Epehólyag gyulladás

Utolsó módosítás:2024.06.07 23:45

Az epehólyag gyulladás közismerten egy nagy fájdalommal járó betegség, ám azt már kevesebben tudják, hogy a fájdalom mellett milyen problémákat okozhat még az epehólyag gyulladás. Az epehólyag sok fontos, az emésztést és a szervezetünk egyensúlyát elősegítő munkát végez, amik sérülhetnek epehólyag gyulladás esetén.

 

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Gasztroenterológiai Központban
Az epehólyag gyulladás jelentése
Az epehólyag gyulladás okai
Az epehólyag gyulladás tünetei
Az epehólyag gyulladás lefolyása, szövődményei
Az epehólyag gyulladás vizsgálata, felismerése
Az epehólyag gyulladás kezelése

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Gasztroenterológiai Központban

Az epehólyag gyulladás jelentése

Az epehólyag gyulladás – latin nevén cholecystitis - egy gyakori és igencsak fájdalmas gasztroenterológiai kórkép, mely főként a középkorú és idősebb nőket érinti. Epehólyag gyulladás esetén az epehólyag vörös és duzzadt lehet, ilyenkor ugyanis nem tud ürülni belőle az epének nevezett emésztőnedv.
Az epehólyag a máj mellett található kicsi üreges szerv, melynek feladata az epe tárolása és az emésztés segítése. Az epe egy zöldes-sárga színű folyadék, ami különböző összetevőkből áll; többek között vízből, elektrolitokból, epesavakból, koleszterinből, foszfolipidekből és bilirubinból. A máj feladata az epe termelése, majd az intrahepatikus epeutakon keresztül az epehólyagba juttatja. Az epehólyag tárolja és a belekbe üríti az epét, hogy segítse az emésztést. Az epe tehát a májból kiválasztott anyagokat is tartalmazza és segít a koleszterin, a bilirubin (a vörösvérsejtek lebomlásának végterméke) és más anyagok szervezetből való kiürítésében a bélrendszerbe juttatással. Az epe emellett fontos szerepet tölt be a zsírok lebontásában és felszívódásában, valamint serkenti a bél perisztaltikus mozgását is. Az epehólyag megfelelő működése nélkül a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) felszívódása is csökkenhet, ami hosszú távon tápanyaghiányhoz vezethet.

Az epehólyag gyulladás lehet akut, amikor hirtelen, erős fájdalom jelentkezik és sürgős ellátást is igényel. Az epehólyag gyulladás emellett lehet krónikus, ez általában visszatérő epekő talaján alakul ki, ilyenkor a gyulladás létrejötte és a tünetek megjelenése egy lassabb, de hosszan tartó folyamat. A krónikus epehólyag gyulladás visszatérő is lehet. Érdemes megjegyezni, hogy attól függetlenül, hogy enyhébb tünetekkel jelentkezhet a krónikus epehólyag gyulladás, hosszú távon ő is komoly szövődményeket okozhat.

Kapcsolódó cikkünk

Mi történik a gasztroenterológusnál?

Mi történik a gasztroenterológusnál?

Hasfájás, gyomorégés és puffadás – csak néhány olyan, az étkezéssel összefüggő panasz, amivel gasztroenterológushoz fordulunk. A gasztroenterológia az emésztőszervek betegségeivel foglalkozó, a belgyógyászatból önállósodott szakterület. Dr. Sárdi Krisztinát , a Gasztroenterológiai Központ ...

Az epehólyag gyulladás okai

Ahogy azt már korábban is említettük, az epehólyag gyulladás leggyakoribb oka az epekő. Az epekő megkeményedett epét jelent, azt az állapotot, amikor kis méretű kövek csapódnak ki az epéből. Az epehólyagon belül egy kényes egyensúly uralkodik az epe összetevői között, amennyiben ez az egyensúly felborul és az egyik anyag nagyobb koncentrációban lesz jelen, elindulhat az epekő képződés folyamata. Ezek általában az epehólyag alján képződnek, de onnan ,,útra indulhatnak” és akár meg is akadhatnak az epevezetékben vagy az epehólyag nyílásánál. Ha egy epekő elzárja az epehólyag nyílását, nem tud ürülni az epe, ezért visszaáramlik az epehólyagba. Ez elősegítheti a fertőzések kialakulását, valamint az emésztési funkció kieséséből származó tünetek létrejöttét. Az is előfordulhat, hogy az epekő sodródik az áramlással: részben elzárhatja az epehólyag kivezetését, majd leválhat onnan. Ez visszatérő panaszokhoz és krónikus epehólyag gyulladás kialakulásához vezethet. Az epekövek mellett a következő állapotokban alakulhat még ki epehólyag gyulladás:

 • Epeúti szűkület: Az epeúti betegségek krónikus gyulladást és hegesedést, szűkületet okoznak az epevezetékben. Ez akadályozhatja az epe áramlását.
 • Epeúti diszkinézia: Ez egy funkcionális epehólyagbetegség, amely hatással van az epehólyag mozgékonyságára. Ez azt jelenti, hogy az epehólyag izmai nem húzódnak össze eléggé ahhoz, hogy kipréseljék a kellő mennyiségű epét.
 • Daganat: Az epehólyagban vagy az epevezetékben lévő daganat akadályozhatja az epe áramlását.
 • Ischaemia: Az epehólyag csökkent vérellátása krónikus vagy akut gyulladást okozhat, attól függően, hogy mennyire súlyos. Az iszkémiát okozhatja érelzáródás vagy az erek gyulladása (vaszkulitisz) is.
 • Fertőzés: Az epehólyagban vagy az epevezetékben bakteriális fertőzés is kialakulhat, bár ez gyakoribb epekövek jelenlétében. A fertőzések irritálhatják és akár bontani is kezdhetik az epehólyag szövetét.

Az epehólyag gyulladás tünetei

Az epehólyag gyulladás legjellemzőbb tünete a has jobb felső negyedében (az epehólyag területén) jelentkező fájdalom. Ez éles, tompa vagy görcsös érzés lehet, néha összetévesztik a mellkasi fájdalommal vagy akár a szívrohammal. Amennyiben ehhez láz és magas fehérvérsejtszám is társul (amik gyulladásos paraméterek), az valószínűsíti az epehólyag gyulladás fennállását. Azt is elmondhatjuk általánosságban, hogy a fájdalom étkezés után - különösen magas zsírtartalmú étkezés után - súlyosbodik. Az akut és a krónikus epehólyag gyulladás kissé más tünetekkel jelentkezik, ezért külön-külön összegyűjtöttük a jellemző tüneteket.Epehólyag gyulladás - Gasztroenterológiai Központ

Akut epehólyag gyulladás:

 • hasi puffadás
 • érzékenység a has jobb felső részén, a hasüregben
 • étvágytalanság vagy étvágytalanság
 • hányinger
 • hányás
 • izzadás
 • intenzív, hirtelen jelentkező fájdalom
 • a fájdalom kezelés nélkül általában rosszabbodik
 • mély belégzés hatására intenzívebb fájdalom
 • kisugárzó fájdalom a jobb vállba vagy a hátba
 • enyhe láz és hidegrázás is előfordulhat.

Krónikus epehólyag gyulladás:

A krónikus epehólyag gyulladás okozta fájdalom hasonló lehet ugyan az akut epehólyag gyulladás fájdalmához, de ez elsősorban esténként vagy éjszaka szokott jelentkezni. Előfordulhat, hogy egy bőséges vagy nehéz étkezés után jelentkezik az akár hányingerrel is járó hasi fájdalom, puffadás. A zsíros ételek emésztéséhez ugyanis több epe szükséges és az emésztőrendszer jelzi az epehólyagnak, hogy több epét préseljen ki magából. Ez megnöveli az epehólyag nyomását, ami fájdalmat okozhat.

Különbség továbbá, hogy krónikus esetben a tünetek általában hetek vagy hónapok alatt fokozatosan alakulnak ki, a tünetek jönnek-mennek, valamint nem jellemző a láz vagy hidegrázás sem. Érdemes tudni, hogy a krónikus epehólyag gyulladás tünetei idővel súlyosbodhatnak, és az állapot akut gyulladássá fejlődhet. Az akut tünetek rohamokban is megjelenhetnek. Az ismétlődő gyulladások miatt pedig az epehólyag falai megvastagodnak és hegesednek.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Az epehólyag gyulladás lefolyása, szövődményei

Az epehólyag gyulladás számos komoly szövődménnyel járhat, ha nem kezelik időben és megfelelően. Epehólyag gyulladás esetén ugyanis nem tud ürülni az epe. Ez egyrészt azt okozza, hogy az emésztőrendszer nem kapja meg a szükséges epét a zsírok lebontásához. A tápanyagok emésztése és a felszívódása károsodhat a vékonybélben, zsírszékelés alakulhat ki, valamint vitaminhiányos állapot a zsírban oldódó vitaminok rossz felszívódása miatt.

Az epepangás hajlamosít a súlyos fertőzések létrejöttére az epehólyagban. A súlyos gyulladás és duzzanat miatti szövetelhalás indulhat meg az epehólyagban. Ha a gyulladt epehólyagban genny gyűlik fel, empyema is kialakulhat. Ez további súlyos fertőzést okoz, amely magas lázzal, hidegrázással és erős hasi fájdalommal járhat. Gangréna is létrejöhet ebből az állapotból, vagy akár ki is szakadhat az epehólyag fala. Ha az epehólyag fala átszakad, az peritonitishez (hashártyagyulladáshoz) vezethet. Ez egy életveszélyes állapot, amely sürgős sebészeti beavatkozást igényel. Az epekövek ráadásul a közös kivezetőcsőbe vándorolva elzárhatják azt, és hasnyálmirigy gyulladás is kialakulhat.

A krónikus epehólyag gyulladás általában kevésbé súlyos, de a hosszú távú gyulladás még így is komoly károkat okozhat. Az epehólyagban hegszövet alakulhat ki, ami miatt nem tud hatékonyan összehúzódni és az epe ürítés további korlátjává válhat. Ilyen esetben az epehólyag műtéti eltávolítása jelentheti a megoldást.

Az epehólyag gyulladás vizsgálata, felismerése

Az epehólyag gyulladás diagnózisa speciális vizsgálatok és képalkotó eljárások segítségével történik. Ezek segítenek kimutatni az epeúti elzáródást, az epepangást és a gyulladást. A leggyakoribb diagnosztikai módszerek közé tartoznak:

Az epehólyag gyulladás kezelése

Az epehólyag gyulladás kezelését kórházban végzik, mert ahogyan írtuk, súlyos szövődmények alakulhatnak ki belőle, és akár sürgős műtétre is szükség lehet.  

 • Gyógyszeres kezelés: Az epehólyag gyulladás kezelésének első lépése gyakran az antibiotikumok alkalmazása, hogy megfékezzék a fertőzést. Fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők is segíthetnek a tünetek enyhítésében.
 • Nem sebészeti módszerek: Lehet, hogy egy endoszkópos retrográd kolangiopankreatográfiának (ERCP) nevezett eljárásra kerül sor az epekő okozta epehólyag gyulladás miatt. Ez egy képalkotó módszer, mellyel egyidőben speciális műszerekkel eltávolíthatók az epevezetéket elzáró kövek is.
 • Műtéti beavatkozás: Súlyos esetekben szükség lehet az epehólyag eltávolítására (cholecystectomia). A műtét lehet laparoszkópos, amely kisebb bemetszésekkel jár, vagy nyílt műtét. Miután eltávolították az epehólyagot, az epe közvetlenül a májból a vékonybélbe fog folyni, így epehólyag nélkül is meg lehet emészteni az ételt.
 • Életmódbeli változtatások: Az étrendi változtatások segíthetnek csökkenteni a tüneteket és megelőzni a további problémákat. Érdemes kerülni a zsíros és fűszeres ételeket, és inkább könnyen emészthető, rostban gazdag ételeket fogyasztani.

Az epehólyag gyulladás kezelését követően a tünetek valószínűleg 2-3 napon belül csökkennek, de az epehólyag gyulladás sajnos gyakran visszatér. A legtöbb epehólyag gyulladásban szenvedő embernél az epehólyag műtéti eltávolítása jelenti a végső megoldást.

Téma szakértői