Crohn betegség

Utolsó módosítás:2024.04.19 14:20

A Crohn betegség egy gyakori, krónikus emésztőrendszeri betegség, mely a bélfal gyulladásával jár. Az emésztőrendszer bármely szakaszán kialakulhat, azonban leggyakrabban a vékonybél végső és a vastagbél kezdeti szakaszát érinti. A Crohn betegséget főként a fiatalabb korosztályban azonosítják, kezelése élethosszig tarthat.

Mit jelent a Crohn betegség?
Mi állhat a Crohn betegség hátterében?
Melyek a Crohn betegség tünetei?
Milyen a Crohn betegség lefolyása, milyen szövődményeket okozhat?
Hogyan azonosítható a Crohn betegség?
Hogyan történik a Crohn betegség kezelése?

Mit jelent a Crohn betegség?

A Crohn betegség egy krónikus, gyulladásos állapot, amely az emésztőrendszert érinti. A Crohn betegség a gyulladásos bél betegségek csoportjába tartozik a colitis ulcerosával és a mikroszkópos colitisszal együtt. Ez a három betegség hasonló, de nem teljesen azonos tünetekkel jelentkezik. Fontos megkülönböztetni őket, hogy felismerésre kerülhessen a Crohn betegség, és megkezdődhessen a hatékony terápiája. A másik két betegséggel ellentétben a Crohn betegség az emésztőrendszer bármely szakaszát érintheti szájüregtől a végbélnyílásig, ám leggyakrabban a vékonybél és a vastagbél területein jelentkezik. A gyulladásos folyamat nem feltétlenül folytonos, a gyulladt területek és az ép bélszakaszok váltakoznak egymással. A Crohn betegségben a gyulladás a bélfal valamennyi rétegét érinti és fekélyek alakulhatnak ki rajta.

Online Bejelentkezés

Dr. Pászthory Erzsébet

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A Crohn betegség számos kellemetlen tünettel jár és jelentősen megnehezíti az érintettek életét. A Crohn betegség lefolyásában fellángolások és nyugalmi periódusok váltakoznak. A Crohn betegség időnként nagyon fájdalmas és bénító tüneteket okozhat, súlyos esetben életveszélyes szövődmények is kialakulhatnak miatta. Máskor azonban a Crohn betegség lefolyása egész enyhe. A betegek egy része járó betegként ellátható, más részük, különösen a Crohn betegség fellángolásakor kórházi kezelést igényel.

A Crohn betegség számos kellemetlen tünettel jár és jelentősen megnehezíti az érintettek életét. A Crohn-betegség előfordulása egyre gyakoribb, főként a fiatalok között, a15-35 éves korosztályban kerül felismerésre. Krónikus betegség lévén kezelése hosszú, és kihívást jelent, valamint együttműködést igényel az orvosok és a betegek között.

Mi állhat a Crohn betegség hátterében?

Nem ismerjük pontosan, hogy miért alakul ki egyeseknél a Crohn betegség. Számos rizikófaktort azonosítottak, amik növelhetik a Crohn betegség kockázatát, ezek együttes előfordulása pedig fokozott hajlamot jelent. A Crohn betegség hátterében állhatnak genetikai tényezők, ugyanis ha közeli rokonoknál (szülő, gyermek vagy testvérnél) fordult elő a Crohn betegség, nagyobb esély van rá, hogy a Crohn betegség másnál is megjelenjen a szűk családban. A dohányzás is megduplázhatja a Crohn betegség kialakulásának kockázatát. Bizonyos gyógyszerek szedése és a Crohn betegség kialakulása között is korrelációt találtak. A nagy mennyiségben szedett antibiotikumok, fogamzásgátló tabletták és nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) is összefüggésbe hozhatóak a Crohn betegség kialakulásával. A magas zsírtartalmú szintén kissé növelheti a Crohn betegség kialakulásának kockázatát.

A Crohn betegség pontos oka azonban ismeretlen. Úgy tűnik, hogy genetikai, környezeti és immunológiai tényezők egyaránt szerepet játszhatnak a Crohn betegség kialakulásában. Az autoimmun reakció lehet az egyik oka a betegségnek, ami azt jelenti, hogy az immunrendszer hibásan működik. Az emésztőrendszerben található immunsejtek valószínűleg hibásan működnek és a szervezet a saját szöveteit támadják meg, ami elindítja a gyulladásos folyamatot. Ebben a folyamatban szerepet játszhatnak a bélbaktériumok is. Normál esetben a bélben találhatóak ,,jó” baktériumok, melyek a normálflóra részei. A bélbaktériumok segítik az emésztést, valamint vitaminokat termelnek, az immunrendszer pedig tolerálja őket, együtt él velük. Ha azonban ,,rossz” baktériumok kerülnek a szervezetbe, aktiválódik az immunrendszer és elpusztítja őket. Crohn betegség esetén feltételezik, hogy egy korábbi bél fertőzés következtében a normálflóra baktériumai ellen is elindul egy immunreakció. Ennek első lépésében károsodik a bél védekezése, és a bélbaktériumok bejutnak a bél fal nyálkahártyájába. Ott felismerik őket az immun sejtek, a fehérvérsejtek, és elkezdenek ,,harcolni” ellenük. Még több fehérvérsejt áramlik az adott területre, gyulladásos mediátorok szabadulnak fel. Ennek következtében pedig kialakul egy helyi szövetkárosodás. Gyulladás lép fel, elhalnak a sejtek, szövetek azon a területen és fekély keletkezik.

Melyek a Crohn betegség tünetei?

A Crohn betegség széles skálájú, változatos tünetekkel járhat. Ezek közé tartoznak például az intenzív hasi fájdalom, a hasmenés, a vérzés, a hasi duzzanat, a fogyás és a vérszegénység. Egyes esetekben a Crohn-betegség olyan mértékű hasmenést okoz, hogy 10-20 alkalommal is mosdóba kell mennie az érintettnek. Crohn betegség esetén megjelenhetnek fekélyek (sebek) a szájban, végbélrepedés, végbélsipoly, bőrelváltozások, a szem- és az ízületek gyulladása is. Ezek a tünetek időnként fellángolnak, majd hosszabb ideig tartó remissziók következnek be, ami azt jelenti, hogy a tünetek átmenetileg enyhülnek vagy teljesen megszűnnek. A Crohn betegség nemcsak fizikai tünetekkel járhat, hanem jelentős hatással lehet az érintett személy életminőségére is. Az állandó fájdalom és kényelmetlenség mellett a betegek szorongástól és depressziótól is szenvedhetnek, ami tovább ronthatja az állapotukat és a mindennapi életüket. A stressz, valamint bizonyos ételek fogyasztása (például szénsavas italok) ráadásul súlyosbíthatják a tüneteket, valamint a gyulladás újbóli fellángolását idézhetik elő.

Milyen a Crohn betegség lefolyása, milyen szövődményeket okozhat?crohne betegség

A Crohn betegség egy krónikus állapot, melyet az időszakos fellángolások és remissziók jellemeznek. A fellángolások során a betegség tünetei súlyosabbak lehetnek. A remisszió időszakában a tünetek enyhülnek, vagyis a betegség kevésbé aktív. Ezek az időszakok váltakoznak egymással és hosszabb-rövidebb ideig tarthatnak. Nagy különbség van abban, hogy kinél milyen súlyos tünetekkel jelentkezik a Crohn betegség és milyen hosszú a fellángolások időszaka. A Crohn betegség idővel tovább terjedhet az emésztőrendszerben, vagyis további területeket is beszűrhet és ott is megjelenhet a gyulladás és a fekélyek. A Crohn betegség ráadásul nem csak az emésztőrendszert érintheti, hanem a test más területein is előfordulhatnak problémák, érintettek lehetnek például az ízületek, a bőr, a szemek és a máj. A Crohn betegség szövődményeket is okozhat, melyek a következők lehetnek:

 • Alultápláltság felnőtteknél
 • Növekedési zavar gyermekeknél
 • Vérszegénység
 • Ízületi gyulladás
 • Szemek gyulladása
 • Zsíros hasmenés epesav vesztéssel
 • Fekélyek, nyílt sebek a szájban, a belekben, a végbélnyílásban vagy a gáton
 • Tályogok, gennyes fertőzéses sebek, különösen a végbél környéki területen
 • Bélelzáródás
 • Sipolyok
 • Végbélrepedések
 • Vastagbél daganat

Hogyan azonosítható a Crohn betegség?

A Crohn betegség diagnosztizálása sem mindig egyszerű. A tünetek változatosak és más emésztőrendszeri problémákat is utánozhatnak, ami megnehezíti az orvosok számára a helyes diagnózis felállítását. Korábban említettük, hogy a Crohn betegség nagyon hasonló tünetekkel jelentkezik, mint a másik két gyulladásos bélbetegség. Általában a betegség diagnosztizálásához szükség van fizikális vizsgálatra, laboratóriumi tesztek elvégzésére, valamint képalkotó eljárásokra, például ultrahangra, CT-vizsgálatra vagy endoszkópiára. Crohn betegség esetén fontos a rendszeres vér- és székletvizsgálat, valamint a vas, folsav, B12 vitamin szint és a gyulladásos paraméterek szintjének ellenőrzése. Hasi vagy transrectalis ultrahanggal a bélfal megvastagodás, sipolyok, tályogok mutathatóak ki, de MRI vizsgálat is végezhető a pontosabb kép érdekében. Elengedhetetlen a Crohn betegség diagnózisához a kolonoszkópia és felső gasztrointesztinális endoszkópia, melynek során biopsziát is vesznek. Ezen a mintán szövettani feldolgozás során válik láthatóvá a Crohn betegségre jellegzetes kép: térképszerű fekélyek és a nyálkahártya macskaköves képe.

Hogyan történik a Crohn betegség kezelése?

Fontos kiemelni, hogy a Crohn betegség jelenleg nem gyógyítható, azonban számos kezelési lehetőség áll rendelkezésre, melyekkel enyhíthetőek a tünetek és kontrollálható a betegség. Ezek közé tartoznak az immunmodulátorok, a gyulladáscsökkentő szerek, valamint az étrendi és életmódbeli változtatások. A Crohn betegség terápiáját a betegség súlyosságától, az érintett területektől, a tünetektől és az egyéni betegséglefolyástól függően személyre szabják. A gyulladáscsökkentő szerek közé tartoznak a szteroidok (például prednizolon), az aminoszalicilátok és az immunmodulátorok. A gyógyszeres kezelési lehetőségek között meg kell említeni a biológiai terápiát is, amely célzottan gátolja az immunrendszer bizonyos részeit. Néhány esetben a diétás táplálkozás is hasznos lehet, különösen a gyulladásos folyamatok kezdeti szakaszában. Néhány esetben műtéti beavatkozás is szükségessé válhat a szövődmények kezelése vagy a súlyos tünetek enyhítése érdekében. Ez lehet részleges béleltávolítás, szűkületi kezelés vagy más beavatkozások a szövődmények kezelésére. A betegek számára az is fontos, hogy ne csak az orvosi kezelésre, hanem az életmódjukra is odafigyeljenek, például a megfelelő táplálkozásra és a stressz kezelésére. Sokat segíthet a dohányzás abbahagyása is a tüneteken és a Crohn betegség fellángolásának megelőzésében.

Téma szakértője

Specialitások:
 • irritábilis bél szindróma (IBS)
 • SIBO
 • bél minkrobiom problémáinak kezelése
 • funkcionális bélbetegségek
 • emésztőszervi panaszok komplex vizsgálata 
 • funkcionális gasztroenterológia – holisztikus gyógyítás, testi és lelki okok feltárása, a pácienssel közösen a gyógyulás útjának megtervezése