Probiotikumok – vajon érdemes őket szedni?

Utolsó módosítás:2025.01.30 08:43

A probiotikumok jótékony hatással lehetnek bélmikrobiótánkra és általános egészségi állapotunkra; ám alkalmazási lehetőségeiket, valamint valódi hatékonyságukat tekintve egyelőre sok a bizonytalanság. Hogy mikor és milyen céllal érdemes ezeket a készítményeket fogyasztani, arról dr. Pászthory Erzsébetet, a Gasztroenterológiai Központ belgyógyász, gasztroenterológus szakorvosát kérdeztük.

A varázslatos bélmikrobióta

Az elmúlt években egyre nagyobb érdeklődés övezi a bélmikrobióta egészségünkre gyakorolt hatását. A bélmikrobióta kifejezés egy sajátos, egyedi ökoszisztémát, mikroorganizmusok színes és változatos közösségét jelöli, amely szoros és komplex kapcsolatban áll sejtjeinkkel, befolyásolja anyagcserénket, immunválaszainkat, és számtalan betegség kialakulásában játszik szerepet. Ez a közösség velünk együtt fejlődik és alakul: összetételét születésünk módjától kezdve, az étrendünkön és életmódunkon át, a környezeti tényezőkig, számtalan dolog befolyásolhatja. Általánosságban elmondható, hogy minél több faj alkotja, annál egészségesebb – ez alapján pedig adódik a kérdés, hogy mi magunk mit tehetünk a nagy diverzitású bélmikrobiótáért?

Probiotikum visszatekintés

– A reklámok alapján könnyű abba a hibába esni, hogy az egészséges bélflóra érdekében a probiotikumok rendszeres fogyasztásába kezdjünk. Ezek az egyre népszerűbb étrend-kiegészítő készítmények jótékony mikroorganizmusokat tartalmaznak, amelyek kedvező hatásúak a bélrendszer egészségére és segítik az emésztést. A laikus felhasználók sokszor afféle csodaszerként tekintenek rá, amitől széleskörű egészségügyi problémáik orvoslását várják – fogalmaz dr. Pászthory Erzsébet. Hozzáteszi: a probiotikumok használata nem újkeletű, bár e hasznos mikroorganizmusok bevitelére korábban csak a fermentált ételek elfogyasztása révén nyílt lehetőség. Már az egyiptomi hieroglifák között is felfedezhetjük a fermentált tej ábrázolását, a tibeti nomádok pedig erjesztett jaktejet használtak a tej tartósítására hosszú vándorlásaik során. Dr. Pászthory Erzsébet szerint az erjedéssel tartósított élelmiszerek egészségre gyakorolt ​​hatása régóta ismert volt (a joghurtot például gyógyászati célokra is alkalmazták), annak pontos okait azonban sokáig nem sikerült feltárni. Az orosz biológus, Mecsnyikov bizonyította be elsőként, hogy a Lactobacillusok jótékony hatásúak lehetnek a káros baktériumokkal szemben, amiért 1908-ban orvosi Nobel-díjat kapott. Maga a probiotikum terminus mintegy hatvan éve ismert, az első speciálisan kifejlesztett probiotikus étrend-kiegészítők pedig az 1980-as–90-es években jelentek meg a piacon – teszi hozzá dr. Pászthory Erzsébet.

Probiotikumok – érdemes őket szedni? Ha igen, mikor?

Mint Pászthory doktornő mondja, fontos megérteni, hogy a probiotikumok alkalmazásának is vannak korlátai. Ennek oka elsősorban az, hogy a bélmikrobióta egy zárt közösség, ami mindenkinél egyedi mintázatot mutat, és még a szakemberek számára is sok elemében ismeretlen ökoszisztémát jelent. Ráadásul az étrend-kiegészítővel bevitt mikroorganizmusok sokszor csak átutazó „turistaként” viselkednek, a bélfalon történő megtelepedésük nem vagy nehezen érhető el. Bár mára óriásira duzzadt az élőflórás élelmiszerek, étrend-kiegészítők és gyógyszerek kínálata, ezek nem mindegyikének van bizonyítottan jótékony hatása az egészségre. Kizárólag egy-egy konkrét törzs esetében beszélhetünk klinikailag is igazolt hatásról (a jelenlegi ajánlás szerint a Lactobacillus, a Bifidobacteria és Escherichia törzsek ajánlhatók probiotikus pótlásként), de a probiotikumok együttes hatásával kapcsolatban még igencsak korlátozottak az ismereteink.

–A probiotikumok a hétköznapi gyakorlatban elsősorban a hasmenés és az antibiotikus terápiákhoz kapcsolódó alkalmazásuk miatt ismertek – mondja a gasztroenterológus szakember, aki azonban felhívja a figyelmet arra is, hogy antibiotikum mellett kizárólag nem élő baktériumot tartalmazó probiotikum szedhető. A probiotikumokról az is bebizonyosodott, hogy emésztőszervi (pl. IBS, fekélyes vastagbélgyulladás) és egyéb, a bélfal károsodásával járó krónikus megbetegedésekben is terápiás hatásúak lehetnek. Ígéretes lehet alkalmazásuk emellett egyéb, elsősorban nem bélrendszert érintő betegségekben, mint például a Parkinson-kór vagy szklerózis multiplex. Gyakran esik szó immunerősítő szerepükről is, ennek kapcsán azonban különösen fontos megjegyezni, hogy immunrendszer károsodása esetén (pl. kemoterápiás kezelés során vagy vérképzőszervi betegségekben) nem javasolt a fogyasztásuk. Mivel a bélmikrobióta összetétele egyedi, és az étrendünk, valamint az életmódunk is eltérő, a probiotikumok alkalmazásában is az egyénre szabott kezelés jelenti a jövőt – mondja dr. Pászthory Erzsébet, a Gasztroenterológia Központ orvosa, aki szerint tartós emésztőszervi panaszok esetén elsősorban a gasztroenterológiai kivizsgálás és kezelés, valamint a bélbarát étrendet, stresszűző technikákat és rendszeres mozgást szorgalmazó életmódorvoslás javíthat bélflóránk állapotán – szögezte le a szakértő.

Téma szakértői

Kapcsolódó oldalak