. A paracentézis gyorsan enyhítheti a folyadékgyülem okozta kényelmetlenséget és tüneteket. Néha a paracentézist kombinálják albumin infúzióval is, hogy megakadályozzák a vérnyomás hirtelen csökkenését.
 • Transzjuguláris intrahepatikus portoszisztémás shunt (TIPS): Ez egy invazív eljárás, amelyet néha alkalmaznak olyan esetekben, amikor más kezelések nem hatékonyak. A TIPS egy művi csatorna létrehozását jelenti a májportális vénája és a máj között, hogy megkönnyítsék a véráramlást és csökkentsék a nyomást a portális vénában.

Fontos megjegyezni, hogy az ascites kezelése mindig az alapbetegség és a beteg egyedi állapotának figyelembevételével történik. Minden kezelési tervet egyénileg kell megtervezni és felügyelni az orvos vagy a szakorvos segítségével. A rendszeres orvosi ellenőrzések és követés segítenek a kezelés hatékonyságának nyomon követésében és az esetleges szövődmények időben történő felismerésében.

Téma szakértője

Specialitások:

Gasztroenterológiai problémák kezelése:

 • epehólyag működési zavara
 • epés refluxbetegség
 • hasnyálmirigy betegségek
 • felszívódási zavarok

Májat érintő problémák:

 • májszerkezeti vizsgálat
 • zsírmáj kezelése
 • májbetegségek