Véres széklet

Utolsó módosítás:2024.04.17 16:45

Komoly aggodalmat okozhat, ha valaki a székletében vagy a WC-papíron vért lát. Habár előfordulhat, hogy a véres széklet hátterében valamilyen banális ok áll, más esetekben komoly betegségek első tünete lehet. A véres széklet nem mindig látható szabad szemmel, előfordulhat, hogy csak szűrővizsgálaton derül fény a jelenlétére.

Mit jelent a véres széklet?
Milyen színű lehet a véres széklet?
Milyen más tünetek jelentkezhetnek a véres széklet mellett?
Mi lehet a véres széklet oka?
Milyen betegségek tünete a véres széklet?

Online Bejelentkezés

Dr. Pászthory Erzsébet

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Mit jelent a véres széklet?

A véres széklet azt jelenti, hogy a székletben kimutatható a vér. Ez szabad szemmel is látható lehet, és előfordulhat, hogy egészen nagy mennyiségű vér van jelen benne, vagy csak a WC-papíron hagy nyomot a vér. Vannak esetek, amikor a vérzés láthatatlan. Ezt nevezzük okkult vérzésnek, amikor csak mikroszkóp alatt mutatható ki a vér jelenléte a székletben. A vér mennyisége mellett a színe is változó lehet: a véres széklet jelentkezhet vörös, fekete vagy sötétbarna színnel.

Normál körülmények között nem fordul elő vér a székletben. Ha a tápcsatorna nyálkahártyája épp, akkor a táplálék végighalad rajta, emésztésre kerül majd széklettel távozik a felesleg. Véres széklet esetén valahol a tápcsatornában hiba van: ez lehet egy fekély, daganat, polip vagy fertőzés, de mindenképp valami károsítja a tápcsatorna nyálkahártyáját. Ha sérül a nyálkahártya vérzés keletkezik, ami a távozó székletben is látható lehet. A tápcsatorna egy rejtett szervünk, előfordulhat, hogy a véres széklet mellett nem jelentkezik más tünet. Éppen ezért minden esetben komolyan kell venni a tüneteit és mihamarabb orvoshoz fordulni vele! Ha 3 hétnél tovább is fennál a véres széklet, mindenképp orvoshoz kell fordulni! A véres széklet számtalan betegség tünete lehet - melyeket a későbbiekben be is mutatunk - köztük daganatos betegségeknek is. A véres széklet tehát egy figyelmeztető tünet, arra utal, hogy komoly baj van az emésztőrendszerben. Az idősebb korosztálynak érdemes rendszeresen részt vennie szűrővizsgálaton, melyen keresik a véres széklet jelenlétét. Sajnos a tünet daganatos betegségekre is utalhat, Magyarországon pedig gyakorinak számítanak a colorectális daganatok.Véres széklet okai

Milyen színű lehet a véres széklet?

A székletben lévő vér különböző színű lehet attól függően, hogy honnan származik:

 • Élénkvörös vér: Ha a véres széklet élénkvörös színű, az arra utal, hogy a vastagbél alsó részén, a végbélben vagy a végbélnyílásban van vérzés.
 • Sötétvörös vagy barna vér: Ha a véres széklet sötétvörös vagy barna színű, az arra utal, hogy a tápcsatorna fentebbi részén van a vérzés. Minél sötétebb ugyanis a vér a székletben, annál hosszabb utat tett meg és annál több ideje volt, hogy emésztésre kerüljön. Sötétvörös vagy barna vér esetén a vastagbél felső részén vagy a vékonybélben állhat fent vérzés.
 • Fekete széklet (más néven meléna): Ha a széklet fekete színű, az arra utal, hogy a gyomorban van vérzés, például gyomorfekély miatt. A fekete szín az emésztett vérre utal, ami a teljes tápcsatornán áthaladt. Ez különösen aggasztó lehet, ugyanis a meléna annak is a jele, hogy nagy mértékben vérzik a gyomor.

Érdemes tudni, hogy egyes ételek is megváltoztathatják a széklet színét. Ez nem jelenti azt, hogy vér van a székletben; a széklet csak más színt vehet fel, ha olyan ételeket eszik, mint a cékla, a paradicsom vagy a szeder, vagy olyan étrend-kiegészítőket szed, mint a vas vagy egyes multivitaminok.

Milyen más tünetek jelentkezhetnek a véres széklet mellett?

A véres széklet mellé gyakran társulnak egyéb emésztőrendszeri tünetek is. Azonban az is előfordulhat, hogy nem jelentkezik más tünet a véres széklet mellett, sőt ha okkult vérzésről van szó, szabad szemmel nem is látható a vér. Ilyen esetben csak szűrővizsgálaton kerülhet felismerésre a véres széklet. A véres széklet mellé a következő tünetek társulnak gyakran:

 • Hasfájás
 • Hányás
 • Hasmenés
 • Fogyás
 • Gyengeség
 • Láz, hidegrázás
 • Légzési nehézség
 • Szívdobogás érzése
 • Ájulás

Mi lehet a véres széklet oka?

A székletben lévő vér azt jelenti, hogy valahol az emésztőrendszerben vérzés van. A kivizsgálás során a feladat megtalálni, hogy hol és miért alakult ki a vérzés. A véres széklet ugyanis csak egy tünet, ami felhívja a figyelmet egy komolyabb betegségre. Minden esetben az alapbetegség kezelésével szüntethető meg a véres széklet.

A vérzés létrejöhet az emésztőrendszer felső vagy az alsó szakaszán. A ,,felső" olyan szervekre utal, mint a nyelőcső és a gyomor. Az ,,alsó" alatt olyan szerveket értünk, mint a vastagbél, a végbél és a végbélnyílás. A felső tápcsatornai vérzés gyakori oka a gyomorfekély (ez a leggyakoribb ok), a nyelőcsőben lévő megnagyobbodott vénák vagy a nyelőcsőben lévő szakadás, az úgynevezett Mallory-Weiss-szakadás. Ezzel ellentétben az alsóbb szakaszról származó vérzés gyakori okai az aranyér, a végbélrepedés és a székrekedés. Ritkább okok között szerepel a rák, a divertikulózis, a gyulladásos bélbetegségek és a vastagbélgyulladás.

Az emésztőrendszeri vérzés jelentkezhet látható és rejtett jelekkel is. Nyílt emésztőrendszeri vérzés esetén felléphet vérhányás, amely vörösnek vagy barnának tűnhet, és hasonlíthat a kávézaccra. Jelentkezhet fekete, kátrányos széklet vagy végbélvérzés is. Az okkult emésztőrendszeri vérzés esetén más, nem specifikus tünetek utalnak a vérzésre. Ilyen lehet például a vérszegénység, aminek nem találják az okát, a szédülés vagy ájulás, légzési nehézség, mellkasi fájdalom és gyomorfájdalom is.

Milyen betegségek tünete a véres széklet?

A véres széklet lehetséges okai közé tartoznak:

 • Aranyér: Az aranyér a véres széklet leggyakoribb oka. Az aranyér a végbélben lévő duzzadt vénákat jelenti, amelyek miatt az adott területen lévő bőr néha felszakad és vérzik. Az aranyér kialakulásában szerepe lehet a székrekedés miatti erőlködésnek és a nehéz tárgyak emelésének. A véres széklet mellett a viszkető fenék vagy fájdalom is az aranyér jele lehet.
 • Végbélrepedés: A nagy, kemény székletürítés végbélrepedést okozhat, ami úgy írható le, mint egy szakadás a végbélnyílást bélelő szövetben. AVéres széklet hátterében álló okok végbélrepedés fájdalmas, ami a véres széklet mellett másik tünetként megjelenhet ilyenkor.
 • Gyulladásos bélbetegség: A véres hasmenés, hetekig tartó hasfájás és fogyás hátterében állhatnak gyulladásos bélbetegségek. Ezek a krónikus betegségek az emésztőrendszer egyes részeinek gyulladásával járnak. Két fő fajtájuk van: a fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) és a Crohn-betegség.
 • Vastagbélgyulladás: A vastagbél gyulladása fertőzések vagy vérellátási hiány miatt is bekövetkezhet. Az állapotot a véres széklet mellett hasfájás is kíséri, mely evés során fokozódik. 
 • Divertikulózis: A divertikulumok olyan kis tasakok, amelyek a vastagbél falából nőnek ki. Általában nem okoznak problémát, de néha bevérezhetnek vagy elfertőződhetnek.
 • Nemi úton terjedő fertőzések: Az olyan nemi úton terjedő fertőzések, mint a gonorrhea, a klamídia, a szifilisz és a herpesz gyulladást és vérzést okozhatnak a végbélben. A vérzés lehet az anális szex okozta sérülés következménye is.
 • Angiodiszplázia: Ez egy olyan állapot, amelyben a törékeny, rendellenes erek vérzéshez vezetnek, ami tünete a véres széklet.
 • Peptikus fekély: Létrejöhet fekély a gyomorban vagy a vékonybélben is. A fekély egy nyílt sebet jelent, ami véres széklet kialakulásához vezethet. A fekély hátterében állhat bakteriális fertőzés (például a Helicobacter pylori nevű gyakori baktérium), valamint gyulladáscsökkentő gyógyszerek (például aszpirin, ibuprofen és naproxen) hosszú távú használata vagy nagy dózisú alkalmazása szintén okozhat fekélyt.
 • Polipok vagy rák: A polipok jóindulatú kinövések, melyek jellemzően a vastagbél nyálkahártyájából indulnak ki. Ezek idővel növekedhetnek, vérezhetnek és rosszindulatúvá válhatnak. A vastagbélrák a leggyakoribb rákos megbetegedések között szerepel hazánkban is, és gyakran okoz szabad szemmel nem észlelhető vérzést.
 • Nyelőcsőproblémák: A nyelőcső visszértágulatai vagy a nyelőcsőben lévő szakadások (például Mallory-Weiss szindróma esetén) súlyos vérveszteséghez vezethetnek.
 • Vérhígítók: A vérrögök kialakulásának megelőzésére szolgáló gyógyszerek, például a warfarin vagy az aszpirin szintén sötét színűvé tehetik a székletet.
 • Gasztroenteritisz: A vírus vagy baktérium okozta gyomor vagy bélfertőzés szintén okozhat véres hasmenést, ami hányingerrel és hányással is társulhat. A véres hasmenést okozó bakteriális fertőzések közé tartozik az E. coli., a szalmonella, a shigella és a campylobacter. A fertőzés általában nem tart tovább 2 hétnél.
 • Endometriózis: Endometriózis esetén a méhnyálkahártya a méhen kívül is elhelyezkedhet. Megtalálható lehet például a petevezetékekben, a húgyhólyagban, a hashártyán vagy a belekben. Ezek a nyálkahártya szigetek a menstruáció ideje alatt a méhnyálkahártyához hasonlóan véreznek. Amennyiben a belekben is található ilyen méhnyálkahártya szövet, kialakulhat véres széklet. Ilyenkor azonban csak havonta pár napig jelentkezik a véres széklet a menstruáció időtartamának megfelelően.

  Téma szakértője

  Specialitások:
  • irritábilis bél szindróma (IBS)
  • SIBO
  • bél minkrobiom problémáinak kezelése
  • funkcionális bélbetegségek
  • emésztőszervi panaszok komplex vizsgálata 
  • funkcionális gasztroenterológia – holisztikus gyógyítás, testi és lelki okok feltárása, a pácienssel közösen a gyógyulás útjának megtervezése