Sibo

Utolsó módosítás:2024.04.19 14:01

A SIBO betűszó azt az állapotot jelöli, amikor a vékonybélben található baktériumok túlszaporodnak. Ez különösen azokra a baktériumokra igaz, amelyek az emésztőrendszer ezen részében általában nem fordulnak elő. A SIBO következtében felborul a bélflóra egyensúlya és károsodnak a vékonybél funkciói, aminek az egész szervezet működésére negatív hatása lehet.

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Gasztroenterológiai Központban
Mit jelent a SIBO?
Mik lehetnek a SIBO okai?
Milyen tünetekkel jelentkezik a SIBO?
Hova vezethet hosszútávon a SIBO, milyen szövődmények alakulhatnak ki?
Kezelhető-e a SIBO? Ha igen, hogyan?

Online Bejelentkezés

Dr. Pászthory Erzsébet

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16


Mit jelent a SIBO?

A SIBO egy rövidítés, mely az angol „Small Intestinal Bacterial Outgrowth” szóból ered. Ez magyarra a következőképpen fordítható: vékonybél baktériumok túlzott szaporodása. A SIBO egy bélrendszeri betegség, melynek jelentőségét még csak mostanában kezdi felfedezni az orvostudomány. A SIBO azt az állapotot jelenti, amikor valakinek feborul a vékonybél normálflórája és bizonyos baktériumtörzsek túlzott szaporodásba kezdenek.

Normál körülmények között is élnek baktériumok a bélrendszerben. Sőt, a baktériumoknak fontos feladatuk van a szervezetünk működésében, például vitaminokat termelnek, segítik a lebontást és még sok más feladatuk is van. Ezeket a baktériumokat a bél normálflórájának hívjuk. Ha azonban túl sok vagy nem megfelelő fajta baktérium van a bélrendszerben, az problémákat okozhat az emésztésben. Ez az állapot a SIBO. SIBO esetén a ,,rossz” baktériumok szaporodásukkal elnyomhatják a szükséges és ,,jó” baktériumokat, és felboríthatják az emésztőrendszer egyensúlyát.

A vékonybélben lévő baktériumok megemésztik a szénhidrátokat, gázzá és rövid szénláncú zsírsavakká alakítják őket. SIBO esetén több baktérium van jelen, ami több gázt és egyéb mellékterméket képez. A baktériumok toxinokat termelhetnek, valamint zavarhatják a tápanyagok felszívódását. Az étel bakteriális emésztését követő bomlástermékek hasmenést is kiválthatnak. A baktériumok emellett elfogyasztják a nekünk szánt fehérjéket és B12-vitamint, valamint az epesókat, amelyeknek a zsírok emésztését kellene segíteniük. Mindez a zsírok rossz emésztéséhez és a tápanyagok, különösen a kalcium és a zsírban oldódó vitaminok rossz felszívódásához vezethet. A SIBO rövid távon különféle gyomor-bélrendszeri tüneteket okoz, melyek már önmagukban is kellemetlenek, de hosszabb távon alultápláltsághoz vezethet. Idővel a vitamin- és ásványi anyaghiány tartósan károsíthatja a csontokat és az idegrendszert. Érdemes tehát komolyan venni a gyomor-bélrendszeri panaszokat és szakemberhez fordulni vele! A SIBO jelenleg egy aluldiagnosztizált betegség, de jelentősége egyre növekszik napjainkban, a jellegzetes bélrendszeri tünetek hátterében gyakran ez a betegség áll. Egyes tanulmányok szerint az irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedők akár 80%-a valójában SIBO. A SIBO enyhe esetei tünetmentesek lehetnek, míg a közepesen súlyos esetekben sok nem specifikus tünet jelentkezik, amelyek átfednek más betegségekkel, például az IBS-sel.Sibo kialakulás oka

A SIBO gyakran korábbi gyomor- (hasi) műtétek szövődményeként alakul ki, amik lelassítják az emésztőrendszerben a táplálék és a salakanyagok áthaladását, ezáltal időt adva a baktériumok elszaporodásához. A SIBO strukturális problémák és számos betegség következtében is kialakulhat. Néha műtétre is szükség van a SIBO orvoslásához, de leggyakrabban megfelelő megoldást jelentenek az antibiotikumok is.

Mik lehetnek a SIBO okai?

A szervezetünk egy összetett, bonyolult hálózaton keresztül tartja fenn a bélflóra egyensúlyát. SIBO esetén e funkciók közül hibásodik meg egy vagy több. A vékonybél vegyi környezetének megteremtéséért felelős a gyomorsav és az epe, a táplálék lebontásért pedig az enzimek. A normálflóra tökéletesen tud élni abban a környezetben, amit ezek az anyagok létrehoznak. Ha azonban ezen anyagok mennyisége vagy aránya felborul, az már nem lesz kedvező a normálflóra számára, hanem helyette más baktériumok telepednek meg a bélrendszerben. A SIBO másik oka lehet az immunrendszer funkciójának károsodása. Az immunrendszer feladata lenne felismerni a ,,rossz” baktériumokat és tolerálni a saját sejteket, valamint a ,,jó” baktériumokat. SIBO esetén ez a rendszer is károsodhat.
Ha lassul az emésztés és a táplálék haladása a tápcsatornán keresztül, a vékonybélben lévő baktériumoknak több idejük marad szaporodni, és a vastagbélben lévő baktériumok is elkezdhetnek felfelé kúszni. Ez is lehet a SIBO oka. Ezt az elméletet bizonyítja, hogy általában akkor alakul ki SIBO, amikor valamilyen körülmény - például műtét vagy betegség - lelassítja az emésztőrendszerben a táplálék és a salakanyagok áthaladását, és így táptalajt teremt a baktériumok számára. Ilyen műtét lehet például a gyomor bypass műtét, a gyomorfekély és a gyomorrák kezelésére végzett gyomoreltávolítás. A felesleges baktériumok gyakran hasmenést okoznak, és fogyáshoz, alultápláltsághoz vezethetnek hosszútávon. A műtét vagy sugárkezelés következtében kialakulhatnak strukturális problémák a vékonybélben vagy a vékonybél körül, de ezek más betegségek miatt is létrejöhetnek. Ilyen lehet például egy hegszövet vagy a divertikulózis, melyek mindketten akadályozzák és lassítják a táplálék haladását a vékonybélben. A Crohn-betegség, a szkleroderma, a cöliákia és a cukorbetegség is lassíthatják az étel és a salakanyagok mozgását (motilitását) a vékonybélben.

Milyen tünetekkel jelentkezik a SIBO?

A SIBO tünetei számos más gyomor-bélrendszeri állapothoz hasonlítanak, és gyakran a SIBO mellett másik betegség is felismerésre kerül. Az alábbiakban összegyűjtöttük a SIBO tüneteit, ami közül néhányat vagy többet is tapasztalhat a SIBO állapotának súlyosságától függően. A SIBO gyakran a következő tünetekkel kezdődik:

 • Étvágytalanság
 • Hasi fájdalom
 • Hányinger
 • Puffadás
 • Fokozott gázképződés
 • Kellemetlen teltségérzet evés után
 • Hasmenés
 • Nem szándékos fogyás
 • Alultápláltság
 • Emésztési zavarok
 • Székrekedés
 • Fáradtság

A fenti tünetek több emésztőrendszeri betegség tünetei is lehetnek, így minden esetben érdemes kivizsgáltatni, hogy SIBO vagy valami más betegség okozza-e aSibo tünetei, kezelése tüneteket. Amennyiben tartós hasmenést, gyors, akaratlan fogyást vagy néhány napnál hosszabb ideig tartó vagy súlyos hasfájást tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz!

Hova vezethet hosszútávon a SIBO, milyen szövődmények alakulhatnak ki?

A SIBO hosszútávon egyre súlyosbodó problémákat okozhat. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy felszívódási zavarokat, a zsírok, szénhidrátok és fehérjék rossz felszívódását okozhatja a SIBO. Normális esetben a zsírok emésztését az epesók végzik, SIBO esetén azonban a vékonybélben lévő felesleges baktériumok lebontják az epesókat, ami a zsírok nem teljes emésztéséhez és hasmenés kialakulásához vezet. A zsírok hiányos felszívódása következtében a szervezet nem tudja teljes mértékben felszívni a zsírban oldódó A-, D-, E- és K-vitaminokat sem. A vékonybélben lévő baktériumok szintetizálják, valamint felhasználják a B-12 vitamint, amely elengedhetetlen az idegrendszer normális működéséhez, valamint a vérsejtek és a DNS előállításához. SIBO esetén nincs elegendő mennyiségű B-12 vitamin sem a szervezetben. A baktériumok túlszaporodása tehát B-12 vitaminhiányt eredményezhet, ami gyengeséghez, fáradtsághoz, bizsergéshez és zsibbadáshoz vezethet a kezekben és lábakban, előrehaladott esetben pedig szellemi zavartsághoz. A központi idegrendszer B-12 hiányból eredő károsodása visszafordíthatatlanná válhat. A baktérium termékek károsíthatják a vékonybél nyálkahártyáját (mucosa) is, ami a szénhidrátok és fehérjék csökkent felszívódását is eredményezheti.

A SIBO esetén túlszaporodó baktériumok azért is veszélyesek, mert konkurenciát jelentenek a szervezet számára. A baktériumok versenyeznek a rendelkezésre álló táplálékért, így a bakteriális túlszaporodás alultápláltságot és fogyást okozhat. A kóros baktériumszaporulat rontja a kalcium felszívódását is, így a SIBO hosszútávon csontbetegségekhez, például csontritkuláshoz vezethet. A rossz kalciumfelszívódás emellett veseköveket is okozhat a szervezet kompenzáló mechanizmusai révén.

Kezelhető-e a SIBO? Ha igen, hogyan?

A SIBO kezelése és kivizsgálása során is az egyik legfontosabb dolog az alapprobléma azonosítása. Meg kell találni azt az elváltozást a szervezetben, ami miatt felborult a bélflóra egyensúlya és létrejött a SIBO. Ez az ok lehet például a már korábban említett hasi műtét utáni hegesedés, szűkület vagy sipoly. Ezekben az esetekben segíthet a műtéti úton történő helyreállítás, de más esetekben a SIBO kezelése a táplálkozási hiányosságok korrigálását és a baktériumok túlszaporodásának megszüntetését célozza meg. A SIBO kezelésében a következő módszerek lehetnek hatásosak:

 • Antibiotikumos terápia: A SIBO egyik leggyakoribb terápiás eszköze az antibiotikum kúra. Már egy rövid antibiotikum kúra is jelentősen csökkentheti a kóros baktériumok számát. A baktériumok azonban visszatérhetnek, ha az antibiotikumot abbahagyják, ezért a kezelésre hosszú távon lehet szükség.
 • Táplálkozási támogatás: A táplálkozási hiányosságok korrigálása a SIBO kezelésének legfontosabb része, különösen a súlyos fogyásban és alultápláltságban szenvedők esetében. Az alultápláltság kezelhető, de az általa okozott károkat nem mindig lehet visszafordítani. A SIBO érintettjeinek intramuszkuláris B-12 vitamin-injekciókra, valamint egyéb szájon át szedhető vitaminokra, kalcium- és vaspótlásra lehet szükségük.
 • Laktózmentes diéta: Segíthet a SIBO tünetein a laktózmentes diéta is, a vékonybél ugyanis SIBO esetén elveszítheti a tejcukor (laktóz) megemésztésének képességét.

  Téma szakértője

  Specialitások:
  • irritábilis bél szindróma (IBS)
  • SIBO
  • bél minkrobiom problémáinak kezelése
  • funkcionális bélbetegségek
  • emésztőszervi panaszok komplex vizsgálata 
  • funkcionális gasztroenterológia – holisztikus gyógyítás, testi és lelki okok feltárása, a pácienssel közösen a gyógyulás útjának megtervezése