Reflux

Utolsó módosítás:2024.04.10 14:56

A reflux azt a betegséget jelenti, amikor a gyomorsav ismételten visszaáramlik a nyelőcsőbe. A gyomorban termelődő sav irritálhatja a nyelőcső nyálkahártyáját, ami különböző komplikációkat okozhat hosszútávon. Időnként előfordulhat, hogy a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe, ha azonban ez rendszeres, már reflux betegségről beszélünk. A legtöbbször a reflux életmódbeli változtatásokkal és gyógyszerekkel kezelhető, ritkán azonban műtétre is szükség lehet.

 

Milyen betegséget jelent a reflux?
Mik a reflux tünetei?
Hogyan alakul ki a reflux?
Okozhat-e szövődményeket a reflux?
Hogyan történik a reflux kivizsgálása?
Kezelhető-e a reflux?
Van különbség a gyermekek és a felnőttek körében jelentkező reflux között?

Milyen betegséget jelent a reflux?

Online Bejelentkezés

Dr. Hidvégi Edit PHD

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A reflux, más néven gastrooesophagealis refluxbetegség (GERD), egy gyakori gasztroenterológiai betegség, amit a gyomortartalom visszaáramlása okoz a nyelőcsőbe. A reflux olyan kellemetlen tüneteket okozhat, mint például a gyomorégés, a savas íz érzése a szájban, a torokfájás és a kellemetlen égő érzés a mellkasban. Hatékony terápiák állnak rendelkezésre a reflux kezelésében, ha azonban nem kezelik megfelelően, az komolyabb problémákhoz, szövődményekhez vezethet. Kialakulhat például nyelőcsőgyulladás vagy Barrett-metaplázia, ami a későbbi rákos elváltozások előszobája. Éppen ezért, ha bármilyen tünetet észlel, amely a refluxra utalhat, forduljon mihamarabb orvoshoz!

Mik a reflux tünetei?

A reflux legjellemzőbb tünetei közé tartozik a gyomorégés, a savas íz érzése a szájban, savas felböfögés, a torokfájás és a kellemetlen, égő érzés a mellkasban. Ezek a tünetek különösen étkezés vagy lefekvés után fokozódnak. A reflux hatására a gyomorsav és az ételek visszafolyhatnak a légcsőbe, ami nehézlégzést okozhat, a tüdőbe jutva pedig gyakori, visszatérő tüdőgyulladást.  A reflux tünetei nemcsak kellemetlenek lehetnek, hanem az életminőséget is negatívan befolyásolhatják. A reflux tünetei akadályozhatják az alvást, a táplálkozást és az egyéb, mindennapi tevékenységeket.

Hogyan alakul ki a reflux?Reflux, kezelése

A reflux akkor fordul elő, amikor a gyomorban lévő savas tartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe. Ennek oka lehet az alsó nyelőcső-sphincter (egy kör alakú izom) gyenge záródása vagy a gyomornedv túlzott termelése. A nyelőcső egy izmos falú cső, mely a garat és a gyomor között helyezkedik el, feladata a táplálék továbbítása a gyomor felé. A nyelőcső emellett megakadályozza a táplálék visszafele ürülését is izomgyűrűk segítségével. Reflux esetén ez a mechanizmus sérül, gyengül az izomgyűrű, ami következtében a gyomorsav visszafolyik a nyelőcsőbe. A gyomortartalom visszaáramlását elősegítheti a túlzott evés, a túlsúly, az alkoholfogyasztás, a dohányzás és bizonyos ételek és italok fogyasztása, például a csokoládé, a citrusfélék, a kávé és a menta. A savas közeg irritációt, gyulladást és kellemetlen tüneteket okozhat a nyelőcsőben. A hosszan fennálló reflux betegség ráadásul daganatos elváltozást is elindíthat a nyelőcső nyálkahártyájában, amit Barret-metapláziának nevezünk. A Barrett-metaplázia az adenokarcinóma kiindulási állapota lehet, így daganat megelőző állapotnak tekinthetjük. Bizonyos tényezők növelhetik a reflux kockázatát, beleértve az elhízást, a terhességet, a dohányzást és az öröklött hajlamot. Amint látható sok tényező az életmódból fakad, így életmódbeli változtatásokkal csökkentjük a reflux gyakoriságát és súlyosságát.

Okozhat-e szövődményeket a reflux?

Igen, a reflux kezeletlen esetben súlyos szövődményekhez vezethet. A reflux tehát nem csak kellemetlen tünetekkel jár és megnehezíti a mindennapokat, hanem hosszútávon is komoly kockázatokat hordoz. A reflux szövődménye súlyosabbá tehetik a betegséget, és további kezelést igényelnek. Ezért fontos az időben történő diagnózis és kezelés, valamint az életmódbeli változtatások (például táplálkozási szokások megváltoztatása, a dohányzás és az alkoholfogyasztás kerülése), hogy minimalizáljuk a reflux hatásait és megelőzzük a szövődmények kialakulását. A refluxot komolyan kell venni és tünetek esetén orvoshoz fordulni, hogy mihamarabb megkezdődhessen a reflux kezelése! A reflux néhány szövődménye a következők lehetnek:

 • Nyelőcsőgyulladás (oesophagitis): A gyomorsav rendszeres visszaáramlása a nyelőcsőbe gyulladást okozhat, ami fájdalomhoz, nyelési nehézségekhez és egyéb kellemetlen tünetekhez vezethet.
 • Barrett-metaplázia: A hosszan tartó, krónikus reflux esetén a nyelőcső belső nyálkahártya rétege megváltozik, átalakul. A savas közeg hatására a sejtek típusa megváltozik az osztódáskor. Ezt nevezik Barett-metapláziának, ami fokozott kockázatot jelent a nyelőcsőrák kialakulására.
 • Nyelőcső fekélyek: A gyomorsav visszaáramlása súlyosabb esetekben fekélyek kialakulásához vezethet a nyelőcső belső falán.
 • Nyelőcső szűkületek (striktúrák): A hosszú ideig fennálló gyulladás és károsodás eredményeként a nyelőcsőben hegesedések és szűkületek alakulhatnak ki, ami nehezítheti az étel áthaladását és nyelési problémákat okozhat.
 • Fogszuvasodás: A gyomorsav rendszeres visszacsorgása a szájüregbe a fogak erózióját okozhatja, és kezelés nélkül hosszú távon fogszuvasodáshoz vezethet.
 • Asztma és tüdőproblémák: A gyomorsav visszaáramlása irritálhatja a légutakat, ami asztmás tüneteket és egyéb légzőszervi problémákat okozhat.
 • Ételallergiák: A gyomorsav visszacsorgása a nyelőcsőbe irritálhatja a nyálkahártyát, ami hosszabb távon érzékenységet és allergiás reakciókat válthat ki az ételekre.
 • Súlygyarapodási problémák: Ha a reflux miatt a gyermek gyakran hány vagy nyelési nehézségei vannak, ez nehezítheti a táplálását és súlygyarapodási problémákat okozhat.

Hogyan történik a reflux kivizsgálása?

A refluxbetegség kivizsgálása általában az alábbi lépéseket foglalja magában, az orvos ezek eredményei alapján dönt arról, hogy milyen további kezelésre van szükség:

 • Kórtörténet és fizikális vizsgálat: Az orvos először részletesen megkérdezi a beteget a tüneteiről és azok időtartamáról, valamint az életmódbeli szokásairól és az egyéb egészségügyi problémáiról. Ezután általában a fizikális vizsgálat következik, hogy felmérje a reflux által okozott kóros elváltozásokat és a reflux jeleit.
 • Laboratóriumi vizsgálatok: Laboratóriumi tesztek is szükségesek lehetnek a vérkép és egyéb biokémiai mutatók ellenőrzésére, például a vashiányos vérszegénység vagy gyulladásos folyamatok jelenlétének meghatározására.
 • Endoszkópia: Az endoszkópia olyan eljárás, amely során egy vékony, rugalmas cső (endoszkóp) segítségével a nyelőcsőbe és a gyomorba néznek. Ez lehetővé teszi az orvosok számára, hogy közvetlenül vizsgálják a nyelőcső belső falát, és közvetlenül észleljék az esetleges gyulladást, fekélyeket vagy más elváltozásokat.
 • 24 órás pH-monitorozás: Ez az eljárás lehetővé teszi az orvosok számára, hogy  24 óra alatt megfigyeljék a gyomorsav visszaáramlását a nyelőcsőbe. A beteg egy kis eszközt visel, amely a nyelőcsőbe van helyezve, és folyamatosan rögzíti a pH-szintet a megadott időszak alatt.
 • Képalkotó vizsgálatok: Bizonyos esetekben képalkotó vizsgálatokra lehet szükség, különösen ha gyanú merül fel a súlyosabb szövődmények fennállására, mint például a nyelőcsőgyulladás vagy a Barrett-metaplázia. Ezek közé tartozhatnak az ultrahang, a CT-vizsgálat vagy a MRI.

Kezelhető-e a reflux?Sibo, kezelése

Igen, a reflux kezelhető, ráadásul fontos is a kezelése. A megfelelő kezelés segíthet enyhíteni a tüneteket, csökkenteni a gyulladást és megelőzni a szövődményeket. A reflux kezelése során fontosak az életmódbeli változtatások. Ez magában foglalhatja az étrend megváltoztatását, például a fűszeres, zsíros és savas ételek kerülését, valamint az alkohol, a koffein és a dohányzás minimalizálását. Fontos lehet az étkezések utáni fekvés kerülése, az ágy fejének emelése alvás közben, és a testsúly csökkentése is. Az orvosi kezelés magában foglalhat gyógyszereket, például savlekötőket, protonpumpagátlókat és H2-receptor blokkolókat, amelyek segíthetnek csökkenteni a gyomorsav termelését vagy csökkenteni a savasságot a nyelőcsőben. A súlyosabb esetekben, amikor a tünetek nem javulnak az életmódbeli változtatások vagy a gyógyszerek mellett, az orvosok esetleg műtéti beavatkozást is javasolhatnak. Az antireflux műtét során megerősítésre kerül a nyelőcső és a gyomor közötti záróizom (az alsó nyelőcső-sphincter) annak érdekében, hogy megakadályozzák a gyomorsav visszaáramlását a nyelőcsőbe. Néhány beteg talál enyhülést az alternatív terápiákból, például a gyógynövénykészítményekből, az akupunktúrából vagy a stresszkezelésből. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezeknek a módszereknek a hatékonysága nem minden esetben bizonyított, és mindig konzultálni kell az orvossal az alternatív kezelési lehetőségekről.

Van különbség a gyermekek és a felnőttek körében jelentkező reflux között?

A gyermekek és a felnőttek körében jelentkező reflux eltérő hasonló tünetekkel jár ugyan, de eltérő okból alakul ki, más a prognózisuk és kissé más kezelést is igényelnek. A kisgyermekek refluxa leggyakrabban a nyelőcső izmainak éretlensége miatt alakul ki, míg a felnőttek esetében az alsó nyelőcső záróizom gyengesége vagy károsodása okozza a reflux létrejöttét. A gyermekek körében jelentkező reflux tünetei között szerepelnek a hányás, köhögés és nyelési nehézségek, míg a felnőttek esetében a reflux általában égő érzéssel, gyomorégéssel, savas ízzel a szájban és kellemetlen szagú lehelettel jelentkezik. A kisgyermekek esetén a reflux jó prognózisú, általában az emésztőrendszer érésével, fejlődésével együtt javul. A felnőttek esetében azonban a reflux egy krónikus állapot, ami életre szóló kezelést igényelhet.

Téma szakértője

Specialitások:
 • reflux
 • étel-allergia
 • laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység)
 • felnőtt- és gyermekellátás