Gyomorégés

Utolsó módosítás:2024.03.12 16:59

Mindennapi étkezésünk egy kis élvezetet vagy éppen egyszerű szükségletet jelent. Ám van, aki talán már az első falat után érzi: a gyomorégés árnyékot vet az étkezés örömére. Az égő érzés a mellkasban vagy a torokban nem csak kellemetlen, de akár az egész napot is befolyásolhatja. Hogyan élvezhetjük az étkezéseket, anélkül hogy a gyomorégés árnyékot vetne rá? Ismerjük meg ezt a gyakori tünetet, és fedezzük fel, hogyan szabadulhatunk meg tőle, hogy minden falat öröm legyen.

 

Mit jelent a gyomorégés?

Milyen jellegű fájdalommal jár a gyomorégés?

Milyen betegségek állhatnak a gyomorégés hátterében?

Milyen ételek elfogyasztása után jelentkezhet gyomorégés?

Kiknél fordul elő gyakran gyomorégés?

Jelentkezhet gyomorégés éhgyomor esetén is?

A hosszan fennálló gyomorégés szövődményei

A gyomorégés terápiája

Online Bejelentkezés

Dr. Pászthory Erzsébet

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Mit jelent a gyomorégés?

A gyomorégés az emésztőnedvek, különösen a gyomorsav, visszaáramlásának eredménye, amelyek a gyomorból a nyelőcsőbe kerülnek. A nyelőcső falai nem rendelkeznek olyan védőréteggel, mint a gyomor, így a gyomorsav kellemetlen érzéseket és irritációt okozhat. Ez gyakran a gyomor és a nyelőcső közötti alsó záróizom, az alsó nyelőcső-sphincter (LES) működési zavarával vagy elégtelenségével kapcsolatos.

Ennek eredményeként a betegnél gyomorégés jelentkezik, ami égő érzéssel társulhat a mellkasban. A gyomorégés együtt járhat más tünetekkel is, például böfögéssel, hasi diszkomfort érzésével és felfúvódással.

Az étkezés utáni fekvés, túlzott ételfogyasztás, zsíros vagy fűszeres ételek fogyasztása, valamint dohányzás és alkoholfogyasztás is hozzájárulhatnak a gyomorégés kialakulásához. A megfelelő életmódi és étrendi módosítások segíthetnek a gyomorégés tüneteinek enyhítésében. Fontos azonban, hogy súlyosabb esetekben vagy tartós gyomorégés esetén orvosi segítséget kérjen, mivel az elhanyagolt gyomorégés súlyosabb problémákhoz vezethet, például gyulladáshoz vagy az alsó nyelőcső-sphincter károsodásához.

Milyen jellegű fájdalommal jár a gyomorégés?

A gyomorégés a legtöbb esetben égő, csípő jellegű fájdalommal jár, amely a mellkas területén lokalizálódik. A gyomorégés során jelentkező fájdalom intenzitása változhat enyhe égő érzéstől egészen erős, kínzó érzésig.

A gyomorégés okozta fájdalom a mellkas középső vagy felső részén jelentkezik, gyakran a szegycsont mögött. Az érintettek gyakran úgy írják le, mintha a gyomorégés "felfelé" sugározna, néha egészen a torkukig. A kellemetlen érzés mellett a gyomorégés más tünetekkel is járhat, például savas vagy keserű ízű felböfögéssel, köhögéssel vagy a torokban érzett égő érzéssel. Ebben az esetben azonban általában reflux társul hozzá.

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a gyomorégés által okozott fájdalom a szívproblémák által okozott fájdalomhoz!

Milyen betegségek állhatnak a gyomorégés hátterében?

A gyomorégés gyakran a gastrooesophagealis reflux betegség (GERD) következménye, amely a gyomorsav visszaáramlásával járó állapot. Azonban számos más betegség és körülmény is hozzájárulhat a gyomorégés kialakulásához. Néhány lehetséges ok és kapcsolódó betegség:

 • GERD (gastrooesophagealis reflux betegség): Ez a kórkép a gyomorégés leggyakoribb oka. Az alsó nyelőcső-sphincter (LES) záróizom elégtelensége vagy működési zavara miatt a gyomorsav visszaáramolhat a nyelőcsőbe, így okozva a gyomorégés jellegzetes tüneteit.
 • Hiatus hernia: Ez akkor fordul elő, amikor a gyomor egy része átcsúszik a mellkasi üregbe a nyelőcső tetején lévő hiatuson keresztül. Ez növelheti a reflux, és így a gyomorégés kockázatát.
 • Peptikus fekélyek: A gyomor vagy a nyombél fekélyei is okozhatnak gyomorégést. Az ilyen fekélyek a gyomorsav és az emésztőenzimek káros hatására alakulnak ki.
 • Helicobacter pylori fertőzés: Ez a baktérium a gyomorban okozhat gyulladást és fekélyeket, ami gyomorégés kialakulásá is eredményezheti.
 • Gyógyszerek mellékhatásai: Bizonyos gyógyszerek, például az aszpirin, a nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok) és bizonyos vérnyomáscsökkentők is vezethetnek gyomorégés kialakulásához.
 • Dyspepsia: Különböző okokból származó gyomorproblémákat, gyomorsav-termelési zavarokat, például gyulladást vagy funkcionális probléákat foglal magában.
 • Gyulladásos kórképek: A belek gyulladásához, amely a Crohn-betegség vagy a colitis ulcerosa nevű állapotokban jelentkezhet, gyomorégés is társulhat.

Milyen ételek elfogyasztása után jelentkezhet gyomorégés?

A gyomorégés gyakran specifikus ételek, italok vagy étkezési szokások által kiváltott állapot. Az alábbiakban néhány olyan tényező található, amelyek hozzájárulhatnak a gyomorégés kialakulásához:

 • Fűszeres ételek: Erős fűszerek, például chili, curry vagy borsos ételek fogyasztása gyomorégés kialakulásához vezethet.
 • Zsíros ételek: Nagy mennyiségű zsírban gazdag ételek, például sült ételek, vagy tejszínes desszertek fogyasztása is hozzájárulhat a gyomorégés kialakulásához.
 • Citrusfélék: Narancs, citrom, grapefruit és más citrusfélék savasak lehetnek, és irritálhatják a gyomor belső falát, így vezetve a gyomorégés jellegzetes fájdalmához.
 • Paradicsom és paradicsom alapú ételek: A paradicsom savas, és ennek következtében a paradicsom alapú ételek (szószok, levesek) is gyomorégés megjelenésével járhatnak.
 • Hagyma és fokhagyma: Ezek az élelmiszerek szintén gyomorsavtermelést stimulálhatnak és a nyelőcsövet irritálhatják.
 • Kávé és tea: Koffein tartalmú italok, például kávé és fekete tea, stimulálhatják a savtermelést, így vezetve a gyomorégés kialakulásához.
 • Csokoládé: A csokoládéban található teobromin és a magas zsírtartalom miatt néhány ember számára gyomorégést okozhat.
 • Fokozott étkezési mennyiség: Túl sok étel elfogyasztása egy ülésben növelheti a gyomorsav termelését és nyomást gyakorolhat a nyelőcsőre.
 • Szénsavas italok: Üdítők, szénsavas víz és más gázos italok fogyasztása fokozhatja a gyomorégés kockázatát.
 • Alkohol: Az alkohol fogyasztása relaxálhatja az alsó nyelőcső-sphincter izmot, ami növelheti a gyomor tartalmának visszaáramlását a nyelőcsőbe.

Érdemes figyelni az étrendre és kísérletezni az élelmiszerek kizárásával vagy mérséklésével a tünetek enyhítése érdekében. Ha a probléma tartós vagy súlyosforduljon Központjaink orvosaihoz a megfelelő diagnózis és terápia érdekében.

Kiknél fordul elő gyakran gyomorégés?

Gyomorégés gyakran fordul elő azoknál az embereknél, akik az alábbi csoportokba tartoznak:

 • Várandós nők: A terhesség alatt a méh növekedése a gyomorra nyomást gyakorolhat, ami a gyomorsav visszaáramlását eredményezheti, így vezetve a gyomorégés jellegzetes tüneteihez.
 • Elhízott egyének: Az elhízás hozzájárulhat a gyomorégéshez, mivel a testsúly nyomást gyakorolhat a hasüregre és a gyomorra.
 • Idős emberek: Az idősebb korban a záróizmok, például az alsó nyelőcső-sphincter, gyengülhetnek, ami növelheti a gyomorsav visszaáramlásának, így a gyomorégés kialakulásának is kockázatát.
 • Dohányosok: A dohányzás a gyomorégés kockázatát nagyban növelheti, mivel a dohányfüst irritálhatja a nyelőcsövet és csökkentheti az alsó nyelőcső-sphincter hatékonyságát.
 • Étkezési szokások: Azok, akik étkezés után lefekszenek, vagy közvetlen lefekvés előtt étkeznek, nagyobb eséllyel tapasztalhatják a gyomorégés tüneteit.
 • Emeléssen, hajolgatással járó munka esetén: Olyan szakmákban dolgozók, ahol gyakran emelniük vagy hajolniuk kell, nagyobb eséllyel szenvedhetnek gyomorégés tüneteitől, mivel ezek a mozgások növelhetik a gyomortartalom visszaáramlását.

 

Jelentkezhet gyomorégés éhgyomor esetén is?

Igen, a gyomorégés jelentkezhet éhgyomri állapotban is. Ha valaki hosszú ideig nem eszik, a gyomorban található gyomorsav továbbra is termelődik, és az üres gyomorban lehetőség van a savas tartalomnak a nyelőcsőbe való visszaáramlására.

 

A hosszan fennálló gyomorégés szövődményei

A hosszan fennálló gyomorégés súlyos szövődményekhez vezethet, ha nem kezelik megfelelően. Néhány lehetséges szövődmény gyomorégés esetén a következő:

 • Erosive Oesophagitis (gyulladt nyelőcső): A krónikus gyomorégés során a gyomorsav állandóan irritálhatja a nyelőcső falát, ami gyulladást ésGyomorégés károsodást okozhat. Ez erózív oesophagitishez vezethet, amely súlyosabb fájdalmat és kényelmetlenséget okozhat.
 • Barrett-nyelőcső: Ha a gyomorsav folyamatosan irritálja a nyelőcsövet, hosszabb távon Barrett-nyelőcső alakulhat ki. Ez egy olyan állapot, amelyben a nyelőcső felső részén a normális laphámsejteket helyettesítik azok, amelyek hasonlítanak a gyomor belső borítására, de ellenállóbban a gyomorsavval szemben. Barrett-nyelőcső növeli a nyelőcsőrák kialakulásának kockázatát.
 • Nyelőcsőszűkület: A gyomorégés okozta hosszan tartó gyulladás miatt a nyelőcső hegesedhet, ami nyelőcsőszűkülethez vezethet. Ez a szűkület nehezítheti az ételek és italok áthaladását a nyelőcsövön, és nyelészavarokhoz vezethet.
 • Köhögés és légúti problémák: A gyomorsav visszaáramlása a légutakat is irritálhatja, ami köhögéses tüneteket okozhat. A krónikus köhögés és légzési nehézségek a gyomorégés szövődménye lehet.
 • Nyelőcsőrák: A legkomolyabb szövődmény a nyelőcsőrák kialakulása. A Barrett-nyelőcső növeli a rákos elváltozások kockázatát a nyelőcsőben.

 

A gyomorégés terápiája

A gyomorégés terápiája a tünetek súlyosságától és gyakoriságától függ. Az alábbiakban néhány általános terápiás megközelítést lehet olvasni gyomorégés esetén:

 • Életmódbeli változtatások:
  • Étkezési szokások: Kisebb adagok fogyasztása segíthet csökkenteni a gyomorégés kockázatát. Fontos elkerülni az étkezést lefekvés előtt, és segíthet legalább 2-3 órával az alvás előtt vacsorázni.
  • Étel- és italválasztás: Gyomorégés esetén ajánlott kerülni a fűszeres, zsíros, citrusos ételeket, valamint a koffein és az alkohol fogyasztását, mivel ezek gyakran provokálhatják a gyomorégés tüneteit.
 • Gyógyszerek:
  • Antacidok: Ezek a gyógyszerek semlegesítik a gyomorsavat, és azonnali enyhülést nyújthatnak.
  • H2-receptor blokkolók: Ez a gyógyszercsoport csökkenti a gyomorsav termelését, hosszabb távú hatással.
  • Protonpumpa-gátlók (PPI): Ezek a gyógyszerek hatékonyan csökkentik a gyomorsav termelését, és hosszabb távon alkalmazhatók gyomorégés terápiájára.
 • Étrend-kiegészítők:
  • Alginátok: Olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek gátolják a gyomorsav visszaáramlását a nyelőcsőbe, képezve egy védőréteget a nyálkahártyán.
 • Súlycsökkentés:
  • Túlsúly esetén a súlycsökkentés segíthet a gyomorégés kockázatának csökkentésében.
 • Fizikai aktivitás:
  • A testmozgás támogathatja az egészséges emésztést, de az intenzív edzés vagy előtt érdemes kerülni az étkezést, hogy ne provokáljuk ki a gyomorégést.
 • Eszközök és pozícióváltoztatás alvás közben:
  • A párna megemelése segíthet megelőzni a gyomorsav visszaáramlását.

   Téma szakértője

   Specialitások:
   • irritábilis bél szindróma (IBS)
   • SIBO
   • bél minkrobiom problémáinak kezelése
   • funkcionális bélbetegségek
   • emésztőszervi panaszok komplex vizsgálata 
   • funkcionális gasztroenterológia – holisztikus gyógyítás, testi és lelki okok feltárása, a pácienssel közösen a gyógyulás útjának megtervezése