Rossz lehelet

Utolsó módosítás:2024.06.06 16:15

A rossz lehelet egy olyan dolog, amit mindannyian próbálunk elkerülni. Rágóval, mentolos cukorkákkal, szájvízzel próbáljuk meg elnyomni, és rettegünk, hogy érezni fogják mások a rossz leheletet. Valójában azonban csak akkor oldódik meg a rossz lehelet, ha megtaláljuk és kezeljük az okát. Habár a rossz lehelet hátterében leggyakrabban a nem megfelelő szájhigiénia áll, de érdemes tudni, hogy más betegségek, például gasztroenterológiai állapotok tüneteként is jelentkezhet rossz lehelet.
 

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Gasztroenterológiai Központban
Mit jelent a rossz lehelet?
Honnan tudhatom, hogy rossz a leheletem?
Mi a rossz lehelet leggyakoribb oka?
Milyen egyéb dolog állhat a rossz lehelet mögött?
Gasztroenterológiai betegség tünete is lehet a rossz lehelet?
Mit lehet tenni a rossz lehelet ellen?
Hogyan kezelhető a rossz lehet?

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Gasztroenterológiai Központban

Mit jelent a rossz lehelet?

Időről időre mindenkinél felléphet a rossz lehelet. Például fokhagyma, hagyma vagy más erős ételek fogyasztása után még órákig érezhető lehet a rossz lehelet. Vannak azonban olyanok – és nem is kevesen, az emberek körülbelül negyede - akiknél tartósan fennáll a rossz lehelet. A rossz lehelet vagy krónikus szájszag annak a jele, hogy az illetőnek valamilyen szájüregi vagy egyéb egészségügyi problémája van.

A rossz lehelet, más néven szájszag kínos lehet, és bizonyos esetekben szorongást is okozhat. Ezt elkerülendő az emberek nagy része rendszeresen vesz rágógumit, mentolos cukorkák, szájvizet és számos más csodaszert, amitől a rossz lehelet megszűnését várja. Különösen odafigyelünk a rossz lehelet elkerülésére az első randi vagy csók során, de a mindennapokban is próbáljuk elkerülni a rossz lehelet fennállását. Ezek a termékek azonban csak rövid távra adnak megoldást, csupán elnyomják a rossz lehelet szagát, de nem a gyökerétől ragadják meg a problémát.

Érdemes tudni, hogy a rossz lehelet egy összetett tünet, melynek kialakulásában az étrend, az egészségi állapotunk és a mindennapi szokásaink is szerepet játszhatnak. Sok esetben a rossz lehelet javítható a száj és a fogak tisztán tartásával. Más esetekben azonban érdemes orvoshoz fordulni, aki segít megtalálni és kezelni a rossz lehelet okát.

Online Bejelentkezés

Dr. Sárdi Krisztina

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Honnan tudhatom, hogy rossz a leheletem?

A rossz lehelet felismerése nem mindig egyszerű, mivel az ember hozzászokott a saját szájának szagához, nehezebben veszi észre. Próbáljon meg odafigyelni arra, ha bármilyen változást észlel a szája ízében, ez lehet a rossz lehelet jele. Összegyűjtöttünk néhány módszert, ami segíthet a rossz lehelet felismerésében:Rossz lehelet

 • Lélegezzen a kezébe: A rossz lehelet felismerésének legegyszerűbb módja, ha erőteljesen kilélegez a száján keresztül a száj elé tartott kezébe. Ezt követően szagolja meg a kezét.
 • Kérdezzen meg valakit: Kérdezzen meg egy közeli barátot vagy családtagot, aki őszintén válaszol, hogy érzi-e a rossz lehelet szagát.
 • Szagolja meg a kezét: Nyalja meg a csuklóját vagy a kézfejét és várjon néhány másodpercet, amíg a nyál megszárad. Ha ezt követően kellemetlen szagot érez, akkor valószínűleg rossz lehelet áll fent.
 • Használjon fogselymet: Használjon fogselymet a hátsó fogközök megtisztítására majd szagolja meg a használt fogselymet. Ha kellemetlen szagot érzel, az lehet a rossz lehelet forrása.
 • Használjon egy kanalat: Kaparja meg egy tiszta kanállal a nyelve hátsó részét, majd szagolja meg a kanalat. A kellemetlen szag a rossz lehelet jele lehet.
 • Fogorvosi ellenőrzés: Látogasson el rendszeresen fogorvoshoz, aki meg tudja mondani, ha rossz lehelet áll fent, és tanácsot is tud adni a kezelésére.

Mi a rossz lehelet leggyakoribb oka?

A rossz lehelet leggyakoribb oka a nem megfelelő szájhigiénia. A rendszertelen vagy nem kellően alapos fogmosás és fogköztisztítás miatt ételmaradék rekedhet meg a szájüregben és elszaporodhatnak a baktériumok is. Az ételmaradékok és a baktériumok felhalmozódhatnak a fogak körül és az ínyvonal mentén. A szájban található baktériumok lebontják az ételmaradékokat és az elhalt sejteket, ami kellemetlen szagot okozhat. Ez különösen a nyelv hátsó részén, az ínynél és a fogak közötti részeknél fordulhat elő. Kezeletlen fogszuvasodás, ínygyulladás, vagy egyéb fogászati betegségek is kialakulhatnak a rossz szájhigiénia miatt, amik állandósíthatják a rossz lehelet fennállását.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Milyen egyéb dolog állhat a rossz lehelet mögött?

Habár leggyakrabban az elégtelen szájhigiénia áll a rossz lehelet mögött, nem ez az egyetlen oka. Számos más körülmény miatt is fennállhat rossz lehelet, többek között:

 • Szájszárazság: A nyál a száj folyamatos öblögetésében és kimosásában is részt vesz, így ha a szervezet nem termel elég nyálat, létrejöhet a rossz lehelet. A dohányzás és bizonyos gyógyszerek is okozhatnak szájszárazságot.
 • Ínybetegségek: A fogínygyulladás a fogakon képződő lepedék miatt jöhet létre. Ez a lepedék fogmosással és fogselyemmel eltávolítható, kezeletlen esetben azonban ínygyulladást okoz, ami parodontitiszhez vezethet.
 • Dohánytermékek: A dohányzás kellemetlen szájszagot okoz. A dohányosok nagyobb valószínűséggel szenvednek ínybetegségben is, ami a rossz lehelet másik forrása.
 • Légzőszervi fertőzések: A tüdőgyulladásban szenvedők például rossz szagú folyadékot köhöghetnek fel.
 • Cukorbetegség: A cukorbetegeknél megnő a fogínybetegség kockázata.
 • Májbetegség vagy vesebetegség: A máj- vagy vesebetegségben szenvedőknél a méreganyagok nem ürülnek ki megfelelően, ami miatt rossz lehelet jöhet létre.
 • Sjögren-szindróma: Ez az autoimmun betegség izomfájdalomhoz, szemszárazsághoz, bőrszárazsághoz és szájszárazsághoz vezethet.
 • Fej- és nyaki daganatok: A szájüregben vagy a garat-gége területén létrejövő daganatok is okozhatnak rossz leheletet, valamint fájdalom, nyelési nehézségek és megmagyarázhatatlan fogyás is tünet lehet.

Gasztroenterológiai betegség tünete is lehet a rossz lehelet?

Igen, több gasztroenterológiai kórkép tünete a rossz lehelet, sokszor ez az első figyelmeztető jel. A rossz lehelet lehet például a gasztrooesophageális refluxbetegség (GERD) tünete. Ez egy olyan rendellenesség, amelyben a gyomorsav visszaszivárog a nyelőcsőbe. A savas tartalom a nyelőcsőbe és a szájba kerülve kellemetlen szagot eredményezhet. A rossz lehelet kivizsgálása során gyakran reflux betegségre derül fény. A Helicobacter pylori fertőzéssel is összefüggésbe hozták a rossz leheletet. Ez a baktérium a gyomorban él és gyomor- vagy nyombélfekélyt okozhat. Súlyos májbetegségek vagy a májelégtelenség is rossz leheletet okozhatnak, amit gyakran "foetor hepaticus"-nak neveznek. Ez egy édeskés, nyers húsra emlékeztető szag, amely a vérben felhalmozódó toxinok miatt alakul ki. A bél elzáródása esetén az étel és a gyomornedvek nem tudnak továbbhaladni az emésztőrendszerben, ami szintén kellemetlen szagot eredményezhet a leheletben. Ha az étel megakad a torok hátsó részén található mandulában mandulakő alakulhat ki miatta, ami szintén lehet a krónikus rossz lehelet oka.

Érdemes felkeresni egy gasztroenterológust rosssz lehelet esetén, ugyanis amint látható számtalan betegség tünete lehet. Az orvos megfelelő vizsgálatokkal (például endoszkópia, H. pylori teszt) meg tudja állapítani, hogy van-e olyan alapbetegség, ami kezelést igényel. Az alapbetegség kezelése megszünteti a rossz leheletet is.

Mit lehet tenni a rossz lehelet ellen?

A rossz lehelet megszüntetésének legbiztosabb módja, ha kezeljük a rossz lehelet hátterében álló okokat. Amíg ez tart, vagy ha gyorsan szeretnénk oldani a problémát sok termék is rendelkezésünkre áll a rossz lehelet elfedése érdekében. Ez azonban csak tüneti kezelés, ideig-óráig ad mentesítést a rossz lehelet alól. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány tippet, amik hatékonyak lehetnek a rossz lehelet ellen:

 • Mosson fogat az étkezések után!
 • Legalább naponta egyszer használjon fogselymet!
 • Kefélje meg a nyelvét is!
 • Cserélje le a fogkeféjét körülbelül 3-4 havonta!
 • Válasszon puha sörtéjű fogkefét!
 • Tisztítsa meg a hidakat, műfogsorokat, fogszabályozókat és szájvédőket!
 • Kerülje a dohányzást!
 • Kerülje az olyan ételeket, mint a hagyma és a fokhagyma, amelyek rossz leheletet okozhatnak! A sok cukros étel fogyasztása szintén összefügghet a rossz lehelet kialakulásával.
 • Tartsa nedvesen a száját, igyon sok vizet, vegyen be rágógumit vagy mentolos cukorkát!
 • Látogassa meg rendszeresen (félévente) a fogorvosát!

Hogyan kezelhető a rossz lehet?

A rossz lehelet kezelése eltérő attól függően, hogy mi áll a rossz lehelet hátterében. Ha például a rossz lehelet hátterében az elégtelen szájhigiénia áll, akkor az otthoni szájhigiénia javítása és a gyakori fogtisztítás segíthet. Fontos a fogak és az íny állapotának rendezése is fogorvos segítségével, aki speciális szájöblögetőket is javasolhat a baktériumok ellen.

Vannak azonban olyan esetek, amikor ez nem elégséges, mert valamilyen komolyabb egészségügyi probléma húzódik meg a rossz lehelet hátterében. Ilyenkor a megfelelő kivizsgálás után tud az orvos hatékony terápiát javasolni. Fontos, hogy ne csak tünetileg próbáljuk enyhíteni a rossz lehelet állapotát – az előző bekezdésben leírtakkal -, hanem ragadjuk meg a probléma gyökerét és kezeljük az alapbetegséget. Nem kell együtt élni a rossz lehelettel, forduljunk orvoshoz és szüntessük meg a problémát!

Téma szakértője

Specialitások:
 • ételallergia, ételintolerancia
 • cöliákia (lisztérzékenység)
 • reflux betegség
 • laktóz-, hisztamin érzékenység
 • csalánkiütés miatti gasztroenterológiai góckutatás
 • gyomorfekély
 • vastagbél divertikulózis, vastagbéldaganat szűrés
 • Reflux,SIBO
 • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)