Miként harmonizálhatjuk tudatosan a bélműködésünket?

Utolsó módosítás:2024.04.19 09:35

Az emésztőrendszer és az agy folyamatos, kétirányú kapcsolatban áll egymással, ennek köszönhetően a környezeti ingerek és a bél állapota kölcsönösen hatnak egymásra. A prefrontális kontroll erősítésével lehetővé válik a limbikus rendszerből a bél irányába történő kedvezőtlen hatások leküzdése is. Dr. Pászthory Erzsébet, a Gasztroenterológiai központ gasztroenterológus, belgyógyász, háziorvos szakorvosa szerint a tudatosság erősítésével csökkenthetők a krónikus emésztőszervi panaszok.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A környezeti hatások és a bélrendszer

-A környezeti hatások emésztőrendszerünk működését is befolyásolják, mely az agy a limbikus rendszere, az agykéreg homloklebenyi területe, hormonális és vegetatív idegi pályák által alkotott információs hálózaton keresztül érvényesül.  Ha a limbikus rendszer veszélyt érzékel, azt jelzi a bél irányába, amihez a bél saját idegi-hormon-immunrendszerében bekövetkező változások társulnak. Ennek következménye, hogy az emésztés és a tápláléktovábbítás folyamata romlik, a bél gyulladásos hajlama megnő, és megváltozik a bélflóra összetétele. Mindezek reflux-betegség vagy irritábilis bélszindróma képében jelenhetnek meg, de okozhatják meglevő kórképek, mint például gyulladásos bélbetegségek fellobbanását is. Emellett persze a bél is hatással van a limbikus rendszerre – teszi hozzá dr. Pászthory Erzsébet, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy mindez nem jelenti azt, hogy ki lennénk szolgáltatva a tudatalattink működésének. A limbikus rendszerből ugyanis nem csak az agytörzs és zsigerek irányába, hanem felfelé, az agykéregbe is áramlanak az információk.

A limbikus rendszertől a tudatig – és vissza

A limbikus rendszerből felfelé, az agy homloklebenyének középső részében elhelyezkedő prefrontális kéregbe jutó ingerületek eredményezik a külvilág ingereinek tudatos megélését. Ugyanakkor a prefrontális kéregből vissza, a limbikus rendszerbe irányuló idegi impulzusok lehetővé teszik, hogy uralkodni tudjunk a limbikus rendszerben születő vészjelzéseken és az általuk kiváltott reakciókon. Pászthory doktornő szerint a prefrontális kéreg a kulcsa annak, hogy gondolkodjunk, mielőtt cselekszünk, mérlegelni tudjuk tetteink következményeit, és figyelembe vegyük embertársaink érdekeit. Ezen képességek kialakulásához azonban idő és tanulás szükséges. Egy kisgyerek például még nem tudja kontrollálni indulatait, üt-rúg, ha elveszik a játékát, és évekbe telik, míg megtanulja, hogy érdekeit agressziómentesen is érvényesítheti. Egész életünkben erőfeszítéseket teszünk, hogy ösztönös reakcióinkat tudatosan uralni tudjuk, aminek fejlesztése sohasem késő, hiszen az idegrendszer tanulási képessége, az úgynevezett neuroplaszticitás élethosszig fennmarad. A prefrontális kontroll erősítése indulataink féken tartása mellett segíthet a limbikus rendszerből a bél irányába történő kedvezőtlen hatások leküzdésében is.

A bélműködés harmonizálásának lehetőségei a tudatosság erősítésével

  • Légzőgyakorlatok: már önmagában nyugtató hatású, ha a légzésünkre koncentrálunk. A rövid, mély belégzés és hosszú, elnyújtott kilégzés (jóga-légzés) emellett erősíti a vegetatív idegrendszer paraszimpatikus, vagyis bélműködést javító aktivitását. Néhány percig, naponta többször ismételve mindenki számára ajánlott módszer.
  • Rendszeres sport: a rendszeres sport igazoltan erősíti a prefrontális lebeny aktivitását, emellett hangulatjavító, stresszoldó hatású.
  • Meditáció: több fajtáját vizsgálták (tudatos jelenlét, koncentrációs, transzcendentális gyakorlatok), és valamennyinél igazolható volt a prefrontális kéreg aktivitásának fokozódása, csökkenő szorongás, javuló figyelem-összpontosító képesség.
  • Jóga: bármely életkorban gyakorolható, az életműködések minden szintjén kedvező hatású gyakorlatrendszer, melynek célja a test és lélek harmóniájának megteremtése. A jóga nem pusztán sport, annál sokkal több, hiszen a gyakorlatok (légzőgyakorlatok, ászanák felvétele, meditáció) fizikai, lelki és spirituális tartalommal bírnak. Számtalan pozitív hatása van: csökkenti a szorongást, javítja a hangulatot, koncentráció-készséget és a memóriát, erősíti a prefrontális lebeny és a paraszimpatikus idegrendszer aktivitását.

Összefoglalva

  • Érzékelésünk első állomása a limbikus rendszer, mely az érzelmek, ösztönös reakciók irányítója, helyzet-értékelésétől függ az élethelyzetek szubjektív megélése. 
  • Ha a limbikus rendszer fenyegetettséget érez, a bélműködést gátló idegi és hormonális hatások érvényesülnek, melyek változatos panaszok képében jelentkezhetnek.
  • A limbikus rendszer és a prefrontális agykéreg közötti kétirányú kapcsolat biztosíthatja az élmények tudatosulását és az ösztönös reakciók kontrollját.
  • A prefrontális kéreg működésének erősítése révén csökkenthető a szorongás, uralhatóvá válhatnak az ösztönös reakciók, de csökkenthetők a krónikus emésztőszervi panaszok is. 

(A cikket Dr. Simon Márta, neurológus lektorálta.)

Téma szakértői

Kapcsolódó oldalak