Hányás

Utolsó módosítás:2024.04.17 16:29

A hányás egy igencsak kellemetlen tünet, ami számtalan betegségben előfordul. Kisgyermekkortól kezdve a felnőttekig bárkinél jelentkezhet hányás. De vajon mi lehet a hányás oka és célja a szervezetünkben? Mit lehet tenni a hányás ellen? Olvasson tovább és részletesen bemutatjuk a hányás tünetét.

Hogyan jön létre a hányás?
Milyen betegségek tünete a hányás?
Milyen más állapotokban jelentkezhet hányás?
Mik a hányás veszélyei?
Milyen vizsgálatokra lehet szükség hányás után?
Mit lehet tenni a hányás ellen?

Online Bejelentkezés

Dr. Pászthory Erzsébet

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Hogyan jön létre a hányás?

A hányás a gyomortartalom és a vékonybél kezdeti szakaszának erőteljes kilökődését jelenti. Hányás létrejöhet akkor, ha minőségében vagy mennyiségében nem megfelelő a táplálék vagy ha valamilyen mérgező vagy fertőző anyagokat tartalmaz. A szervezet így védekezik az ellen, hogy az ártalmas tartalom végig juthasson a tápcsatornán. A hányás tehát számtalan emésztőrendszert érintő betegség tünete, de más szisztémás betegségekben vagy állapotokban is előfordulhat.

A hányás folyamata három eseményből álló sorozatként írható le. Elsőként jelentkezik a hányinger, mely egy kellemetlen és nehezen leírható pszichés élmény, azonban szinte biztos, hogy mindannyiunk érezte már, így rögtön fel tudja eleveníteni a hányinger érzetét. Fiziológiailag a hányinger jellemzően a gyomor csökkent mozgásával és a vékonybél fokozott izomtónusával jár együtt. Emellett gyakran fordított perisztaltika is jelentkezik a vékonybél kezdeti szakaszán, vagyis fordított irányba, a gyomor felé ürül a tartalom. A hányingert követi a „száraz hányás"-nak vagy öklendezésnek nevezhető szakasz, ami a zárt glottissal végzett görcsös légzőmozgásokra utal. Ez negatív nyomást hoz létre a mellüregben, így a nyelőcső és a gyomorszáj felfele mozdul a rekesz alól a mellüreg irányába. Miközben ez történik, a gyomor összehúzódik, a gyomorszáj pedig ellazul, vagyis létrejön az az állapot, amiben a gyomortartalom visszafelé a nyelőcsőbe és a szájüregbe ürülhet. A hányás folyamatát további izomösszehúzódások segítik, például a rekesz összehúzódása és lefelé mozdulása, ami által még negatívabb nyomás jön létre a mellkasban; valamint a hasfal izmainak erőteljesen összehúzódása, ami összenyomja a gyomrot és megemeli a gyomron belüli nyomást. Ha nő a nyomás, a gyomortartalomnak valamerre ürülnie kell. Mivel csak a nyelőcső felé van nyitva a gyomor, arra tud ürülni, a szájüreg és a külvilág felé.

Milyen betegségek tünete a hányás?

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány betegséget, amiknek tünete lehet a hányás:Hányás mögött álló betegségek

 • Ételmérgezés, gyomorrontás, gastritis: Az ételmérgezés általában az ételfogyasztást követően rövidesen jelentkezik, és gyakran társul hozzá hányás és hasmenés is. Az érintett személyek általában panaszkodnak hasi fájdalomról, lázról és általános rossz közérzetről is.
 • Vírusos vagy bakteriális fertőzés: A bakteriális vagy vírusos gastroenteritis gyakran járnak hányással és hasmenéssel. Emellett jelentkezhet láz, hasi fájdalom és általános gyengeség is. Ezek a betegségek gyakoribbak a gyermekek körében.
 • Emésztőrendszeri betegségek: A hányinger és a hányás oka lehet a gyomor- vagy nyombélfekély is. A gyomorfekély főként evés után jelentkező hasi fájdalommal jár, míg a nyombélfekély pont hogy üres gyomor mellett okoz panaszokat (például késő este vagy éjszaka). Fekély esetén a hányás mellett vérzés is jelentkezhet, és az állapot rosszindulatúvá, daganatossá is válhat. A hányás a vakbélgyulladás tünete is lehet.
 • Ételintolerancia: Csecsemőknél és kisgyerekeknél jelentkező hányás esetén érdemes az ételintoleranciára is gondolni, például a laktózérzékenységre.
 • Reflux: Refluxbetegségben a gyomorsav állandó visszaáramlása miatt a nyelőcső begyulladhat, ez a folyamatos ingerlés pedig hányáshoz vezethet.
 • Máj-, hasnyálmirigy- és epehólyag-betegségek: Ezen szervek betegségei esetén gyakran lép fel hányinger vagy hányás, de étvágytalanság, fáradtság és hasi fájdalom is lehet tünet.
 • Túlzott mértékű alkoholfogyasztás: A hányás további oka lehet a mértéktelen alkohol- és nikotinfogyasztás, ilyenkor szintén a szervezet védekező reakciójának tekinthető a hányás.
 • Mérgezések: Az alkohol és a romlott ételek mellett a nehézfém (pl. ólom vagy higany) vagy gombaméreg is okozhat hányást. Ilyenkor a cél a mérgező anyag mihamarabbi eltávolítása a szervezetből, ami a hányás révén valósul meg. Mérgezés esetén néha szándékos hánytatásra is szükség van. Mérgezés gyanúja esetén azonnal forduljunk orvoshoz!
 • Hormonális vagy anyagcserezavar: Az Addison-kór és a mellékpajzsmirigy túlműködése is járhat émelygéssel, hányással. Cukorbetegségben, máj- illetve veseelégtelenségben is jelentkezhet hányás.
 • Migrén: Néhány migrénes beteg hányással és hányingerrel is küzdhet a migrénrohamok során. Ez gyakran a migrén előrehaladottabb szakaszában jelentkezik.
 • Agyrázkódás: Az agyrázkódás és az agyat ért sérülések tünete is lehet a hányás. Ilyen esetben eszméletvesztés, emlékezetkiesés, fejfájás, látászavarok és különböző neurológiás tünetek is jelentkezhetnek.
 • Zöldhályogos roham: A glaukóma vagy zöld hályog a szemnyomás fokozódása miatt jön létre. A betegség a szem- és fejfájással és látászavarokkal jár. További tünete lehet a hányinger és hányás.
 • Meniére-betegség: Ez a belső fülben található egyensúly-érzékelő szerv betegségét jelenti. A Meniére-betegség szédüléssel, hányingerrel, hányással és gyakran egy- vagy kétoldali hallásvesztéssel jár.

Milyen más állapotokban jelentkezhet hányás?

A hányás nem mindig valamilyen betegség tünete. Más állapotokban is jelentkezhet, például ha a hányásért felelős agytörzsi központ aktiválódik vagy szédülés és forgás miatt. Összegyűjtöttünk olyan állapotokat is, amik nem tekinthetőek betegségeknek és mégis felléphet hányás:

 • Terhesség: A terhesség korai szakaszában a reggeli rosszullét gyakori, amely hányással is járhat. Ez általában a terhességi hormonok változásainak következménye.
 • Menstruáció: Egyes lányoknál a menstruáció első napjaiban a görcsös hasi fájdalom mellett hányás is jelentkezhet.
 • Gyógyszermellékhatások: Bizonyos gyógyszerek, például kemoterápiás szerek, erős fájdalomcsillapítók vagy pszichiátriai gyógyszerek szedésekor felléphet hányás is mellékhatásként.
 • Fokozott stressz: A nagymértékű vagy fokozott stressz pszichés úton is kiválthatja a hányás tünetét. Hányás jelentkezhet például vizsgák előtt vagy valamilyen lelkileg megterhelő időszakban, például egy párkapcsolat lezárulta esetén. A fóbiák is kiválthatnak hányást.
 • Utazás: Különösen gyermekek esetében gyakori az utazáskor fellépő hányás. Ilyenkor a szem észlelése és az egyensúly-érzékelő szerv között bomlik meg az összhang és jön létre a szédülés, émelygés és hányás.

Mik a hányás veszélyei?

Fontos tudni, hogy a hányásnak súlyos következményei lehetnek, különösen ha egymás után többször jelentkezik vagy szűnni nem akaró hányás áll fent. A hányás sav-bázis zavarokat okozhat, ugyanis a hányadékkal együtt a gyomorsav jelentős része is távozik. A szervezet a sav bázis zavarokat a légzéssel próbálja meg kompenzálni rövid távon, míg hosszú távon a vesén történő kiválasztással. Súlyos sav-bázis zavarok esetén azonban kórházi kezelésre is szükség lehet, ahol vérgáz analízis után infúzióval pótolják a hiányzó anyagokat. A hányás emellett térfogat- és elektrolitcsökkenést is okozhat, kiszáradáshoz vezethet. Ez különösen akkor gyakori, ha a hányás mellé hasmenés is társul, olyankor a szervezet rövid időn belül nagyon sok folyadékot veszíthet. A kiszáradás szempontjából rizikó csoportnak minősülnek a kisgyermekek és az idősek, rájuk különösen oda kell figyelni hányás során. A rendszeres hányás alultápláltságot is okozhat, ugyanis hányás során még azelőtt ürül a táplálék, mielőtt felszívódott volna és beépülhetne a sejtekbe. Krónikus hányás esetén a táplálás parenterális úton vagy szondával is megoldható. A hányás további veszélyes szövődménye az aspirációs tüdőgyulladás. Hányás és öklendezés során a hányadék egy része a légutakba juthat, ahonnan pedig a tüdőbe. A hányadék kiváló táptalajt jelent a baktériumoknak, ami miatt kialakulhat tüdőgyulladás is.

Milyen vizsgálatokra lehet szükség hányás után?

Hányás kapcsán érdemes kivizsgálni, hogy mi okozhatta ezt a tünetet. Ehhez szükség lehet vérvételre, vizelet- vagy széklettenyésztésre, melyekbőlhányás kivizsgálása azonosíthatóak a kórokozók. Emésztőrendszeri betegségek esetén a hasi ultrahang is sokat segíthet a kivizsgálásban. Ahogy fentebb említettük, nem csak emésztőrendszeri betegségek tünete lehet a hányás, így a kivizsgáláshoz szükség esetén sebész, neurológus, pszichiáter vagy nőgyógyász is bevonható. A hányás okától függetlenül is érdemes laborvizsgálatot végezni, hogy a sav-bázis és folyadék-ionháztartás állapotát ellenőrizzük és szükség esetén helyre állíthassuk.

Mit lehet tenni a hányás ellen?

A hányást nem minden esetben szükséges kezelni, ugyanis a hányásra érdemes úgy tekinteni, mint a szervezet védekező reakciójára, valamint mint egy betegség tünetére. Természetesen a hányást okozó betegséget kezelni kell, annak javulásával a hányás is javulni fog. Ha azonban a hányás súlyos, gyakori vagy további szövődményeket okozna, érdemes külön is kezelni. Ugyanígy érdemes a gyógyszer mellékhatással járó (például kemoterápia) vagy az utazási hányingert is csillapítani. A hányás és a hányinger csillapítása érdekében adhatóak gyógyszerek. Gyermekek esetében gyakran javasolt a Daedalon kúp, ez felnőtteknek tabletta formájában is elérhető, valamint a Cerucal tabletta is adható. Fontos még hányás esetén a folyadék és az elektrolitok pótlása. Érdemes óvatosan, lassan, apró kortyokban fogyasztani folyadékot, ami nem terheli meg a gyomrot. Ha a hányás súlyosabb szövődményeket okoz vagy felmerül a kiszáradás veszélye kórházi kezelésre lehet szükség. A kórházban parenterálisan, a gyomrot és a bélrendszer kikerülve pótolható a folyadék.

Téma szakértője

Specialitások:
 • ételallergia, ételintolerancia
 • cöliákia (lisztérzékenység)
 • reflux betegség
 • laktóz-, hisztamin érzékenység
 • csalánkiütés miatti gasztroenterológiai góckutatás
 • gyomorfekély
 • vastagbél divertikulózis, vastagbéldaganat szűrés
 • Reflux,SIBO
 • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)