Felnőtt és gyermek gasztroenterológia

Utolsó módosítás:2024.04.30 15:59

A felnőtt és gyermek gasztroenterológia a gyomor-bél rendszer betegségeivel foglalkozik. Habár sok hasonlóság van a felnőtt és gyermek gasztroenterológia között, mégis érdemes ismerni a különbségeket. A gyermekek esetében más típusú betegségek jellemzőek és a kivizsgálást, terápiát is gyakran más módszerekkel, más megközelítéssel kell végezni. A következő cikkben bemutatjuk a felnőtt és gyermek gasztroenterológia különbségeit.

 

Mit jelent a felnőtt és gyermek gasztroenterológia?
Miben különbözik a felnőtt és gyermek gasztroenterológia?
Mik a felnőtt és gyermek gasztroenterológia gyakori betegségei?
Van különbség a felnőtt és gyermek gasztroenterológia kivizsgálása és terápiája között?

Online Bejelentkezés

Dr. Hidvégi Edit PHD

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Mit jelent a felnőtt és gyermek gasztroenterológia?

A felnőtt és gyermek gasztroenterológia a gyomor-bélrendszeri betegségek diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozó orvosi szakterület. A felnőtt és gyermek gasztroenterológia a belgyógyászat egyik specializált területe, mely az emésztésben részt vevő hasi szervekkel foglalkozik, vagyis a nyelőcső, gyomor, bélrendszer, máj, epehólyag, epeutakat és a hasnyálmirigy betegségeit gyógyítja. Évről évre nő azoknak a betegeknek a száma, akik felkeresnek egy felnőtt és gyermek gasztroenterológia ambulanciát, ugyanis igencsak sok és gyakori kórkép gyógyítása tartozik ide. A felnőtt és gyermek gasztroenterológia akut és krónikus betegségek ellátásával is foglalkozik. Minden olyan esetben érdemes lehet gasztroenterológushoz fordulni, ha valakinek megváltoznak az emésztési, székelési szokásai vagy hasfájást tapasztal. A következő tünetek esetén javasolt felkeresni a felnőtt és gyermek gasztroenterológia orvosait:

 • Hasi fájdalom: Ez lehet éles, tompa, görcsös vagy égő jellegű, és a has bármely részén jelentkezhet.Gyermek és felnőtt gasztroenterológia
 • Puffadás: A has duzzanata és feszülő érzése, ami gyakran gázképződéssel jár.
 • Gyomorégés: Égő érzés a gyomorban és a mellkasban, ami étkezés után vagy fekvéskor rosszabbodhat.
 • Reflux: A gyomorsav nyelőcsőbe jutása, ami gyomorégést, nyelési nehézséget és köhögést okozhat.
 • Fogyás: Ha ez gyors ütemben és akaratlanul zajlik, mindenképp érdemes orvoshoz fordulni!
 • Véres széklet: A székletben friss vér vagy sötét, kátrányszerű anyag.
 • Sárgaság: A bőr és a szemfehérje besárgulása.
 • Hasnyálmirigy-gyulladás tünetei: Hirtelen fellépő, erős hasi fájdalom, hányinger és hányás.
 • Nyelési nehézség
 • Hasmenés
 • Székrekedés
 • Hányinger és hányás
 • Étvágytalanság
 • Láz
 • Fáradtság

Miben különbözik a felnőtt és gyermek gasztroenterológia?

Habár a felnőtt és gyermek gasztroenterológia területe, az általuk gyógyított szervek megegyeznek, mégis sok különbség adódik a két szakterület között. Ennek alapja, hogy az életkorból és anatómiai felépítésből eredően más betegségek jellemzőek csecsemő- és gyermekkorban, mint később, idősödve. A gyermekek esetében máshogy kell a kivizsgálást és a terápiát is felépíteni, törekedni kell a lehető legkevésbé invazív beavatkozásokra. Természetesen a kommunikáció is másfajta a felnőtt és gyermek gasztroenterológia esetén. A gyermek gasztroenterológusok különös figyelmet fordítanak a kommunikációra és a gyermekek megértésére, valamint a szülők bevonására a diagnózis és a kezelés folyamatába. Ezekből a különbségekből eredően érdemes lehet gyermekünket olyan szakemberhez vinni, aki a gyermek gasztroenterológia területén szerzett képesítést.

Az alábbiakban összefoglaltuk a felnőtt és gyermek gasztroenterológia fő különbségeit:

Felnőtt gasztroenterológia: A gasztroenterológia ezen ága a felnőttek (általában 18 éves kor felettiek) emésztőrendszeri betegségeivel foglalkozik. A felnőtt gasztroenterológia gyakori kórképei közé tartozik a gyomorhurut, refluxbetegség, emésztőrendszeri fekélyek, cöliákia, Crohn-betegség, colitis ulcerosa, epekőbetegség, májbetegség és hasnyálmirigy-betegség. A felnőtt gasztroenterológia széles tárházzal rendelkezik a diagnosztikai és terápiás eszközöket illetően, beleértve az endoszkópos vizsgálatokat, gyógyszereket, az endoszkópos beavatkozásokat és a nyílt műtéteket.

Gyermek gasztroenterológia: A gyermek gasztroenterológia ezzel szemben a csecsemők és gyermekek emésztőrendszeri betegségeivel foglalkozik. A gyermekek gyakran hányás, hasmenés, székrekedés, hasfájás vagy étvágytalanság miatt keresik fel a gasztroenterológiai ellátást. A gyermek gasztroenterológia gyakori betegségei között említhető a regurgitáció, lisztérzékenység, tejallergia, gyulladásos bélbetegségek (Crohn-betegség, colitis ulcerosa), Hirschsprung-kór, pylorus stenosis és atresia. Gyermekek esetében kevésbé invazív vizsgálatokat alkalmaznak a kivizsgálás során, mint például hasi ultrahangot, vérvizsgálatot vagy székletvizsgálatot. Amennyiben mégis szükség van endoszkópiás vizsgálatra, azt gyermekek esetén általában altatásban végzik. A gyermek gasztroenterológia az emésztési problémáik kezelésére gyakran az étrend és az életmód megváltoztatását javasolja elsősorban.

Mik a felnőtt és gyermek gasztroenterológia gyakori betegségei?

Ahogyan már korábban is említettük a felnőtt és gyermek gasztroenterológia különbözik a jellemző betegségek tekintetében. A felnőtt gasztroenterológia betegségei között dominálnak a krónikus, éveken át fennálló betegségek és az emésztőendszert érintő tumorok. Ezzel szemben a gyermekek körében az akut, fertőzéses betegségek, az ételallergiák és -intoleranciák, valamint a fejlődési rendellenességek a gyakoribbak. Néhány példa a felnőtt gasztroenterológia gyakori betegségei közül:

 • Gyomorfekély: A gyomorfekély alatt a gyomor belső falán keletkező sebet értjük. Ez általában fájdalmat, gyomorégést vagy émelygést okozhat tünetként.
 • Refluxbetegség: A refluxbetegség (GERD) a savas gyomortartalom visszafolyását jelenti a nyelőcsőbe a nyelőcső alsó záróizmainak gyengesége miatt. Ez is kellemetlen tüneteket okozhat, például gyomorégést, savas ízű hányingert és mellkasi fájdalmat.
 • Irritábilis bél szindróma (IBS): Az IBS olyan funkcionális emésztőrendszeri rendellenesség, amely gyakori hasi fájdalommal, puffadással, székrekedéssel vagy hasmenéssel jár, de nem mutathatóak ki szervi elváltozások.
 • Crohn-betegség: A Crohn-betegség egy krónikus gyulladásos bélbetegség, amely bármelyik emésztőrendszeri területet érintheti, de leggyakrabban a vékony- és vastagbél területén mutatható ki. Tünetei közé tartozik a hasi fájdalom, a hasmenés, a fáradtság és a súlyvesztés.
 • Colitis ulcerosa: A colitis ulcerosa szintén egy krónikus gyulladásos bélbetegség, amely a vastagbél és a végbél nyálkahártyájának gyulladásával és fekélyesedésével jár. Tünetei közé tartozik a hasmenés, a véres széklet, a hasi fájdalom és a fáradtság.
 • Vastagbélrák: A vastagbélrák a vastagbél vagy a végbél rákos megbetegedése, amely általában lassan fejlődik ki és kezdetben nem okoz tüneteket, de később olyan tüneteket okozhat, mint például a véres széklet, hasi fájdalom vagy hasmenés.

A gyermek gasztroenterológia gyakori betegségei között szerepel néhány a fentiek közül, de más betegségek is jellemzőek. Gyermekkorban is gyakran jelentkezik reflux, illetve Crohn-betegség vagy colitis ulcerosa. Ezeket a betegségeket nem mutatjuk be újra, csupán azokat, amik kimondottan gyermekkorban gyakoribbak. A gyermek gasztroenterológia gyakori kórképei:

 • Gyomor-bélrendszeri fertőzések: Gyakoriak a gyermekek között a vírusok, baktériumok vagy paraziták által okozott gyomor-bélrendszeri fertőzések, amelyek hasmenést, hányást és hasfájást okozhatnak.
 • Cöliákia: Ez egy autoimmun betegség, amely a gluténre adott immunreakció miatt jelentkezik. A cöliákia tünetei közé tartozik a hasi fájdalom, hasmenés, hányinger, fogyás és a növekedés elmaradása.
 • Krónikus székrekedés: Ez is betegség a széklet nehéz vagy ritka kiürülésével jár, ami gyakran a táplálkozási szokások, az életmód vagy az emésztőrendszeri problémák következménye lehet.
 • Csecsemőkori hasmenés: A hasmenés gyakori probléma a csecsemőkorban. Ez lehet akut vagy krónikus, és sok különböző okból adódhat. Állhat mögötte például fertőzés, érzékenység az anyatejre vagy a tápszerre, valamilyen táplálékintolerancia vagy allergia.
 • Kólika: A kólika egy gyakori, bár átmeneti állapot, amely a csecsemők és újszülöttek körében fordul elő, általában az életük első hónapjaiban. Jellemzője a hosszantartó sírás, a nyugtalanság és a hasi feszültség, amely gyakran az esti órákban jelentkezik. Bár pontos okai nem ismertek teljesen, a kólika valószínűleg az emésztőrendszer éretlenségéből vagy túlzott gázképződésből adódik.
 • Ételallergiák és -intoleranciák: Számos gyermeknél fordul elő ételekre való allergia vagy intolerancia, amelyek olyan különböző tüneteket okozhatnak, mint például bőrkiütés, hasi fájdalom, hányás vagy hasmenés. Csecsemők körében gyakori a tejfehérje allergia.
 • Pylorus stenosis: A pylorus stenosis egy olyan állapot, amelyben a gyomor és a vékonybél közötti izomzat megvastagszik és akadályozza a táplálék áthaladását a gyomorból a vékonybélbe. Ez a probléma általában csecsemőknél fordul elő, tünete a sugárhányás, etetési nehézség és az általános rossz tápláltsági állapot.

Van különbség a felnőtt és gyermek gasztroenterológia kivizsgálása és terápiája között?

A felnőtt és gyermek gasztroenterológia kivizsgálásának menete hasonló, azonban vannak köztük kisebb különbségek. Mindkét esetben a panaszok, tünetekgyermek és felnőtt gasztro meghallgatásával és anamnézis felvétellel kezdődik a vizsgálat. Ezt követi a fizikális vizsgálat a has áttapintásával. A gyermek gasztroenterológusok általában kevésbé invazív vizsgálatokat végeznek a továbbiakban, mint például hasi ultrahang, vérvizsgálat és székletvizsgálat. Endoszkópiás vizsgálatra is szükség lehet, de ezt gyermekek esetén általában altatásban végzik. Ezzel szemben a felnőtt gasztroenterológusok gyakran választott vizsgálati módszere az endoszkóp. Ennek segítségével belülről vizsgálható a nyelőcső, gyomor és a vastagbél. Ez azonban egy invazívabb vizsgálat, mint az ultrahang, és nem mindig szükséges gyermekeknél.

A terápiát illetően és van különbség a felnőtt és gyermek gasztroenterológia között. Bizonyos gyógyszerek adagolása eltérhet a felnőttekéhez képest, és vannak olyan gyógyszerek, amelyek kifejezetten csak a gyermekkorban alkalmazhatók. Emellett az adagolási formák is eltérőek lehetnek, mivel a gyógyszerek gyakran folyékony formában vagy kisebb dózisú tabletták formájában állnak rendelkezésre a gyermekek számára. Bár bizonyos gasztroenterológiai problémákat mind a felnőtteknél, mind a gyermekeknél műtéti úton lehet kezelni, a gyermekkorban végzett sebészeti beavatkozások gyakran speciálisabbak. A felnőttek és a gyermekek számára javasolt diéta is eltérő, gyermekek esetén sok időt kell fordítani ennek átbeszélésére a szülőkkel.

Téma szakértője

Specialitások:
 • reflux
 • étel-allergia
 • laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység)
 • felnőtt- és gyermekellátás