Hírek

Mi a baj a nyugati étrenddel, mit ajánl a gasztroenterológus?

Mi a baj a nyugati étrenddel, mit ajánl a gasztroenterológus?

A fejlett nyugati világban egyre több szó esik arról, hogy az úgynevezett nyugati típusú étrend – vagyis a rohanó ember étrendje – nem tesz jót nekünk. Nemcsak az emésztőrendszerünk, de a kognitív képességeink és pszichénk, a teljes szervezetünk is kárát látja annak, ha erősen feldolgozott, transzzsírsavakban gazdag ...

Reflux: köhögés is jelezheti

Reflux: köhögés is jelezheti

A jellegzetes égő érzés a mellkasban gyomorégésre figyelmeztet, ám ha a reflux köhögést okoz, akár egyéb tünet nélkül is, már nehezebb felismerni. Dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, a Gasztroenterológiai Központ orvosa elmondta, hogy milyen összefüggés lehet a légúti tünetek és a reflux között.

Székrekedés, puffadás is lehet a divertikulózis tünete

Székrekedés, puffadás is lehet a divertikulózis tünete

A vastagbélben kialakuló divertikulumok, vagyis kis kiboltosulások a legkülönbözőbb panaszokhoz vezethetnek, különösen, ha begyulladnak. A divertikulosis gyakori betegség, az 50 év feletti lakosság közel felét érinti, azonban nem mindenki tud róla. Dr. Sárdi Krisztina , a Gasztroenterológiai Központ belgyógyász, gasztroenterológusa arra hívta fel ...

Puffadás, hasfájás: mi a különbség az IBS és a SIBO közt?

Puffadás, hasfájás: mi a különbség az IBS és a SIBO közt?

Egyre szélesebb körben válnak ismertté az IBS és a SIBO kifejezések, ugyanis egyre többen bajlódnak emésztési problémákkal. Mielőtt azonban bárki önmagát diagnosztizálná irritábilis bél szindrómával (IBS) vagy kontaminált vékonybél szindrómával (SIBO), érdemes ezt szakorvosra bízni, hiszen a más ...

Probiotikumok – vajon érdemes őket szedni?

Probiotikumok – vajon érdemes őket szedni?

A probiotikumok jótékony hatással lehetnek bélmikrobiótánkra és általános egészségi állapotunkra; ám alkalmazási lehetőségeiket, valamint valódi hatékonyságukat tekintve egyelőre sok a bizonytalanság. Hogy mikor és milyen céllal érdemes ezeket a készítményeket fogyasztani, arról dr. Pászthory ...

Miért rajonganak a dietetikusok a fermentált ételekért?

Miért rajonganak a dietetikusok a fermentált ételekért?

A világ minden táján találunk olyan ételeket, amelyeket a „jó” mikrobák segítségével készítenek. A koreai kimcsi, a török ayran, a svéd surströmming (erjesztett hering) vagy a hazánkban nagy népszerűségnek örvendő kovászos uborka is közéjük tartozik. Imre Noémi, a Gasztroenterológiai Központ dietetikusa, ...

 Funkcionális bélbetegségek és kezelésük modern szemlélete

Funkcionális bélbetegségek és kezelésük modern szemlélete

December elején rendkívül informatív és magas színvonalú szakmai napon vehettek részt mindazok, akik ellátogattak a Prima Medica Egészséghálózat és a Gasztroenterológiai Központ eseményére, amelyen a szakma jelentős képviselői osztották meg tudásukat, tapasztalataikat fontos, aktuális témákban. 

A lisztérzékenység is kiválthat migrénes panaszokat?

A lisztérzékenység is kiválthat migrénes panaszokat?

A hosszantartó fejfájás és migrén hátterében akár cöliákia is meghúzódhat, a panaszok pedig ez esetben jelentős mértékben csökkenthetők a gluténmentes diéta segítségével. A megoldás felé vezető első lépéseként azonban utána kell járnunk, mi is okozza pontosan panaszainkat – javasolja dr. Sárdi ...

Funkcionális bélbetegségek és kezelésük modern szemlélete

Funkcionális bélbetegségek és kezelésük modern szemlélete

Funkcionális bélbetegségek és kezelésük modern szemlélete  címmel rendezi meg novemberi szakmai napját a Prima Medica EgészségHálózat és a Gasztroenterológiai Központ

Alacsony FODMAP-diéta: kiknek és hogyan segíthet?

Alacsony FODMAP-diéta: kiknek és hogyan segíthet?

Azoknak, akik gyakran küzdenek emésztési problémákkal vagy diagnosztizált IBS-ük van, ismerősen csenghet az ún. alacsony-FODMAP-diéta kifejezés. Mely betegségek esetén és hogyan érdemes belefogni ebbe a speciális étrendi ajánlásba? Milyen veszélyeket rejtenek az interneten keringő alacsony FODMAP étrendi ajánlások? Többek között ...