Étvágytalanság

Utolsó módosítás:2024.05.02 12:21

Természetes, hogy néha elveszítjük étvágyunkat, de ha ez hosszabb ideig tart vagy súlyos tünetekkel jár, akkor komoly problémára utalhat. Az étvágytalanság többféle okra vezethető vissza, beleértve az egészségügyi problémákat, a stresszt és az érzelmi nehézségeket is. Fontos figyelembe venni az étvágytalanság mögöttes okait és szükség esetén orvosi segítséget kérni

 

Mi is az az étvágytalanság?

Az étvágytalanság oka

Az étvágytalanság hátterében meghúzódó gasztrointesztinális betegségek

Az étvágytalanság hátterében meghúzódó nem gasztrointesztinális betegségek

Az étvágytalanság kezelése

Online Bejelentkezés

Dr. Pászthory Erzsébet

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Mi is az az étvágytalanság?

Az étvágytalanság egy olyan állapot, amikor valaki elveszíti az étel iránti kívánságát vagy érdeklődését, nem esik jól semmi, és nem kíván semmilyen ételt. Az étvágytalanság nemcsak fizikai érzésekkel, hanem pszichológiai tényezőkkel is összefügg. Lehet, hogy az illető nem érzi jól magát valamilyen infeció vagy fertőzés miatt, vagy valamilyen más módon stresszes vagy lehangolt, és ez is hatással van az étvágyára. Az étvágytalanság gyakran kísért egyéb tünetek által, például fáradtság, levertség vagy alvászavarok. Fontos megérteni, hogy az étvágytalanság lehet átmeneti, például egy betegség idején, de hosszú távon problémát jelenthet, és orvosi segítséget igényelhet.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Az étvágytalanság oka

Az étvágytalanság patofiziológiája, háttere összetett és sokféle tényezőtől függhet. Itt található egy részletes magyarázat arról, hogy mi történik az emberi testben, amikor valaki étvágytalanságot tapasztal:

 • Idegi szabályozás: Az étvágytalanság közvetlenül kapcsolódik az idegrendszerhez és az agyhoz. A hypothalamus nevű agyi régió kulcsszerepet játszik az étvágy és az éhség szabályozásában. Különböző neurotranszmitterek és hormonok, mint például a dopamin és a szerotonin, befolyásolják az étvágyat és az éhséget.
 • Hormonális szabályozás: A hormonok szintén fontosak az étvágy szabályozásában. Például a ghrelin hormon növeli az étvágyat, míg a leptin hormon csökkenti azt. A hormonális egyensúlyhiány vagy rendellenességek befolyásolhatják az étvágyat és az éhséget.
 • Gyulladásos folyamatok: Bizonyos betegségek vagy állapotok, amelyek gyulladást okoznak a szervezetben, befolyásolhatják az étvágyat. A gyulladásos citokin nevű anyagok a szervezetben reakcióba lépnek, és közvetlen hatással lehetnek az étvágyra.
 • Emocionális és pszichológiai tényezők: Stressz, szorongás, depresszió és más pszichológiai állapotok gyakran befolyásolják az étvágyat. Az emberek gyakran elveszítik az étvágyukat, amikor nehéz időket élnek át vagy nagy nyomás alatt állnak.
 • Gyógyszerek mellékhatásai: Bizonyos gyógyszerek mellékhatásai között szerepelhet az étvágytalanság. Ezen  gyógyszerek között szerepelhetnek antidepresszánsok, kemoterápiás szerek és mások.

Az étvágytalanság nem mindig egyértelműen megmagyarázható egyetlen tényezővel, gyakran több ok együttesen játszik szerepet. Az érintettek egészségi állapota, életmódja és környezete mind hozzájárulhatnak az étvágytalanság kialakulásához. Fontos, hogy az étvágytalanság hátterében álló okokat felismerjék és kezeljék az optimális egészség és jóllét érdekében.

Kapcsolódó cikkünk

Ezekkel az ételekkel kényeztetheti az emésztőrendszerében élő mikrobiotát

Ezekkel az ételekkel kényeztetheti az emésztőrendszerében élő mikrobiotát

A bélbarát étrend kedvező hatással van a bélben található sok milliárd mikroorganizmusra, ami nem csak az emésztésünknek tesz jót, de testi-lelki egészségünknek is záloga. Milyen ételekkel támogathatjuk élettársunkat, a mikrobiotát? És miért érdemes fermentált ételeket is fogyasztanunk? A kérdésekre ...

Az étvágytalanság hátterében meghúzódó gasztrointesztinális betegségek

Az étvágytalanság gyakran összefügghet különböző gasztrointesztinális (GI) betegségekkel, amelyek a gyomor-bél traktust érintik. Ezek a betegségek különböző módon befolyásolhatják az étvágyat és az élelmiszerfogyasztást. Íme néhány gasztrointesztinális betegség, amelyek kapcsolatba hozhatók az étvágytalansággal, és hogyan befolyásolják azokat:

 • Gyomorfekély és nyombélfekély: A gyomorfekély és a nyombélfekély olyan "sebek" a gyomor vagy a nyombél belső falán, nyálkahártyáján, amelyek gyakran Étvágytalanságfájdalmat és kellemetlenséget okoznak étkezés közben, élőtt vagy után. Ez a fájdalom és kellemetlenség vezethet étvágytalanság kialakulásához és csökkent étvágyhoz.
 • Gastrooesophagealis reflux betegség (GERD): A GERD egy olyan állapot, amelyben a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe, ami égő érzést és fájdalmat okozhat. Az ilyen kellemetlen tünetek étvágytalanság kialakulását okozhatják.
 • Gyulladásos bélbetegségek (IBD): Az IBD, ideértve a Crohn-betegséget és a colitis ulcerosát, krónikus gyulladásos állapotok a bélrendszerben. Az IBD-s betegek gyakran szenvedhetnek hasi fájdalomtól, puffadástól és más tünetektől, amelyek csökkenthetik az étvágyat és az ételfogyasztást.
 • Cöliákia: A cöliákia, vagy más néven gluténszenzitív enteropátia, egy autoimmun betegség, amely az érintettek esetében glutén intolerancia van jelen. Amikor az érintettek glutént fogyasztanak, az immunrendszerük reagál erre, ami károsíthatja a vékonybél nyálkahártyáját. Ez a folyamat felszívódási problémákat okozhat, ami étvágytalanság kialakulását és fogyást eredményezhet.
 • Hepatitis és májbetegségek: A májbetegségeket, például a hepatitist, gyakran kíséri a fáradtság, a hányinger és az étvágytalanság. A májbetegségek hatással lehetnek az étvágyra és az anyagcsere-folyamatokra is.

Ezek mellett az úgynevezett gasztroenteritiszek is vezethetnek étvágytalanság kialakulásához.
A gasztroenteritiszek egy csoportja azon gyulladásos állapotoknak, amelyek a gyomor-bél traktus (a gyomor és a belek) fertőzéséből vagy irritációjából erednek. Ezek a fertőzések gyakran okoznak olyan tüneteket, mint például hányás, hasmenés, hasi fájdalom és láz. Az étvágytalanság gyakori tünet lehet ezekben az esetekben is. Alább található néhány példa a leggyakoribb gasztroenteritiszekre és azok hatásaira az étvágyra:

 • Vírusos gasztroenteritisz: A norovírus és a rotavírus gyakori vírusos kórokozók, amelyek gasztroenteritiszt okozhatnak. Ezek a vírusok megfertőzhetik a gyomrot és a beleket, és tüneteket okozhatnak, mint például hasmenés, hányás és gyomorfájdalom. Ezeket a tünetek gyakran kíséri az étvágytalanság, mivel az emésztőrendszer irritációja és a gyulladás csökkent étvággyal járhat.
 • Bakteriális gasztroenteritisz: Többféle baktérium okozhat gasztroenteritiszt, például a Salmonella, a Campylobacter, az Escherichia coli (E. coli) és mások. Ezek a baktériumok fertőzhetik a beleket, és gyulladást okozhatnak, amely tüneteket, például hasmenést, hányást és lázat eredményezhet. Az étvágytalanság a gyulladásos folyamat és a test általános infektív reakciója miatt jelentkezhet.
 • Parazitás gasztroenteritisz: Bizonyos paraziták, például a Giardia lamblia, a Cryptosporidium és mások, szintén megfertőzhetik a gasztrointesztinális rendszert, ami gasztroenteritiszt okozhat. Ezek a paraziták gyakran hasonló tüneteket okoznak, mint a vírusok és a baktériumok, beleértve a hasmenést, a hányást és az étvágytalanság megjelenését is.
 • Mérgezés: Bizonyos élelmiszerekben található toxinok vagy baktériumok okozhatnak élelmiszer-mérgezést, ami gyakran hasonló tüneteket eredményez, mint a gasztroenteritisz. Az ilyen típusú gasztroenteritisz egyik jellemzője lehet az étvágytalanság.

Ezek a gasztroenteritiszek gyakran fertőzések útján terjednek, például szennyezett élelmiszerek vagy víz fogyasztása révén, és gyakran előfordulnak járványok formájában is. Fontos azonban megjegyezni, hogy az étvágytalanság csak egy tünet, és a gasztroenteritisz egyéb tüneteivel együtt jelentkezhet. Ha valaki súlyos vagy tartósan étvágytalanságot tapasztal, különösen ha más tünetek is jelentkeznek, fontos, hogy orvoshoz forduljon a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Az étvágytalanság hátterében meghúzódó nem gasztrointesztinális betegségek

Az étvágytalanság nemcsak gasztrointesztinális problémákkal, hanem számos más betegséggel is összefüggésbe hozható. Íme néhány olyan nem gasztrointesztinális betegség, amelyek étvágytalanságot okozhatnak, és hogyan befolyásolhatják azt:

 • Depresszió és szorongás: A hangulatzavarokat, mint például a depressziót és a szorongást, gyakran kíséri étvágytalanság. Az érintettek elveszíthetik az érdeklődést az étel iránt, és nehezen tudnak étkezni.
 • Krónikus betegségek: Bizonyos krónikus betegségek, például a daganatos megbetegedések, a szívbetegségek, a vesebetegségek és a COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) is étvágytalanság megjelenésével járhat. A beteg egészségi állapota, fáradtsága és a betegség kezeléséhez kapcsolódó egyéb tényezők miatt elveszítheti étvágyát.
 • Endokrin rendellenességek: Az endokrin rendellenességek, például a pajzsmirigy-alulműködés (hipotireózis), a cukorbetegség és az Addison-kór, befolyásolhatják az anyagcserét és az étvágyat. Például a pajzsmirigy-alulműködés gyakran jár fokozott fáradtsággal és alacsony energiaszinttel, ami étvágytalanság kialakulásához vezethet.
 • Gyulladásos betegségek: Bizonyos gyulladásos betegségek, például a reumás ízületi gyulladás és a lupus, szintén étvágytalanságot okozhatnak. A fájdalom, a fáradtság és más tünetek miatt az egyén nehezen tud étkezni.
 • Neurodegeneratív betegségek: A neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór, későbbi szakaszában gyakran jelentkezik étvágytalanság. Az agyi változások és a kognitív hanyatlás miatt az egyén kevésbé tud étkezni vagy az is előfordulhat, hogy elfelejti, hogy már evett.
 • Gyógyszerek mellékhatásai: Sok gyógyszer mellékhatásként okozhat étvágytalanságot. Például bizonyos antidepresszánsok, fájdalomcsillapítók és kemoterápiás szerek étvágytalanság megjelenésével járhat.

Az étvágytalanság kezelése

Az étvágytalanság kezelése attól függ, hogy mi okozza azt. Fontos azonosítani az alapvető okokat és kezelni azokat a kezelés során. Íme néhány általános kezelési stratégia az étvágytalanság ellen:

 • Az alapbetegség kezelése: Ha az étvágytalanságot egy alapvető egészségügyi probléma okozza, fontos azt kezelni. Ez lehet gyógyszeres kezelés, életmódváltás vagy más kezelési módszerek, amelyek segítenek az alapbetegség tüneteinek enyhítésében.
 • Táplálkozási támogatás: Ha valaki nem képes elegendő tápanyagot bevinni az étvágytalanság miatt, fontos lehet táplálkozási támogatást biztosítani számára. Ez lehet például folyékony táplálék, táplálékkiegészítők vagy intravénás táplálás, amely segít fenntartani az optimális tápanyagbevitelt.
 • Dietetikus segítsége: Egy dietetikus segíthet az étrend megtervezésében és testre szabásában az étvágytalansággal küzdő személy számára. Az olyan ételek kiválasztása, amelyek könnyen emészthetők és magas tápértékkel rendelkeznek, segíthetnek az étvágytalanság leküzdésében.
 • Gyógyszerek: Bizonyos esetekben az orvos gyógyszereket írhat fel az étvágytalanság kezelésére. Ez lehet például étvágyjavító gyógyszer, emésztést segítő gyógyszerek vagy más gyógyszerek, amelyek segíthetnek a tünetek enyhítésében.
 • Pszichológiai támogatás: Ha az étvágytalanságot pszichológiai probléma okozza, például depresszió vagy szorongás, pszichoterápia vagy más pszichológiai támogatás lehet hasznos. Ez segíthet az érzelmi stressz kezelésében és az étvágytalanság leküzdésében.

  Téma szakértője

  Specialitások:
  • irritábilis bél szindróma (IBS)
  • SIBO
  • bél minkrobiom problémáinak kezelése
  • funkcionális bélbetegségek
  • emésztőszervi panaszok komplex vizsgálata 
  • funkcionális gasztroenterológia – holisztikus gyógyítás, testi és lelki okok feltárása, a pácienssel közösen a gyógyulás útjának megtervezése