Hisztamin intolerancia

Utolsó módosítás:2024.03.25 11:53

A hisztamin egy természetes vegyület, amely számos élelmiszerben és az emberi szervezetben is megtalálható. Azonban egyes emberek szervezete túlzottan érzékeny lehet a hisztaminra, ami különféle kellemetlen tüneteket okozhat.

Mi az a hisztamin intolerancia?

Hisztamin intolerancia tünetei

Hisztamin intolerancia okai

Hisztamin intolerancia kivizsgálása

Hisztamin intolerancia kezelése

Mi alapján válasszunk antihisztamint hisztamin intolerancia esetén?

Mi az a hisztamin intolerancia?

A hisztamin intolerancia az egy olyan betegség, amikor a szervezet nem képes hatékonyan lebontani vagy eltávolítani a hisztamint, így a hisztamin felhalmozódik a szervezetben és tüneteket okoz. A hisztamin egy olyan vegyület, amely természetesen megtalálható a szervezetben, és számos biológiai folyamatban fontos szerepet játszik, például az immunrendszer működésében és az emésztésben is.

Az hisztamin intolerancia tünetei változóak lehetnek, azonban a fő tünetei közé tartozhatnak a bőrkiütések, bőrpír, fejfájás, orrdugulás, emésztési problémák (például puffadás, hasmenés vagy székrekedés), valamint fáradtság és általános rossz közérzet. Az hisztamin intoleranciát gyakran az okozza, hogy a szervezet nem rendelkezik megfelelő mennyiségű vagy hatékony enzimekkel a hisztamin lebontására, így a hisztamin felhalmozódik a szervezetben.

A hisztamin intoleranciával élő pácienseknek javasolt, hogy kerüljék azokat az élelmiszereket és italokat, amelyek magas hisztamin tartalommal rendelkeznek- Az orvosi kezelés általában az intolerancia súlyosságától és a tünetek súlyosságától függ, és magában foglalhatja az étrend módosítását, enzimpótló kiegészítők szedését, valamint tüneti kezelést biztosító gyógyszerek alkalmazását.

Online Bejelentkezés

Dr. Sárdi Krisztina

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Hisztamin intolerancia tünetei

Az hisztamin intolerancia tünetei változóak lehetnek és egyénenként különböző súlyosságúak. A hisztamin intolerancia fő tünetei általában az alábbiak:

 • Bőrproblémák: Hisztamin intolerancia bőrtünetei közé tartozik a viszketés, csalánkiütés, bőrpír, ekcéma illetve az arc és a nyak duzzanata.
 • Emésztési problémák: Puffadás, hasi fájdalom, hasmenés, székrekedés, émelygés, hányás is jelentkezhet hisztamin intolerancia esetén.
 • Fejfájás és migrén: Gyakori a fejfájás, migrén rohamok jelentkezése hisztamin intolerancia esetén.
 • Orr- és szemproblémák: Orrdugulás, tüsszögés, orrfolyás, könnyezés, szemviszketés is jelentkezhet hisztamin intolerancia esetén.
 • Légzési tünetek: Nehézlégzés, fulladás érzése, köhögés
 • Általános tünetek: Fáradtság, általános rossz közérzet, alvászavarok és szorongás is gyakran jelentkezik hisztamin intolerancia esetén.

Fontos megjegyezni, hogy az hisztamin intolerancia tünetei hasonlíthatnak más állapotok, például allergiák vagy élelmiszerintolerancia tüneteihez. Azonban a hisztamin intolerancia általában nem immunrendszer alapú, hanem az hisztamin lebontásával kapcsolatos.

Mivel az hisztamin intolerancia tünetei sokfélék lehetnek, és más egészségügyi problémákkal is összefügghetnek, fontos, hogy az orvos által végzett alapos vizsgálatot követően állapítsák meg a pontos diagnózist és kezelési tervet.

Hisztamin intolerancia okai

A hisztamin intolerancia kialakulásának okai összetettek lehetnek, és több tényező is szerepet játszhat ebben a folyamatban. A hisztamin intolerancia lehetséges okai közé tartoznak az alábbiak is.

 • Enzimhiány: Az hisztamin intolerancia gyakran azért alakul ki, mert a szervezet nem rendelkezik elegendő mennyiségű vagy hatékony enzimmel az hisztamin lebontására. Például a diaminoxidáz (DAO) enzim hiánya vagy csökkent aktivitása állhat a hisztamin intolerancia hátterében., mert ez az enzim a legfőbb szereplő a hisztamin lebontásában.
 • Szervezetben felhalmozódó hisztamin: A hisztamin intolerancia hátterében állhat az is, hogy a szervezetben túlzott mennyiségű hisztamin halmozódik fel, amely hátterében állhat kóros elváltozás de túlzott hisztamin fogyasztás is.
 • Élelmiszer és italok: Bizonyos élelmiszerek és italok magasabb hisztamin tartalommal rendelkeznek és fogyasztásuk növeli a szervezetben jelenlevő hisztamin szintet. Ezek közé az ételek közé tartoznak a hosszan érlelt sajtok, erjesztett ételek (például szalámi, erjesztett káposzta), túlérlelt gyümölcsök, alkohol és egyes fűszerek.
 • Stressz és hormonális egyensúlyzavarok: A stressz és a hormonális egyensúlyzavarok szintén szerepet játszhatnak a hisztamin intolerancia kialakulásában vagy súlyosbításában. Stressz hatására nő az hisztamin felszabadulása a szervezetben, így a krónikus stressz is a hisztamin szint emelkedéséhez vezet.

Fontos megjegyezni, hogy a hisztamin intolerancia okai egyénenként változnak. A hisztamin intolerancia pontos okának meghatározása és a megfelelő kezelési terv kidolgozása érdekében általában orvosi vizsgálat és diagnózis szükséges.

Hisztamin intolerancia kivizsgálása

A hisztamin intolerancia kivizsgálása orvosi feladat és nagyon fontos a betegség pontos feltérképezése a kezelés megkezdése előtt. Az orvos először részletesen felméri a betegség történetét és a jelenlegi tüneteit. Fontos információk hisztamin intolerancia esetén az ételekkel és italokkal kapcsolatos reakciók, a fő tünetek és a tünetek kialakulásának körülményei. Hisztamin intolerancia gyanúja esetén a beteg által vezetett táplálkozási napló segít az orvosnak az ételekkel és italokkal kapcsolatos reakciók, valamint a tünetek és azok időzítése közötti kapcsolatok pontosabb megismerésében.Az anamnézis felvétele után az orvos fizikai vizsgálatot végez annak érdekében, hogy kizárjon más lehetséges egészségügyi problémákat, és értékelje az hisztamin intolerancia tüneteit. Hisztamin intolerancia gyanúja esetén egy speciális vizsgálati módszer a hisztamin intolerancia teszt. A hisztamin intolerancia teszt során a beteg korlátozott mennyiségű vagy magas hisztamin tartalmú ételeket vagy italokat fogyaszt, majd megfigyeli a reakciókat és a tüneteket. Ez segít az orvosnak megállapítani, hogy az hisztamin fogyasztása hogyan befolyásolja a beteg tüneteit. Ezentúl a különböző vértesztek, például a diaminoxidáz (DAO) enzim szintjének vagy a hisztamin szintjének mérése a vérben, segítenek az hisztamin intolerancia diagnosztizálásában vagy kizárásában. Fontos, hogy hisztamin intolerancia gyanúja esetén az orvos más lehetséges állapotokat is kizárjon, amelyek hasonló tüneteket okozhatnak, például élelmiszer allergiák, irritábilis bél szindróma vagy más emésztőrendszeri problémák.

A hisztamin intolerancia kivizsgálása szakorvosi feladat, és az orvos általános egészségi állapotának és egyéni körülményeinek figyelembevételével határozza meg a megfelelő diagnosztikai módszereket és kezelési tervet. Fontos, hogy a tünetek vagy egyéb egészségügyi problémák esetén mindig forduljon orvoshoz a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Hisztamin intolerancia kezelése

A hisztamin intolerancia kezelése általában az érintett egyének életmódjának és étrendjének módosításától kezdve különböző gyógyszerek alkalmazásáig terjedhet. Az alábbi módszereket gyakran alkalmazzák hisztamin intolerancia esetén.

 • Diéta módosítása: Hisztamin tolerancia esetén ajánlott kerülni azokat az ételeket és italokat, amelyek magas hisztamin tartalommal rendelkeznek vagy hisztamin felszabadulást okozhatnak a szervezetben. Ilyen ételek például a hosszan érlelt sajtok, erjesztett ételek, túlérett gyümölcsök, alkohol, kávé és egyes fűszerek. Hisztamin intolerancia esetén fontos az étrend kiegyensúlyozott összeállítása és a szükséges tápanyagok biztosítása.
 • Hisztamin lebontását támogató kiegészítők: Néhány hisztamin intoleranciában szenvedő személy számára hasznos lehet olyan kiegészítők szedése, amelyek segítenek a hisztamin lebontásában. Ezek közé tartoznak a diaminoxidáz (DAO) enzim kiegészítők, amelyek segíthetnek pótolni az enzimhiányt vagy csökkent aktivitást.
 • Gyógyszerek: A hisztamin intolerancia tüneteinek enyhítésére bizonyos gyógyszerek is alkalmazhatóak, például antihisztaminok vagy gyomor panaszokat enyhítő gyógyszerek, például protonpumpa inhibitorok (PPI).
 • Stresszkezelés: Mivel a stressz is befolyásola az hisztamin szintet és tüneteket okozhat, fontos a stresszkezelési módszerek alkalmazása, például meditáció, légzőgyakorlatok vagy relaxációs technikák a hisztamin intolerancia tüneteinek csökkentése érdekében.
 • Egyéb kezelési módszerek: A hisztamin intolerancia kezelésére más alternatív módszerek is léteznek, például akupunktúra vagy homeopátia. Azonban fontos megjegyezni, hogy ezeknek a módszereknek nincs minden esetben tudományos bizonyítéka hatékonyságukról, és mindig konzultáljon orvosával, mielőtt ilyen kezeléseket alkalmazna hisztamin intolerancia esetén.

A hisztamin intolerancia kezelésének hatékonysága egyénenként változik, és az optimális kezelési terv kialakításához orvosi vizsgálat és tanácsadás szükséges. Fontos, hogy a hisztamin intoleranciával rendelkező egyének orvosi felügyelet mellett kezeljék állapotukat, és szükség esetén konzultáljanak orvosukkal a megfelelő kezelési lehetőségekről.

Mi alapján válasszunk antihisztamint hisztamin intolerancia esetén?

Az antihisztaminok a hisztamin intolerancia tüneteinek enyhítésére szolgáló gyógyszerek, mivel blokkolják az hisztamin receptorokat a szervezetben, így csökkentik az hisztamin által kiváltott reakciókat. Amikor antihisztamint választunk hisztamin intolerancia esetén, fontos figyelembe venni néhány szempontot:

 • Más tünetek: Fontos megfontolni a beteg egyéb tüneteit és azok súlyosságát, mivel az antihisztaminok különböző típusai lehet hatékonyabbak bizonyos tünetek enyhítésére. Például, ha a betegségben főként bőrproblémák jelentkeznek, akkor azokat az antihisztaminokat érdemes választani, amelyek hatékonyabban csökkentik a viszketést és a bőrirritációt.
 • Mellékhatások: Az antihisztaminoknak mellékhatásai lehetnek, például álmosság vagy szájszárazság formájában. Fontos megfontolni ezeket a mellékhatásokat, különösen olyan tevékenységek előtt, amelyek fokozott figyelmet igényelnek, például vezetés.
 • Biztonság: Különösen fontos, hogy gondosan válasszunk antihisztamint olyan személyek esetében, akik más gyógyszereket is  szednek, akik más egészségügyi problémákkal küzdenek. Egyes antihisztaminok nem kompatibilisek más gyógyszerekkel vagy állapotokkal, és súlyosabb problémákat okozhatnak.
 • Orvosi ajánlás: Mindig konzultáljunk orvossal vagy gyógyszerésszel az antihisztamin választásával kapcsolatban, különösen ha a hisztamin intolerancia egy másik állapotot vagy betegséget kísér, vagy ha más gyógyszereket is szed a beteg.

  Téma szakértője

  Specialitások:
  • ételallergia, ételintolerancia
  • cöliákia (lisztérzékenység)
  • reflux betegség
  • laktóz-, hisztamin érzékenység
  • csalánkiütés miatti gasztroenterológiai góckutatás
  • gyomorfekély
  • vastagbél divertikulózis, vastagbéldaganat szűrés
  • Reflux,SIBO
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)