Az IBD, gyulladásos bélbetegségek

Utolsó módosítás:2024.04.26 09:26

Az IBD, vagyis a gyulladásos bélbetegségek,olyan krónikus betegségek, melyben a gasztrointezstinális rendszer harcot vív saját magával. Crohn-betegség és colitis ulcerosa néven ismertek a gyulladásos bélbetegségek, ez a krónikus állapot számtalan ember életét keseríti meg a világon. De mi is pontosan az IBD, és miért válik olyan kihívássá a mindennapokban?

 

Mi az az IBD, vagyis a gyulladásos bélbetegségek?

Az IBD, vagyis a gyulladásos bélbetegségek típusai

Az IBD, vagyis a gyulladásos bélbetegségek részletesebben: Crohn betegség

Az IBD, vagyis a gyulladásos bélbetegségek részletesebben: Colitis ulcerosa

Az IBD, vagyis a gyulladásos bélbetegségek tünetei

Az IBD, vagyis a gyulladásos bélbetegségek terápiája

Az IBD, vagyis a gyulladásos bélbetegségek szövődményei

Mi az az IBD, vagyis a gyulladásos bélbetegségek?

Az IBD rövidítése az "inflammatory bowel disease", vagyis magyarul "gyulladásos bélbetegségek". Az IBD egy összefoglaló neve az olyan krónikus állapotoknak, amelyekben a bélrendszerben gyulladás alakul ki. Két fő típusa van: Crohn-betegség és colitis ulcerosa.

 • Crohn-betegség: Ez a gyulladásos bélbetegségek csoportjába tartozó betegség az emésztőrendszer bármely részét érintheti, leggyakrabban azonban a vékonybél és a vastagbél találkozásánál (ileocolitis). A gyulladásos folyamat a bélfal teljes vastagságában megjelenhet, és gyakran szakaszosan jelentkezik, vagyis egészséges szakaszok váltakoznak a gyulladt területekkel.
 • Colitis ulcerosa: Ez az IBD elsősorban a vastagbél és a végbél nyálkahártyáját érinti először és onnan húzódik "felfelé" az emésztő traktusban. Ezen IBD esetében a gyulladás általában csak a nyálkahártya felső rétegére korlátozódik, és gyakran folyamatosan érintett területeket mutat.

Az IBD, vagyis a gyulladásos bélbetegségek tünetei között szerepelhetnek az emésztési zavarok, hasi fájdalom, hasmenés, véres széklet, súlyvesztés és fáradtság. Az IBD kezelése általában gyógyszerekkel, étrendi változtatásokkal és néha műtéttel történik, és célja a tünetek enyhítése és a betegség progressziójának lassítása. Az IBD olyan állapot, amelyet hosszú távú kezelés és gondozás igényel.

Az IBD, vagyis a gyulladásos bélbetegségek típusai

Az IBD, vagyis gyulladásos bélbetegségek két fő típusa ismert: a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa. Íme egy rövid összefoglaló mindkét IBD típusról:

 • Crohn-betegség:
  • A Crohn-betegség bármely részét érintheti a bélrendszernek a szájüregtől a végbélig, leggyakrabban azonban a vékonybél és a vastagbél találkozásánál indul.
  • A gyulladásos folyamat a bélfal teljes vastagságában kiterjedhet, tehát a nyálkahártya minden rétegét érinti.
  • Gyakran szakaszosan jelentkezik, vagyis egészséges szakaszok váltakoznak a gyulladt területekkel. Ezt "macskakő" rajzolatnak lehet nevezni.
  • Tünetei között szerepelhetnek hasi fájdalom, hasmenés, véres széklet, fáradtság és súlyvesztés.
 • Colitis ulcerosa:
  • A colitis ulcerosa elsősorban a vastagbél és a végbél nyálkahártyáját érinti.
  • A gyulladás általában csak a nyálkahártya felső rétegére korlátozódik.
  • Tünetei között hasonlóak lehetnek a Crohn-betegséghez, például hasi fájdalom, hasmenés, véres széklet, fáradtság és súlyvesztés.

Mindkét betegség krónikus és időnként fellángoló jellegű, ami azt jelenti, hogy hosszú távú kezelést és gondozást igényelnek. A kezelés általában gyógyszerekből, étrendi változtatásokból és néha műtétből állhat, a cél pedig a tünetek enyhítése és a betegség progressziójának lassítása.

Az IBD, vagyis a gyulladásos bélbetegségek részletesebben: Crohn betegség

A Crohn-betegség egy krónikus, gyulladásos bélbetegség, amely -ahogyan már korábban is említettük- bármely részét érintheti a bélrendszernek. Ez a betegség az immunrendszer túlzott reakciójára vezethető vissza a bélrendszerben, amely gyulladást, fekélyeket és szöveti károsodást okoz.

Néhány fontos jellemző a Crohn-betegségről:

 • Előfordulás: Bár bárhol előfordulhat az emésztő rendszerben, a Crohn-betegség leggyakrabban az ileum és a vastagbél területén jelentkezik.
 • Gyulladásos folyamat: Az IBD, vagyis a gyulladásos bélbetegségek ezen típusában a bélfal teljes vastagságában gyulladás alakul ki, ami fekélyekhez és szöveti károsodáshoz vezethet. 
 • Tünetek: A Crohn-betegség tünetei változatosak lehetnek, és függhetnek attól, hogy melyik részét érinti a bélrendszernek. Általában a betegek hasi fájdalomról, hasmenésről, gyakori székelésről, véres székletről, súlyvesztésről és fáradtságról számolnak be.
 • Extraintesztinális tünetek: Emellett a Crohn-betegség extraintesztinális tünetekkel is járhat, vagyis olyan tünetekkel, amelyek nem közvetlenül a bélrendszerrel kapcsolatosak. Ezek közé tartozhatnak például ízületi gyulladás, bőrproblémák, szemészeti problémák és májbetegségek.
 • Kezelés: A Crohn-betegség kezelése általában magában foglalja a gyulladás csökkentését célzó gyógyszereket, az étrendi változtatásokat, a tüneti kezelést és néha műtéti beavatkozásokat is, például az érintett bélszakasz eltávolítását.

A Crohn-betegség krónikus állapot, és hosszú távú gondozást és kezelést igényel a tünetek enyhítése és a betegség progressziójának lassítása érdekében. Fontos az orvosi felügyelet és a kezelési terv egyénre szabása az egyes betegek szükségletei alapján.

Az IBD, vagyis a gyulladásos bélbetegségek részletesebben: Colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa egy másik jelentős típus a gyulladásos bélbetegségek között, és kizárólag a vastagbél és a végbél nyálkahártyáját érinti. IBD, gyulladásos bélbetegségek

 • Nyálkahártya-gyulladás: Colitis ulcerosa esetén a vastagbél nyálkahártyája gyulladt és kifekélyesedett. A gyulladás általában csak a nyálkahártya felső rétegére korlátozódik, de a betegség súlyosabb esetekben szétterjedhet az egész vastagbélen.
 • Megjelenési helyek: A betegség leggyakrabban a végbélnyílásból indul ki, és felfelé terjedve érinti a vastagbél egyre nagyobb területeit. Az érintett területek mértéke változhat az egyén egyedi jellemzői szerint.
 • Tünetek: A colitis ulcerosa tünetei között szerepelhetnek a hasi fájdalom, a görcsök, a gyakori és véres székletürítés, az éjszakai székletürítés, valamint a fáradtság és a súlyvesztés.
 • Extraintesztinális megjelenések: Néha a colitis ulcerosa is más testrészeket egyaránt érintő tünetekkel járhat, mint például az ízületi gyulladás, a bőrkiütés vagy a szemészeti problémák.
 • Kezelés: A colitis ulcerosa kezelése magában foglalja a gyulladásos folyamatok csökkentését célzó gyógyszereket, például a gyulladáscsökkentőket és az immunmodulátorokat. Bizonyos esetekben, amikor a gyógyszeres kezelés nem hatékony vagy súlyosbodik a betegség, műtéti beavatkozásokra lehet szükség, például a vastagbél eltávolítására (colectomia).

Az IBD, vagyis a gyulladásos bélbetegségek tünetei

Az IBD, vagyis gyulladásos bélbetegségek  tünetei változatosak lehetnek, és egyénenként változatosak is lehetnek a súlyosságban és a megjelenés módjában. Itt található egy részletesebb áttekintés a gyulladásos bélbetegségek leggyakoribb tünetekről:

 • Hasfájás: Az IBD -ben szenvedők gyakran panaszkodnak hasi fájdalomról. Ez a fájdalom, ami a gyulladásos bélbetegségek során jelentkezik,  lehet görcsös, éles vagy tompa jellegű, és különböző intenzitású.
 • Hasmenés: Gyakori jelenség az IBD-ben, amely lehet akut vagy krónikus. A hasmenés lehet véres vagy nyálkás is, különösen colitis ulcerosában szenvedő betegeknél.
 • Véres széklet: A véres vagy vérrel festenyzett széklet jellemző lehet mind a Crohn-betegség, mind a colitis ulcerosa esetében. Ez a vérzés a gyulladt bélfalak és fekélyek vérzése miatt alakulhat ki.
 • Székrekedés: Noha a hasmenés a tipikus tünet, egyes IBD -s betegek székrekedéssel is küzdenek, különösen, ha a vastagbélben jelentkezik gyulladás.
 • Súlyvesztés: Az IBD gyakran súlyvesztést okozhat, részben a krónikus gyulladás és a felszívódási problémák miatt.
 • Fáradtság és kimerültség: Gyakori tünet az IBD-ben szenvedők körében. A fáradtság oka lehet a betegség aktív fázisában zajló gyulladásos folyamat, valamint a felszívódási zavarokból következő tápanyaghiány.
 • Ízületi fájdalom: Extraintesztinális tünet lehet az ízületi gyulladás, amely az IBD egyidejű jelenlétével jelentkezhet.
 • Bőrproblémák: Számos bőrprobléma lehet az IBD-s betegeknél, például bőrkiütés, ekcéma vagy afták.

Az IBD, vagyis a gyulladásos bélbetegségek terápiája

Alább található egy áttekintés az IBD, vagyis a gyulladásos bélbetegségek (Crohn-betegség és colitis ulcerosa) terápiájáról:

Crohn-betegség terápia:

 • Gyulladáscsökkentő gyógyszerek: Ilyenek például a szteroidok (pl. prednizon) vagy az immunmodulátorok (pl. azathioprin, 6-mercaptopurin), amelyek csökkenthetik a gyulladást és javíthatják a tüneteket.
 • Biológiai terápia: Ezek a gyógyszerek olyan fehérjék, amelyek gátolják a gyulladást okozó molekulák működését. Példák közé tartoznak az anti-TNF gyógyszerek (pl. infliximab, adalimumab) vagy az integrin antagonisták (pl. vedolizumab).
 • Étrendi változtatások: Bizonyos étrendi módosítások, például az irritáló ételek elkerülése vagy a gyulladást csökkentő diéta követése segíthet enyhíteni a tüneteket.
 • Tüneti kezelés: Például fájdalomcsillapítók vagy hasmenés elleni gyógyszerek alkalmazása, hogy enyhítsék a tüneteket.
 • Műtéti beavatkozás: Szükség lehet műtétre a Crohn-betegség komplikációinak, például bélszűkületek vagy tályogok kezelésére, valamint az érintett bélszakaszok eltávolítására.

Colitis ulcerosa terápia:

 • Gyulladáscsökkentő gyógyszerek: A szteroidok és az immunmodulátorok hasznosak lehetnek a gyulladás enyhítésére.
 • Biológiai terápia: Az anti-TNF gyógyszerek és az integrin antagonisták használata szintén hatékony lehet a gyulladás csökkentésére.
 • Aminoszalicilátok: Ezek a gyógyszerek segíthetnek a tünetek enyhítésében és a remisszió elérésében a colitis ulcerosában szenvedő betegeknél.
 • Diazepamfürdők: Ez a kezelési forma a végbél gyulladásának enyhítésére alkalmazható.
 • Műtéti beavatkozás: Ha az állapot súlyos, vagy nem reagál a gyógyszerekre, műtétre lehet szükség a vastagbél eltávolítására (colectomia).

Az IBD, vagyis a gyulladásos bélbetegségek szövődményei

Az IBD, vagyis a gyulladásos bélbetegségek (például Crohn-betegség és colitis ulcerosa) számos potenciális szövődménnyel járhatnak, amelyek jelentős egészségügyi kockázatot jelenthetnek. A gyulladásos bélbetegségek néhány gyakori szövődménye a követjezők:

 • Bélszűkület és bélelzáródás: IBD esteén a gyulladt bélterületek hegesedése és összenövése idővel szűkületeket okozhat a bélben, ami akadályozhatja az étel áthaladását és bélelzáródást okozhat.
 • Bélperforáció: Az IBD súlyos esetekben a bélfal perforációjához vezethet, amely lehetővé teszi a bél tartalmának a hasüregbe való kiáramlását, ami életveszélyes állapotot okozhat.
 • Perianális fisztulák: A perianális fisztulák olyan szövődmények, amelyek az IBD (Crohn-betegség vagy colitis ulcerosa) egyik leggyakoribb extraintesztinális megnyilvánulásai közé tartoznak. Ezek a fisztulák kóros, vezeték-szerű csatornák vagy járatok, amelyek a végbél körül, a végbél és a környező bőr között alakulnak ki. A perianális fisztulák a Crohn-betegség esetében gyakoribbak, mint a colitis ulcerosában, de mindkét típusban előfordulhatnak. A perianális fisztulák kezelése általában sebészi beavatkozást igényel. Ez lehet az érintett terület drenázsja, a fisztulát körülvevő genny eltávolítása, vagy akár bonyolultabb műtéti eljárások, például fistulotómiák vagy fistulektómiák. Néha azonban a gyógyszerek, például az immunmodulátorok vagy a biológiai terápiák is segíthetnek a fisztulák gyógyításában, különösen a Crohn-betegség esetében.
 • Bélperforáció utáni peritonitis: Ha a bélfal perforálódik, a hasüregben lévő bél tartalma fertőzést okozhat, amely peritonitishoz vezethet, egy súlyos és életveszélyes hasi fertőzéshez.
 • Vastagbélrák: Az IBD-s betegeknél fokozott a vastagbélrák kialakulásának kockázata, különösen, ha hosszú ideig szenvednek a betegségtől vagy ha nagy területet érint a gyulladás.
 • Extraintesztinális megnyilvánulások: Az IBD-s betegek más testrészein is megjelenhetnek tünetek és szövődmények, például az ízületek (arthritis), bőr (dermatitis, erythema nodosum), szem (uveitis, szaruhártya gyulladás) vagy máj (primer sclerosing cholangitis) területén.
 • Malabszorpció és tápanyaghiányok: Az IBD-s betegek gyakran szenvednek malabszorpcióban, amely a tápanyagok rossz felszívódását jelenti a bélben. Ez tápanyaghiányokhoz, súlyvesztéshez és más egészségügyi problémákhoz vezethet.
 • Szorongás és depresszió: Az IBD hosszú távú kezelése és a tünetekkel való együttélés sok betegnél szorongáshoz és depresszióhoz vezethet, ami tovább ronthatja az életminőséget és a betegség kezelését.

  Téma szakértői