Dietetika

Utolsó módosítás:2024.04.10 13:21

A dietetika, más néven táplálkozástudomány, fő célja az egyéni igényeknek megfelelő étkezési szokások kialakítása, valamint a meglévő egészségi állapothoz igazodó étrend összeállítása segítése.

Mi az a dietetika?

A dietetika szerepe az orvosi gyakorlatban

A dietetikai konzultáció folyamata

Dietetika szerepe allergiák esetén

Dietetika szerepe autoimmun gastrointestinalis betegségek esetén         

Dietetika szerepe egyéb betegségek esetén

Mi az a dietetika?

A dietetika a táplálkozástudomány egy ága, amely tudományos alapokon nyugszik és az emberi táplálkozás és az egészség közötti összefüggéseket vizsgálja. A dietetika célja az egészséges táplálkozásra vonatkozó ismeretek előmozdítása, valamint az étkezési szokások és az egészség közötti kapcsolatok megértése és felismerése. Ez a tudományág nem csupán az étkezési tanácsadást jelenti, hanem az egészséges táplálkozásra vonatkozó kutatásokat és az ezekből levont következtetéseket is magában foglalja. A dietetika segítségével megérthetjük, hogyan befolyásolja az étel és ital, valamint az egyes tápanyagok fogyasztása az emberi szervezet működését és egészségét. Ennek eredményeképpen lehetőségünk van személyre szabott étrendek kialakítására, amelyek segíthetnek az egészség megőrzésében és különböző betegségek megelőzésében vagy kezelésében.

Online Bejelentkezés

Vajdovich Dorottya

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A dietetika szerepe az orvosi gyakorlatban

A dietetika kiemelkedő szerepet játszik az orvosi gyakorlatban azáltal, hogy segít a betegek egészségének javításában és fenntartásában. A dietetika mibenlétének szerepe:

 • Betegségek megelőzése és kezelése: A dietetikusok segítenek az egészséges táplálkozási szokások kialakításában és az étrendi módosításokban, amelyek elősegíthetik a különböző betegségek megelőzését vagy kezelését. Például a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szívbetegségek és más krónikus betegségek esetén az egészséges étrend kialakítása és az életmódbeli változtatások jelentős szerepet játszhatnak az állapot kezelésében és javításában.
 • Egészséges táplálkozási tanácsadás: A dietetikusok segítenek az egyéneknek megérteni az egészséges táplálkozás alapelveit, és személyre szabott tanácsokat adnak az egészséges étkezési szokások kialakításához. Ez magában foglalja az egyéni táplálkozási igények felmérését és az étrendi ajánlások megfogalmazását az egészségi állapotnak és céloknak megfelelően.
 • Táplálkozási támogatás krónikus betegségek esetén: Számos krónikus betegség esetén az étrendi változtatások és a táplálkozási támogatás fontos szerepet játszik a betegség kezelésében és az állapot javításában, illetve a betegség progressziójának javításában. A dietetika segít az egészséges étrend kialakításában és az étkezési szokások változtatásában annak érdekében, hogy támogassák a betegség kezelését és javítsák az életminőséget.
 • Táplálkozási tanácsadás műtéti beavatkozások előtt és után: A dietetikusok segítenek a műtétre váró vagy azt követő betegeknek az optimális táplálkozás megtervezésében és az étrendi módosításokban annak érdekében, hogy elősegítsék a minél gyorsabb gyógyulást és az egészség helyreállítását.
 • Kórházi ellátás: A dietetikusok részt vesznek a kórházi betegek táplálkozási szükségleteinek felmérésében és az aktuális kondícióhoz megfelelő táplálkozási terv kidolgozásában, hogy hozzájáruljanak a gyógyuláshoz és a rehabilitációhoz.
 • Kutatás és fejlesztés: A dietetika tudományos kutatásokat folytat az étrend és az egészség közötti kapcsolatok összefüggéséről, új táplálkozási irányelveket és módszereket fejlesztve, amelyek hozzájárulnak az egészségügyi ellátás fejlődéséhez.

Összességében a dietetika integrált része az orvosi gyakorlatnak, és fontos szerepet játszik az egészség megőrzésében, a betegségek megelőzésében és kezelésében, valamint az egyének egészségének és életminőségének javításában.

A dietetikai konzultáció folyamata

A dietetikai konzultáció folyamata több lépésből áll:

 • Anamnézis felvétele: A konzultáció során az első lépés az anamnézis felvétele, amely magában foglalja a kórelőzmény és a táplálkozási anamnézis megismerését. Ezáltal a dietetikus információkat gyűjt a beteg egészségi állapotáról és táplálkozási szokásairól.
 • Korábbi vizsgálatok és laborparaméterek áttekintése: A korábbi vizsgálatok és laboreredmények áttekintése fontos, hogy teljes képet kapjon az illető egészségi állapotáról és esetleges táplálkozási hiányosságairól.
 • Malnutríció rizikó szűrése: A malnutríció rizikójának szűrése segít azonosítani azokat a pácienseket, akiknél fennáll az alultápláltság vagy a tápanyagok hiányosságának veszélye. (A malnutríció az egészségtelen vagy egyenlőtlen táplálkozás következtében kialakuló tápláltsági állapotzavarokat jelenti. Ez a jelenség lehet alultápláltság, túltápláltság vagy táplálkozási hiányosságok következménye.)
 • Tápláltsági állapot felmérése: A jelenlegi testsúly, testösszetétel és esetleges testtömeg vesztés figyelembevételével a dietetikus felméri az egyén tápláltsági állapotát.
 • Táplálkozási napló áttekintése: A hozott táplálkozási napló áttekintése lehetővé teszi a dietetika szakembereinek számára, hogy megértse a jelenlegi étkezési szokásokat és az esetleges diétahibák azonosítását.
 • Diétahibák korrekciója és energia-tápanyagbevitel monitorozása: A dietetika kérdéskörébe tartozik a diétahibák korrigálása és az energia- és tápanyagbevitel monitorozása, amely segít az egészségesebb étrend kialakításában és fenntartásában.
 • Dietetikai diagnózis felállítása: Az összegyűjtött információk alapján a dietetikus felállítja a dietetika szempontjából legrelevánsabb diagnózist, amely alapján személyre szabott táplálásterápia indítható.
 • Táplálási terv felállítása: A táplálási tervben a dietetika szakemberei meghatározzák az energia- és tápanyagbevitelt, és szükség esetén javaslatot tesznek tápszeres kiegészítésre. A cél az, hogy segítsenek a pácienseknek elérni vagy megőrizni az egészséges táplálkozási állapotot és javítsák az általános egészségi állapotot.Dietetika

Dietetika szerepe allergiák esetén

Az allergiák esetén a dietetika kiemelkedő szerepet játszik az élelmiszerekkel kapcsolatos problémák kezelésében és az életminőség javításában. Az étrend jelentős hatással lehet az allergiás tünetek megjelenésére és súlyosságára. A dietetika szakemberei segítséget nyújthatnak az allergiás betegeknek az allergénmentes vagy allergiás betegségüket tekintve biztonságos étrend kialakításában és fenntartásában.

 • Allergénmentes étrend kialakítása: A dietetika szakemberei segíthetnek az allergénmentes étrend kialakításában azoknak, akik érzékenyek bizonyos élelmiszerekre. Ezáltal minimalizálhatják az allergiás reakciók, illetve az ebből fakadó későbbi szövődmények kialakulásának kockázatát.
 • Élelmiszerallergia kezelése: A dietetikusok segíthetnek az élelmiszerallergia kezelésében olyan táplálkozási stratégiák kidolgozásával, amelyek segítenek elkerülni az allergiás reakciókat, miközben biztosítják a megfelelő tápanyagbevitelt.
 • Megfelelő tápanyagbevitel biztosítása: Az allergiás betegeknek ügyelniük kell arra, hogy az allergiás étrend ne okozzon tápanyaghiányt. A dietetika segíthet olyan étrendek összeállításában, amelyek megfelelő mennyiségű tápanyagot biztosítanak, még az allergének elkerülése mellett is.
 • Élelmiszer-csere lehetőségek: A dietetika szakemberei javasolhatnak alternatív élelmiszereket az allergiások számára, hogy megfelelően táplálkozhassanak még az allergének elkerülése mellett is.
 • Tanácsadás és támogatás: A dietetikusok segíthetnek az élelmiszer-címkék és az összetevők értelmezésében, hogy az éttermi étkezés során a páciensek elkerüljék az esetleges problémákat és allergiás reakciókat.
 • Kiegyensúlyozott étrend biztosítása: A dietetika segít az allergiás betegeknek abban, hogy biztosítsák a megfelelő tápanyagbevitelt, még akkor is, ha bizonyos élelmiszereket ki kell hagyniuk az étrendjükből.

Dietetika szerepe autoimmun gastrointestinalis betegségek esetén

Az autoimmun gastrointestinalis betegségek olyan állapotok, amelyekben az immunrendszer tévesen támadja meg és károsítja a bélrendszert. A dietetika fontos szerepet játszik ezeknek a betegségeknek a kezelésében és a tünetek enyhítésében.

 • Cöliákia: A cöliákia autoimmun betegség, amelyben a glutén fehérje fogyasztása károsítja a vékonybél nyálkahártyáját. A dietetika segít a gluténmentes étrend kialakításában és betartásában, amely az egyetlen hatékony kezelési módszer ezen betegség esetében.
 • Crohn-betegség: A Crohn-betegség krónikus gyulladásos bélbetegség, amely bármely részét érintheti az emésztőrendszernek. A dietetika segíthet olyan étrend kialakításában, amely csökkenti a gyulladást és enyhíti a tüneteket, például a az irritáló ételek kerülése révén.
 • Colitis ulcerosa: Ez egy másik krónikus gyulladásos bélbetegség, amely a vastagbél és a végbél nyálkahártyájának gyulladásával jár. A dietetikus segíthet olyan étrend összeállításában, amely enyhíti a gyulladást és a tüneteket, például a székrekedés vagy a hasmenés kezelésében. Emellett a gyulladásos bélbetegségekben gyakran figyelhető meg hasmenés, ami, ha hosszú távon fennáll, tápanyaghiányhoz vezethet. Ezért is nélkülözhetetlen a dietetika bevonása a gasztrointestinális betegségek terápiájába.
 • Hashimoto-thyreoiditis: Ez az autoimmun betegség a pajzsmirigy krónikus gyulladását okozza. A dietetika segíthet olyan étrend kialakításában, amely támogatja a pajzsmirigy egészségét és a gyulladás csökkentését, például az omega-3 zsírsavak, szelén és az antioxidánsokban gazdag ételek bevitelével.
 • Irritábilis bél szindróma (IBS): Bár nem feltétlenül autoimmun betegség, az IBS gyakori emésztőrendszeri probléma, amely gyulladást és diszkomfortot okozhat. A dietetika segíthet olyan étrend kialakításában, amely minimalizálja az IBS tüneteit, például a FODMAP-diéta vagy az emésztőrendszert kímélő étrend betartásával. (A FODMAP-diéta egy olyan étrendi megközelítés, amely kifejezetten az irritábilis bél szindrómábandietetikai kezelés emésztőrendszeri problémákban (IBS) szenvedő betegeknek készült. Az IBS egy olyan állapot, amely a gyomor-bélrendszeri tüneteket, például hasi fájdalmakat, puffadást, hasmenést vagy székrekedést okozhat. A FODMAP egy mozaikszó, amely a Fermentálható Oligo-, Di-, Mono-szacharidokat és Poliolokat tartalmazó szavakból áll össze. Ezek a szénhidrátok olyan élelmiszerekben fordulnak elő, mint a gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék és tejtermékek.)

Dietetika szerepe egyéb betegségek esetén

 • Az inzulinrezisztencia, csökkent glükóz tolerancia, cukorbetegség és terhességi cukorbetegség komoly problémát jelentenek a modern társadalomban. Ezeket az anyagcserezavarokat gyakran jól lehet kezelni, de az életmódváltás és helyes táplálkozás elengedhetetlen hozzá. Ebben a folyamatban a dietetika nyújthat segítséget.
 • Az epekövesség gyakori probléma, amely gyakran csak akkor okoz panaszokat, amikor a kövek az epeutakban elakadnak. Az étrend módosítása és speciális diéta követése jelentősen javíthatja az állapotot, különösen az epekövesség tünetmentes esetében, görcsrohamok után vagy az epehólyag eltávolítását követően.
 • A májbetegségek esetében a megfelelő étrend fontos része a kezelésnek, amelyet a dietetika szakemberei segítenek kialakítani, figyelembe véve az egyes állapotokat és stádiumokat.
 • A hasnyálmirigy betegségek, például a hasnyálmirigygyulladás esetén a megfelelő táplálkozás kiemelten fontos. A dietetika szakemberei segíthetnek a tápanyagok fokozatos bevezetésében az étrendbe.
 • A szív- és érrendszeri betegségek, például a magas vérnyomás vagy a szívinfarktus jelentős egészségügyi kockázatot jelentenek. Az egészséges táplálkozás és életmód fontos a megelőzésben és a kezelésben is.
 • A daganatos betegségek esetében a megfelelő táplálkozás segíthet a súlyvesztés elkerülésében és a terápia hatékonyságának növelésében.
 • Neurológiai kórképek, például az epilepszia esetén a dietetikusok speciális étrendet állítanak össze a betegek számára, amely segíthet a betegség kezelésében.

  Téma szakértője

  Specialitások:
  • cöliákia
  • IBS
  • emésztőrendszeri panaszok (puffadás, hasmenés)