Vastagbélrák

Utolsó módosítás:2024.05.22 23:14

Mi történik, ha egy reggel véres székletet talál a vécében? Az első sokk után kétségek és félelmek törnek Önre: mi lehet az oka? A vastagbélrák, amely alattomosan, gyakran tünetmentesen fejlődik ki, ilyen baljós jelekkel hívhatja fel magára a figyelmet. Ez a betegség, mely a vastagbél és a végbél nyálkahártyájának sejtjeit támadja, nemcsak az egyik leggyakoribb, de az egyik legjobban kutatott rákfajta is. A korai felismerés életet menthet, ezért a figyelmeztető jelek, mint a véres széklet, soha nem hagyhatók figyelmen kívül.

Az emésztőrendszer áttekintése - a szájüregtől a vastagbélig

Mi az a vastagbélrák?

A vastagbélrák életkori előfordulása

A vastagbélrák tünetei

Hogyan alakul ki a vastagbélrák?

Milyen genetikai tényezők játszhatnak szerepet a vastagbélrák kialakulásában?

A vastagbélrák diagnózisa

A vastagbélrák kezelése

Az emésztőrendszer áttekintése - a szájüregtől a vastagbélig

Az emésztőrendszer egy bonyolult, de rendkívül hatékony rendszer, amely a táplálék feldolgozásáért és a tápanyagok felszívódásáért felelős. A folyamat a szájüregben kezdődik, ahol a táplálék mechanikai és kémiai feldolgozása történik.

Szájüreg

Az emésztés első állomása a szájüreg, ahol a mechanikai és kémiai feldolgozás megkezdődik. A fogak felaprítják a táplálékot, miközben a nyálmirigyek által termelt nyál, amely amilázt tartalmaz, elkezdi a szénhidrátok lebontását. A nyelv segít összekeverni az ételt és előkészíteni a nyelésre.

Nyelőcső

A szájüregből a táplálék a garaton át a nyelőcsőbe kerül, egy izmos csőbe, amely perisztaltikus mozgásokkal juttatja az ételt a gyomorba.

Gyomor

A gyomorban az étel tovább bomlik a gyomorsav és az emésztőenzimek hatására. A gyomor izmos fala keverő mozgásokat végez, amely elősegíti az étel emésztését és pépesítését. A gyomor savas környezete elpusztítja a baktériumok nagy részét, és a pepszin enzim megkezdi a fehérjék lebontását.

Vékonybél

A részlegesen megemésztett táplálék a vékonybélbe kerül, amely három szakaszból áll: a patkóbélből (duodenum), az éhbélből (jejunum) és a csípőbélből (ileum). A patkóbélben az epe és a hasnyálmirigy váladékai tovább bontják a zsírokat, fehérjéket és szénhidrátokat. A vékonybélben történik a tápanyagok legnagyobb részének felszívódása a véráramba.

Vastagbél

A vékonybélből a megemésztett táplálék maradványai a vastagbélbe (colon) jutnak. A vastagbél fő szakaszai a következők:

 • Vakbél (cecum): Az emésztés folyamata itt folytatódik, és a bélbaktériumok szerepet játszanak a rostok lebontásában.
 • Felszálló vastagbél (colon ascendens): Víz és sók felszívódása történik.
 • Haránt vastagbél (colon transversum): További víz és tápanyag felszívódás zajlik.
 • Leszálló vastagbél (colon descendens): A béltartalom tovább sűrűsödik.
 • Szigmabél (colon sigmoideum): A széklet formálása és tárolása zajlik.
 • Végbél (rectum): A széklet tárolódik, mielőtt az anális csatornán keresztül távozik a szervezetből.

A vastagbélben a víz és az elektrolitok felszívódnak, és a baktériumok fontos szerepet játszanak a maradék tápanyagok lebontásában, valamint a K-vitamin és egyéb vitaminok termelésében.

Az emésztőrendszer végső szakasza a végbél és az anális csatorna, ahol a széklet tárolódik, majd a székelés során kiürül a testből. Az egész rendszer koordinált működése biztosítja, hogy a szervezet hatékonyan hasznosítsa a táplálékból származó tápanyagokat és eltávolítsa a felesleges anyagokat.

Mi az a vastagbélrák?

A vastagbélrák, más néven kolorektális karcinóma, az egyik leggyakoribb és legjobban kutatott daganatos megbetegedés világszerte. A vastagbélrák a vastagbél és a végbél nyálkahártyájában kialakuló rosszindulatú elváltozásokat foglalja magában. Érdekessége, hogy korai stádiumban gyakran tünetmentes, így a rendszeres szűrővizsgálatok kiemelkedően fontosak a megelőzésben és a korai felismerésben. Az életmód, például a rostszegény táplálkozás és a mozgásszegény életmód, jelentős szerepet játszik a betegség kialakulásában, de genetikai tényezők is közrejátszhatnak. A vastagbélrák kezelése sokrétű, magában foglalja a sebészeti beavatkozást, kemoterápiát és sugárterápiát, amelyek kombinációja a beteg egyéni állapotától függően kerül megválasztásra.

A vastagbélrák életkori előfordulása

A vastagbélrák előfordulása szorosan összefügg az életkorral. Bár a vastagbélrák bármely életkorban kialakulhat, a legtöbb eset 50 év feletti embereknél fordul elő. Az életkor előrehaladtával a kockázat jelentősen növekszik.

Életkori előfordulás

 • 50 év felett: Az esetek túlnyomó többsége (kb. 90%) 50 év feletti embereknél jelentkezik. A rendszeres szűrővizsgálatok megkezdését éppen ezért általában 50 éves kortól ajánlják.
 • Fiatalabb korosztály: Bár ritkábban, de 50 év alatt is előfordulhat vastagbélrák. Az ilyen esetekben gyakran genetikai tényezők, mint például örökletes szindrómák (pl. familiáris adenomatózus polipózis, Lynch-szindróma) állhatnak a háttérben. Az utóbbi években azonban növekvő tendenciát mutat a vastagbélrák előfordulása a 20-49 éves korosztályban is, amely felhívja a figyelmet az életmódbeli tényezők és a korai szűrés fontosságára.

A vastagbélrák tünetei

A vastagbélrák korai stádiumban általában nem produkál feltűnő tüneteket, így kiemelten fontosak a rendszeres szűrővizsgálatok. Azonban ha a betegség későbbi stádiumban van, akkor jellegzetes tünetek jelentkezhetnek:

 • Székletürítés változásai: A székletürítésben bekövetkező változások, például a széklet színének, formájának vagy állagának megváltozása, illetve a véres vagy nyálkás széklet lehet az első jelek között.
 • Hasmenés vagy székrekedés: Váltakozó hasmenés és székrekedés esetén is érdemes figyelni, mivel ezek is vastagbélrákra utalhatnak.
 • Fogyás és étvágytalanság: Az érintettek fogyása, étvágytalansága és általános gyengesége is jelentkezhet előrehaladottabb stádiumban.
 • Véres széklet: A daganat fbevérzése, kifekélyesedése miatt véres széklet előfordulása is figyelmeztető jel lehet.
 • Vas hiánya: A folyamatos véres széklet vasveszteséget okozhat, ami vérszegénységhez vezethet.
 • Bélmozgás változásai: Székrekedés, hasmenés vagy a bélmozgások fokozódása is előfordulhat.
 • Fájdalom és görcsök: A hasban vagy a végbélnyílás környékén jelentkező fájdalom és görcsök is vastagbélrákra utalhatnak.
 • Fáradtság és gyengeség: Az előrehaladott vastagbélrák fáradtságot és kimerültséget okozhat.
 • Hasi puffadás: Folyamatos puffadásérzés is lehet a betegség tünete.

Ezek a tünetek más betegségekkel is összefüggésbe hozhatók, így bármilyen változást észlelve fontos az orvosi vizsgálat. A korai diagnózis és kezelés lényeges a vastagbélrák sikeres kezelésében és a túlélési esélyek növelésében.

Hogyan alakul ki a vastagbélrák?

A vastagbélrák kialakulása egy több lépcsős folyamat, amely során a vastagbél vagy a végbél nyálkahártyájának sejtjei rosszindulatúvá válnak. Az alábbiakban részletesen bemutatom ezt a folyamatot.

 • Polipok kialakulása: A vastagbélrák általában a vastagbél vagy a végbél belső falán lévő polipokból indul ki. Ezek a polipok jóindulatú növedékek, amelyek idővel Vastagbélrákrosszindulatúvá transzformálódhatnak. A polipok különböző típusai közül a leggyakoribbak az adenomatózus polipok (adenómák), amelyek a legnagyobb valószínűséggel alakulnak át vastagbélrákká.
 • Genetikai és molekuláris változások: A polipok rosszindulatúvá válása genetikai és molekuláris változások sorozatán keresztül történik. Az alábbiakban néhány fontosabb lépés és tényező található:
  • Génmutációk: A vastagbél sejtjeinek DNS-ében bekövetkező mutációk kritikus szerepet játszanak. Ezek a mutációk hatással lehetnek a sejtosztódást és a sejthalált szabályozó génekre. A legismertebb mutációk közé tartoznak az APC, KRAS, és TP53 gének változásai.
  • Mikroszatellita instabilitás: Ez egy genetikai instabilitási forma, amely bizonyos örökletes vastagbélrák szindrómákban, például a Lynch-szindrómában gyakori.Nagyon kutatott terület ez a patológusok által, hogy meghatározzák, milyen mértékű a mikroszatellita instabilitás szerepe a vastagbélrák kialakulásában, és milyen prognózist mutat.
  • DNS-metilációs zavarok: A DNS metilációja a gének kifejeződését szabályozza. A metilációs mintázat megváltozása hozzájárulhat a vastagbélrák kialakulásához.
 • Tényezők, amelyek növelhetik a vastagbélrák kockázatát: Számos tényező hozzájárulhat a polipok kialakulásához és a rákos folyamat megindulásához:
  • Életkor: Az idősebb embereknél nagyobb a kockázat.
  • Családi anamnézis: A családban előforduló vastagbélrák vagy polipok növelik a kockázatot.
  • Genetikai tényezők: Bizonyos örökletes szindrómák, mint például a familiáris adenomatózus polipózis (FAP) és a Lynch-szindróma, jelentősen növelik a kockázatot.
  • Gyulladásos bélbetegségek: Krónikus gyulladásos bélbetegségek, mint például a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa, növelhetik a kockázatot.
  • Életmódbeli tényezők: A magas zsírtartalmú, alacsony rosttartalmú étrend, mozgásszegény életmód, elhízás, dohányzás és túlzott alkoholfogyasztás mind növelhetik a kockázatot.
 • Progresszió a rákos stádiumokig: A polipok először jóindulatúak, de idővel – gyakran évek alatt – átalakulhatnak rosszindulatú daganatokká. A rosszindulatú sejtek képesek behatolni a vastagbél falának rétegeibe, majd onnan továbbterjedhetnek a nyirokrendszeren és a véráramon keresztül más szervekre is, áttéteket (metasztázisokat) képezve.
 • Megelőzés és korai felismerés: A rendszeres szűrővizsgálatok, például a kolonoszkópia, kulcsfontosságúak a vastagbélrák korai felismerésében és megelőzésében. A kolonoszkópia során az orvos észlelheti és eltávolíthatja a polipokat, mielőtt azok rosszindulatúvá válnának. Az egészséges életmód, a kiegyensúlyozott étrend, a rendszeres testmozgás és a dohányzás és alkoholfogyasztás kerülése szintén hozzájárulhat a vastagbélrák kockázatának csökkentéséhez.

Milyen genetikai tényezők játszhatnak szerepet a vastagbélrák kialakulásában?

Bizonyos genetikai tényezők hajlamosíthatnak az adenomák (jóindulatú daganatok) és/vagy a vastagbélrák kialakulására, amelyek közül a legjelentősebbek a familiáris adenomatosus polipózis (FAP) és a Lynch-szindróma (herediter nem polypoid colorectalis carcinoma, HNPCC). Ezek az öröklött genetikai rendellenességek magasabb kockázatot jelentenek a vastagbélrák kialakulására.

A FAP olyan örökletes állapot, amelyben több száz vagy több ezer polip alakul ki a vastagbélben és a vékonybélben, amelyek előfutárai lehetnek a vastagbélráknak. A FAP-ban szenvedőknek gyakran profilaktikus műtéten kell átesniük a vastagbél eltávolítása érdekében, hogy megelőzzék a rák kialakulását.

A Lynch-szindróma olyan örökletes állapot, amely szintén magasabb kockázatot jelent a vastagbélrákra. Ez a betegség az DNS javítási mechanizmusok hibái miatt jelentkezik, ami növeli a rákos sejtek kialakulásának esélyét.

Azonban az öröklött genetikai mutációk csak kis részét teszik ki az összes vastagbélrák esetnek (kb. 5-10%), míg a legtöbb vastagbélrák az életmóddal és a környezeti tényezőkkel összefüggő tényezőknek tulajdonítható.

A vastagbélrák diagnózisa

A vastagbélrák diagnózisa számos vizsgálat és eljárás kombinációját foglalja magában, amelyek célja a daganat jelenlétének és stádiumának meghatározása. Az alábbiakban részletesen ismertetem a diagnosztikai módszereket:

 • Klinikai vizsgálat és anamnézis felvétele:
  • Az orvos által végzett fizikális vizsgálat során azonosíthatók olyan tünetek, amelyek a vastagbélrákra utalhatnak, például a hasi fájdalom vagy a véres széklet. Az anamnézis során az orvos megkérdezi a beteget a tüneteiről, az egészségügyi előzményekről és a családi anamnézisről, hogy fordult-e elő korábban a családban vastagbélrák.
 • Laboratóriumi vizsgálatok:
  • Vérkép: A vérkép segíthet az anémia vagy más vérszegénység jeleinek azonosításában, amelyek a vastagbélrákhoz kapcsolódhatnak.
  • Vérvizsgálatok: Bizonyos tumormarkerek, például a carcinoembrionális antigén (CEA) vagy a CA 19-9 szintjének mérése segíthet a rák jelenlétének és a kezelés hatékonyságának monitorozásában.
 • Képalkotó eljárások:
  • Kolonoszkópia: Ez a legfontosabb vizsgálat a vastagbélrák diagnózisában. A kolonoszkópia során egy hajlékony csőbe (kolonoszkópba) helyezett kamerával vizsgálják meg a vastagbelet és a végbélt, és lehetővé teszik a daganatok és polipok azonosítását és biopsziát.
  • CT-vizsgálat: A hasi és kismedencei CT-vizsgálat segíthet a daganatok és a nyirokcsomók terjedésének értékelésében.
  • MRI-vizsgálat: Az MRI vizsgálat további részletes képeket biztosít a daganatok és a környező szövetekről.
  • PET-CT: Ez a vizsgálat az anyagcsere aktivitását méri a test különböző területein, segítve a daganatok és áttétek azonosítását.
 • Biopszia:
  • A kolonoszkópia során vagy egy másik eljárás során vett szövetminták biopsziája segít a daganat típusának és stádiumának meghatározásában.

A vastagbélrák diagnózisa a fent említett vizsgálatok kombinálásával történik, és az eredmények alapján az orvos meghatározza a legmegfelelőbb kezelési tervet a beteg számára. A korai diagnózis és a megfelelő kezelés létfontosságú a betegség sikeres kezelése szempontjából.

A vastagbélrák kezelése

A vastagbélrák kezelése általában a daganat stádiumától, elhelyezkedésétől és az egyéni egészségügyi állapottól függ. A kezelési terv általában több módszert is magában foglalhat, például sebészetet, kemoterápiát, sugárterápiát és célzott terápiát. Az alábbiakban részletesen bemutatom ezeket a kezelési lehetőségeket:

 • Sebészet:
  • Reszekció: A daganat és a környező egészséges szövetek eltávolítása műtéti úton. Ha csak a vastagbél egy része érintett, akkor a műtét során csak ez a rész kerül eltávolításra, de ha a daganat nagyobb vagy terjedelmesebb, akkor sajnos nagyobb vastagbélszakasz kerül eltávolításra (totál colectomia). Amennyiben a végbél is érintett, akkor lehet szükség a végbél részleges vagy teljes eltávolítására (rektum reszekció).
 • Kemoterápia:
  • Adjuváns kemoterápia: A műtét után adott kemoterápiás kezelés, amely segíthet megelőzni a vastagbélrák visszatérését vagy terjedését.
  • Neoadjuváns kemoterápia: A műtét előtt adott kemoterápiás kezelés, amely csökkentheti a daganat méretét vagy segíthet a műtét előtti előkészítésben.
 • Sugárterápia:
  • Adjuváns sugárterápia: A műtét után adott sugárterápia, amely segíthet megelőzni a daganat visszatérését.
  • Neoadjuváns sugárterápia: A műtét előtt adott sugárterápia, amely segíthet a vastagbélrák méretének csökkentésében vagy a műtét előtti előkészítésben.
 • Célzott terápia:
  • Olyan gyógyszerek alkalmazása, amelyek specifikusan a rákos sejtek bizonyos tulajdonságait célozzák meg, például azokat a géneket vagy fehérjéket, amelyek nélkülözhetetlenek a tumor növekedéséhez és túléléséhez.
 • Immunterápia:
  • Az immunrendszer erősítése olyan gyógyszerekkel, amelyek segítik a szervezetet a rákos sejtek elleni küzdelemben.
 • Palliatív kezelés:
  • A daganatos betegeknek nyújtott kezelési forma, amelynek célja a tünetek enyhítése és az életminőség javítása, különösen azoknál, akiknek már előrehaladott stádiumú a betegségük és a gyógyulás nem lehetséges.

A vastagbélrák kezelési tervjének meghatározásakor az orvos figyelembe veszi a beteg egyéni körülményeit, az általa megjelenített tüneteket és a daganat jellemzőit. A multidiszciplináris megközelítés, amelyben onkológusok, sebészek, sugárterapeuták és más szakemberek együttműködnek, fontos a betegnek a legmegfelelőbb és legteljesebb ellátásának biztosítása érdekében.

Téma szakértői